DENİZ TAŞIMACILIĞINDAKİ YÜKSEK NAVLUN FİYATLARI, HAVA KARGOYA TEŞVİK EDİYOR
Yüksek deniz navlun oranları, nakliyecileri ve nakliyecileri hava taşımacılığı kullanmaya itiyor.
Havayolu birliği IATA, hava kargonun “olağanüstü derecede sıkışık” konteyner nakliye tedarik zincirlerinden yararlandığını söyledi.
Hava kargosunun, konteyner taşımacılığına kıyasla maliyet-rekabet gücünün son aylarda arttığına ve Mayıs ayında hava kargosunun ortalama maliyetinin, kriz öncesine göre 12 kat daha pahalı olan deniz taşımacılığından altı kat daha pahalı olduğuna dikkat çekti.
IATA Genel Müdürü Willie Walsh, “Deniz taşımacılığına kıyasla artan rekabet gücü, hava kargolarını havayolları için parlak bir nokta haline getirmeye devam ederken, yolcu talebi devam eden sınır kapanmaları ve seyahat kısıtlamalarıyla mücadele ediyor” dedi.
Piyasa veri sağlayıcısı Freightos, Asya'dan ABD'ye hava kargo fiyatlarının geçen hafta artmaya başladığını söyledi.
Freightos Araştırma Lideri Judah Levine şunları söyledi: "Okyanus aşırı taşımalarda navlun fiyatlarındaki artışın suçlusu, artan oranlar ve deniz taşımacılığındaki sürekli gecikmelerden kaynaklanan okyanustan havaya dönüşümlerdeki artış olabilir.
Garanti altına almanın ve müşteri sadakati oluşturmanın bir yolu olarak, maliyetlere ve olası mali kayıplara rağmen okyanus ithalatlarını havaya taşımayı tercih ederken, rakipleri lojistik gecikmeler nedeniyle tükenebilir."
Freightos'tan alınan rakamlar, geçen hafta Çin'den ABD'nin batı kıyısına kadar olan okyanus oranlarının, bir yıl öncesine göre %151 artışla 40ft birim başına 6,533 $ olduğunu gösteriyor. Çin'den ABD'nin doğu kıyısı fiyatları %209 artarak 40ft birim başına 10,30$'a yükseldi.
Konteyner taşımacılığındaki mevcut aksaklığı vurgulamak için IATA, SeaIntelligence'ın küresel nakliye programı gecikmelerinin son zamanlarda önemli ölçüde arttığını gösteren rakamlara dikkat çekti; bu, Nisan 2021'de mevcut filoda %8,6'lık bir kapasite kaybına eşdeğer.
IATA, "Hava kargo ücretleri yüksek kalmaya devam ederken, konteyner ücretleri o zamandan beri güçlü bir şekilde arttı ve Nisan 2021'deki kriz öncesi seviyelerin üç katından fazla arttı." dedi.
“Sonuç olarak, hava kargoya karşı okyanusun nispi fiyatı düştü ve hava taşımacılığı modunu destekledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde hava kargo, 2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla %5,6 büyürken, konteyner üretimi %6,1 arttı. Buna karşılık, hava kargo ücretlerinin konteynerlerin 20 katına yakın olduğu 2020'nin ikinci çeyreğinde, hava kargosu nispeten daha zayıftı. (Kargo Ton Kms ikinci çeyrekte yıllık %17,5 düştü, konteyner üretimi %7,8 azaldı).”
Havayolu birliği, hava kargosunun okyanus taşımacılığındaki aksamalardan yararlanmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
“Hava kargosu ayrıca, talep arttıkça işletmelerin stokları hızla yeniden doldurmak için havaya yöneldiği yeniden stoklama döngüleri nedeniyle ekonomik bir toparlanmanın başlangıcında diğer ulaşım araçlarını aşırı performans gösterme eğilimindedir.
"Ancak güçlü tüketici talebi ve en erken 2021'in sonlarına kadar devam etmesi beklenen konteyner kapasitesi eksikliği nedeniyle, hava kargo bazı işletmeler için konteyner taşımacılığına uygun bir alternatif olmaya devam edecek gibi görünüyor. Sonuç olarak, hava kargonun 2021'in çoğu için diğer modlara kıyasla iyi performans göstermeye devam etmesi muhtemel."
Kaynak: TURKDENİZ.COM
0 Yorum