Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. Toplantı, video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, toplantının başında kısa bir konuşma yaptı. Çakır: “Ekim ayında çok önemli bir milli bayramımız var. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve şükranla anıyor, bayramınızı kutluyorum.

Kardeş ülke Azerbaycan’ın vatan topraklarını geri almak için vermiş olduğu haklı mücadelesini can-ı gönülden destekliyorum. Azerbaycan Türkü kardeşlerimize, ordusuna rabbimden muvaffakiyetler diliyorum. Gazaları mübarek olsun, tez zamanda netice alsınlar inşallah.“ ifadelerini kullandı.

Salih Zeki Çakır’ın konuşmasının ardından 10.09.2020 tarih ve 30 sayılı meclis zabıtları oy birliği ile kabul edildi.

Ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Sak; ‘2020 Yılı Ekonomi Değerlendirmesi’ başlıklı bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Güven Sak, sunumunda; ‘2018’den bugüne ne değişti?’, ‘Covid-19 ne getirdi?’, ‘İstihdam, büyüme, döviz kuru, CDS primleri’, Aşı ve tedavi olmadan ne olur?’, ‘Azalan verim ve firmaların itibakı’, Avrupa Yeşil Mutabakatı yeni büyüme sürecinin motoru olabilir mi?’, ‘Yüksek frekanslı verilerin işlenmesi ile yeni iktisadi göstergeler türetilmesi’, ‘Yapay zeka teknikleri ile veri derlenmesi’, ‘Covid-19 içe kapanma dönemi’, ‘Virüsle birlikte yaşama dönemi’, Covid-19 sonrası dönem’ ve Yerel düzeyde kamu-özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi’ konularında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Daha sonra 2020 Ağustos ayı mizanı ve fasıllar arası aktarım, oy birliği ile kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesinde TURMEPA’nın Deniz Ticaret Odası’ndan aldığı desteğin artırılmasına yönelik talebi görüşüldü. Oy birliği ile Meclis’in TURMEPA’ya yıllık desteğinin 500 bin TL’ye çıkarılması maddesi onaylandı.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu konuyla ilgili yaptığı konuşmada: “Bağış artışının fikir babası olan Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’a, Yönetim Kurulu Üyelerine, Meclis Başkanımız Salih Zeki Çakır’a ve Meclis Üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. TURMEPA bu yıl 25. yılını kutluyor. Pandemiden dolayı istediğimiz gibi olmuyor. İsteğimiz 25. yılımızı hep birlikte yüz yüze kutlayabilmek. Şu anda 8 milyon 330 bin çocuğa ulaşmış durumdayız. Gönüllü sayımız 8 bini aşmış durumda. 18 bin 500 eğitimci yetiştirdik. Dünyada atık filosu olan tek denizci çevreci derneğiz. 2019’da başlayan ‘Sıfır Atık Mavi’ çalışmamız ile ödüle layık görüldük. Sadece bir yılda 40 bini aşkın kişiye eğitim verdik. 11 milyon ton atığı kıyılardan uzaklaştırdık. Covid-19 döneminde eğitimlerimizi online yaptık. 10 bini aşkın kişiye bu dönemde eğitim verdik. TURMEPA olarak artık EBA’da da varız.

Bu kadar zor bir dönemde sponsorluklarımızı artırmayı başardık. Atık filomuz bu sene sezona geç başladı. Buna rağmen geçen senenin rakamlarını geçmiş durumdayız. Bu filonun etkin çalışmasında denizcilerimizin maddi manevi çok büyük destekleri var. Hepsine teşekkür ediyorum. Deniz süpürgemiz İstanbul Boğazı’na geri dönmüş durumda. Bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde bunların iyi çalışmalar olduğunu düşünüyorum. TURMEPA’ya her zaman manevi desteğinizi bizim yanımızda bulundurun, esirgemeyin. “şeklinde konuştu.

Daha sonra denizcilik dünyasında yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Şadan Kaptanoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “2021 ortasına kadar Avrupa Birliği Komisyonu, denizciliği ETS’nin içine sokup sokmamak için bir analiz yapacak. Analiz sonucuna göre karar verilecek. Emisyonları bizim IMO’da yaptığımız çalışmalarla henüz çözecek teknoloji yoksunluğu var ve vergi olarak kalma tehlikesi var. Bir gemiyi aldığınız ya da inşa ettirdiğinizde ne kadar Avrupa limanına gideceğini bilemezsiniz. Verginin yatırımını da buna koyamazsınız. Böylelikle bu yatırımı yapmazsınız. Denizciliği çevreye duyarlı hale getirme çalışmalarımız baltalanabilir. Çin, ABD, Brezilya buna karşılık vermek isteyebilirler ve bölgesel vergilerini koymak isteyebilirler. BIMCO’da grup oluşturuyoruz. Burada birebir lobiciliğe başlayacağız. Avrupa Birliği’nin dışında yapılacak çok fazla lobi faaliyetleri var. Türkiye’nin kendi bayrağındaki gemiler için Avrupa Birliği’ne bunun sinyalini vermek zorunda. Teknolojileri bulmamız lazım. BIMCO’da denizcilik endüstrisinin her sekmesine fayda getirecek teknolojileri bulup çıkartalım diye projemiz var. Hiçbir denizci çevresel önlemler almaya karşı değildir. Denizi en çok biz sevip koruyoruz diye düşünüyorum. “Vergini öde kirlet” değil “kirletme” şeklinde duruma bakmalıyız. “

Meclis toplantısında Deniz Ticaret Odası’nın son bir aydaki faaliyetlerinin sunumunun ardından Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi.

Tamer Kıran’ın Ekim ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şu şekilde:

“Pandemi şartlarının el verdiği ilk müsait zamanda TÜDEV Genel Kurulu’nu yapacağız”

“Odamız ile Üniversitemizi vakfeden Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) arasında mevzuat ve fiiliyat açısından güçlü ve kuvvetli bir bağ mevcuttur. Ancak bu bağı daha da güçlendirmek amacıyla vakıf senedinde bazı düzenlemeler yapmak için 15 Nisan 2020 tarihinde genel kurul yapmayı planlamış ancak Covid-19 salgını bu planı ertelememize neden olmuştu. Akabinde genel kurulumuzu Ekim – Kasım aylarında Covid-19 tedbirleri altında yapmayı planlarken İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda yine bir erteleme ile karşı karşıya kaldık. Üzerinde çok çalışarak nihai hale getirip Şubat ayında sizlere gönderdiğimiz değişiklikler için 2/3 çoğunlukla yani en az 180 kişinin katılımıyla toplanmamız gerektiğinden pandemi şartlarının el verdiği ilk müsait zamanda genel kurulumuzu yapacağımızı buradan bir kez daha hatırlatıyorum.“

“Eximbank tarafından ‘Gemi inşa ve Finansmanı Programı’ 18 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girdi”

“Pandeminin getirdiği zor koşullara rağmen üyelerimizi ilgilendiren birçok konuda çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. 2018 yılı Ağustos ayında yurt dışı kaynaklı döviz spekülasyonun sürecinde ve sonrasında gemi inşa tersanelerimizin maruz kaldığı Türk bankalarının teminat mektuplarının yabancı bankalarca kabul edilmemesi sorunu ve Eximbank’ın ihraç amaçlı gemi inşa eden tersanelerimize kredi imkanı sağlaması yönünde taleplerimizi müteaddid defalar dile getirmiştik. Odamızca uzun süredir yürütülen girişimler sonucunda Eximbank tarafından ‘Gemi inşa ve Finansmanı Programı’ 18 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu programla gemi inşa ihraç edecek ihracatçılarımızın gemi inşa aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını karşılamak, rekabet güçlerini desteklemek, yurt dışındaki müşterileri ve kreditör kuruluşları nezdindeki kredibilitelerini artırmak ve geminin finansmanı amacıyla inşa sürecince alıcı firma; alıcının bankası tarafından yapılacak avans niteliğindeki ödemeleri  garanti kapsamına almak maksadıyla gemi kontrat bedelinin yüzde 85’ine kadar en çok 360 gün vade ile program bazında azami 25 milyon dolara kadar kredi ve / veya teminat mektubu limiti verilebilecektir. “

Yük Teslim Talimat Formu uygulamasında sorunların çözümünde sona yaklaşıldı

“Bir süre önce deniz yoluyla ithal edilerek geçici depo ve antrepolara teslim edilen yüklerin alıcılara tesliminde uygulanan ‘Yük Teslim Talimat Formu’ uygulaması Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararıyla yürürlükten kaldırılmıştı. İlgili bakanlıklar nezdinde yoğun girişimlerimiz sonucunda bu konuda da geçtiğimiz hafta olumlu gelişmeler sağladık. Konuya muhatap üyelerimizin yakından bildiği üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’müzün Bakan Yardımcımız Sayın Selim Dursun imzasıyla Ticaret Bakanlığı’na 24 Eylül tarihinde gönderdiği yazı ile konunun çözümüne yönelik çok önemli bir adım attık. Bakan Yardımcımız Sayın Selim Dursun ve Denizcilik Genel Müdürümüz Sayın Ünal Baylan’a bu konuya gösterdikleri hassasiyet için teşekkürlerimi iletiyorum.”

Koster Yenileme Projesi’nde son durum

“Koster Yenileme Projemizde verilen desteğin döviz kurundaki artış ve bunun gemi maliyetlerine getirdiği yükün yanı sıra bankalarca iki kez faiz artırımı neticesinde projenin uygulanabilirliğinin zorlaşması nedeniyle desteğin artırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB nezdinde görüşmelerimiz ve girişimlerimiz sürerken bir yandan da finans kurumları ile finans sağlanması konusunda görüşmelerimiz devam etmektedir. “

Denizcilik Envanter Çalışmasındaki son gelişmeler

“Odamızca yaptırılan denizcilik sektörünün ekonomiye katkısı ve envanter çalışmamızda da sona çok yaklaştık. Yaptığımız geniş katılımlı toplantı ile ilgili geniş raporu değerlendirdik. Ülke ekonomisine katkı anlamında sektörümüzle ilgili gayet sağlıklı olduğunu düşündüğümüz verilere ulaşmamıza rağmen envanter yani sektörün nicelik olarak büyüklüğü konusunda maalesef siz üyelerimizden yeterli veri gelmediği için sağlıklı bir sonuca henüz ulaşamadığımızı gördük. Yapılan çalışmanın tam ve arzu ettiğimiz sıhhatte olması için siz üyelerimizin desteğini ihtiyacımız var. Bu nedenle Odamızın web sayfasında yer alan genel içerikli ve geniş aralıklı cevap verme imkanının olduğu 10 soruluk ankete iki dakikanızı ayırarak katılmanızı önemle rica ediyorum.“

KAYNAK: MARBOX.COM.TR