DONANMANIN YILDIZLARI: SAS TİMLERİ...

DONANMANIN YILDIZLARI: SAS TİMLERİ...

İstanbul Boğazı’nda görülmesiyle yürekleri ağza getiren mayına Sas timleri müdahale etti.

adscode

Boğazdaki gemi trafiğini tehdit eden mayını başarı ile imha eden Sas, yani sualtı savunma timleri ise merak konusu oldu. Peki, bu timler kimlerden oluşuyor? Hangi zorlu eğitimlerden geçip, hangi imkansız görevleri üstleniyorlar?
  
İstanbul Boğazı’nın mavi sularında beliren mayın tehlikesine Deniz Kuvvetleri'nin en seçin birlikleri olan Sas timleri el koydu. Mayın tehdidine müdahale eden Sas timleri mayını önce güvenli bir yere götürdü sonra da imha etti.

Boğazdaki mayın tehdidi ile gündeme gelen Sas birlikleri ise Türkiye’nin gündeminde. Sas, yani sualtı savunma timleri. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en seçkin birlikleri 1964 yılında kurulan Sualtı Savunma Grup Komutanlığı’na bağlı hareket ediyor. Personeller en kabiliyetli subay ve astsubay arasından seçilip, zorlu eğitimlerden geçiyor.

Dünyada Sas timleri kadar denizlerde etkili olan çok az seçkin birlik bulunuyor.

Sualtı savunma birliklerinin üstesinden gelemeyeceği görev yok denecek kadar az. Sabotaj, tuzak kurma ve kıyı savunma operasyonları gerçekleştirebilen birlikler, mayın veya patlamamış torpidoların imha edilmesi, sualtındaki engellerin imhası ve terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcıların imhasında rol alıyor.

Bu seçkin birlikler Türkiye’nin yakın tarihinde de önemli görevler üstlendi. İlk olarak Kıbrıs’a düzenlenen barış harekatında yer alan birlikler, terörle mücadele operasyonlarında da en ön saftaydı. Yurt içinde hendek, Suriye’de Fırat Kalkanı, zeytin dalı ve barış pınarı harekatları gibi önemli operasyonlara katıldılar. Görevleri boyunca yüzlerce mayın ve el yapımı patlayıcının imhasını gerçekleştirdiler.

Sas timleri yurt dışında Libya’da kabiliyetlerini sergiledi. Hafter güçlerinin çekildiği bölgelerde sivillerin zarar görmemesi için kurulan el yapımı patlayıcı tuzakları ve mayınların temizlenmesinde görev aldı.

Kaynak: CNN Türk