COVID-19 salgınının etkileri ile ilgili düzenlenen kılavuzlarda değişiklik yapıldı

COVID-19 salgınının etkileri ile ilgili düzenlenen kılavuzlarda değişiklik yapıldı

Paris MoU tarafından COVID-19 salgınının etkileri ile ilgili olarak daha önce düzenlenen kılavuzlarda değişiklik yapıldı.

adscode

COVID-19 salgınına ilişkin olarak deniz taşımacılığı sektörünü gerektiği şekilde bilgilendirmek amacıyla oluşturulan COVID-19 salgınının etkilerine ilişkin Paris MoU kılavuzu kamuoyuna açık bir hale getirilmiştir.

Paris MoU, mevcut koşullar altında çeşitli esnekliklerin uygulanmasına ihtiyaç doğduğundan Üye Yetkililer için geçici bir kılavuz yayımlamıştır.

Yayımlanan söz konusu geçici kılavuzda, Koronavirüs krizi kapsamında gemi sertifikalarının üç ay süre ile uzatılabileceği kabul edilmiştir.

Salgın sonucunda gemi işletmecilerinin yaşadığı sorunlar ile sörvey ve denetleme işlemlerindeki aksaklıklar göz önünde bulundurulduğunda Paris MoU, daha önce yayımlanan kılavuzdaki üç aylık süre uzatımının sorunların çözümü için yetersiz olabileceğine karar vermiş ve bu nedenle kılavuzda değişiklik yapmıştır.

Paris MoU konu ile ilgili; "Şu anda içerisinde bulunduğumuz olağandışı şartlar değerlendirildiğinde, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (International Labour Organization – ILO), Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (Maritime Labour Convention – MLC) ile ilgili olarak deniz çalışanlarını ilgilendiren konulardaki bilgi notuna uygun şekilde COVID-19 salgını sürecinde sertifikaların geçerlilik tarihlerinin uygun ve orantılı bir şekilde uzatılması kabul edilebilir." Açıklamasında bulunmuştur. 

ECSA Yönetim Kurulu, Avrupa Komisyonu'nun 2020 yılı turizm ve seyahat paketini destekliyor.

Avrupa Komisyonunun beş belgeden oluşan turizm ve seyahat paketi, AB sınırları içerisinde serbest dolaşım kısıtlamalarını kaldırmayı, taşımacılığın kademeli olarak tekrardan hayata geçirilmesini desteklemeyi, turizm aktivitelerine ilişkin olarak ortak kriter ve ilkeler oluşturmayı ve iptal alternatifleri için öneriler getirmeyi içermektedir.

ECSA ve üyeleri, Avrupa Komisyonu'nun koordineli ve düzenli bir şekilde normale dönüş sürecine ilişkin olarak gösterdiği çabayı ve verdiği mesajı desteklemektedir. Deniz taşımacılığı sektörü, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan paketin benimsediği hedef bazlı yaklaşım başta olmak üzere, turizm ve yolcu taşımacılığı işletmelerinin desteklenmesine yönelik Avrupa Komisyonu tarafından gösterilen bağlılığı da takdirle karşılamaktadır.

Konuyla ilgili olarak ECSA Genel Sekreteri Martin Dorsman şunları söylemiştir: "Söz konusu turizm ve seyahat paketi yolcu taşımacılığı işletmelerinin desteklenmesi gerektiği ve nakit para akışlarının sürdürülmesi için gerekli tüm önlemlerin alınacağı hususlarında üye ülkelere açık bir mesaj göndermektedir."

"Söz konusu paketin sonuç vermesi için gerekli bir diğer şart ise mürettebat değişikliklerinin tüm dünya ve Avrupa'da tekrardan hayata geçirilmesidir. Bu konuda Avrupa Birliği gerekli tüm çabayı göstermekte ve diğer bölgelerin de aynı çabayı göstermeleri hususunda örnek teşkil etmektedir. Bu nedenle Avrupa Komisyonu'nun gerekli tüm hizmetlerin ulusal düzeyde yerine getirilmesini sağlamak için AB Üye Devletleri tarafından gösterilen çabaları koordine etme hususunda aktif bir rol oynayacaklarına yönelik taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz. Avrupa Komisyonu'nun denizcilik, havacılık, kara taşımacılığı, sağlık, konaklama tesisleri, polis, sınır kontrolü, vize ve dış ilişkiler ile ilgili hizmet sunan çeşitli kurumlar ile yakın bir ilişki içerisinde olması hayati bir öneme sahiptir."

Yolcu ve denizcilik sektöründe çalışanların sağlık ve güvenlikleri deniz taşımacılığı sektörünün en yüksek önceliğidir. Sektör, taşımacılık ve turizm sektörlerinin tekrardan güvenli ve düzenli bir şekilde açılmasını sağlamak ve turizm ve seyahat paketinin kılavuz ilkelerinin uygulanmasını takip etmek için Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışmaya devam edecektir.

Kaynak: ECSA