DTO Meclis Toplantısında sektörün sorunları Bakanlığa iletildi

DTO Meclis Toplantısında sektörün sorunları Bakanlığa iletildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun da katıldı.

adscode

Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun da katıldı.

Toplantının ilk bölümünde Şube Başkanları, Meslek Komitesi Başkanları, Meclis Üyeleri ve STK temsilcileri soru, görüş, öneri ve sorunlarını dile getirdi.

Toplantının ikinci bölümünde ise İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran; Şube, Komite ve STK Başkanları ile Meclis Üyelerinin soru, görüş ve sorunlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun’a aktaran bir sunum gerçekleştirdi.

 

Tamer Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Birinci konumuz Yabancı para cinsinden yapılacak işlemler ile ilgili sıkıntılar. Tebliğe kadar olan süreçte endişeli bir dönem geçirdik. Cumartesi günü tebliğ yayınlandı. Tam olarak olmasa da birçok konuda denizcilik sektörünün ihtiyacını karşılayacak şekilde tebliğ ortaya çıktı. Henüz tam olarak işimiz bitmiş değil. Şu an itibariyle denizcilik sektörünü ilgilendiren 5 önemli konuya indirdik sıkıntılarımızı. Bu 5 konuyu Ulaştırma ve Altyapı, Maliye ve Hazine Bakanlığına ilettik. İnşallah bu 5 maddede gerekli ve yeterli cevabı alırız ve sektörümüz endişe ettiği kadar sıkıntıyla karşılaşmadan bu durumu atlatacaktır. 20 Eylül günü Bakanımız ziyaret etti. Biz kendisinden randevu talep ettik. Gideceğimiz güne bir gün kala randevumuz iptal oldu. Sonrasında Sayın Bakanımız haber gönderdi. Perşembe günü Yönetim Kurulu Toplantımız olduğunu söyledik. Kendisi ‘Yönetim Kurulu Toplantısına geleyim ‘dedi. Bunun için duyuru yapmadım. Sayın Bakanımızı burada ağırladık. Sorunlarımızı kendisiyle paylaştık.

"Türk Bayraklı gemi sayısında azalma var"

Türk Bayraklı Deniz Taşımacılığından Yabancı Bayrağa Geçiş var. Dış ticaret taşımacılığında Türk Bayraklı gemilerimizin sayısı azalmaktadır. Türkler olarak sahip olduğumuz filonun 7 Milyon 300DWT tonu Türk bayrakta. Uluslararası arenada dolaşan, iş yapan armatörlerimizin gemileri yabancı bayraktadır. Filomuzun %55’i 20 yaş ve üzerindedir. Çözüm önerisi Yabancı bayrağa geçişi önlemek için Türk Bayraktaki personel ve işletme maliyetlerini düşürmeliyiz. Bu artık sadece personelin SGK’sı sorunu değil bu top yekün bir problem yumağıdır. Biz Türk Bayrağını yeniden büyütelim mi, yoksa Türk sahipli yabancı bayraklı armatör de bizim politikamıza uyar mı devlet olarak bunun kararını vermeliyiz. Yunanistan’a baktığımızda da filosunun büyük bir kısmı yabancı bayraktadır. Amerika ve Almanya’da da benzer durum var. Bu tercih meselesidir. Armatörler ve devlet olarak karar vermemiz gerekmektedir.

"İşsizliğin azaltılması için birçok ülkede gemi inşa sektörü desteklenmekte"

Gemi İnşa sektörümüz; yüksek yerli katma değere dayalı olması nedeniyle cari açığımızı kapatmaya yardımcı olmaktadır. Yoğun istihdam ve işsizlik oranının azalmasında önemli rol oynar. İşsizliğin azaltılması için birçok ülkede gemi inşa sektörü desteklenmektedir. Gemi İnşa Sanayimiz özellikli gemilerin yapılmasında özellikle 2008’den sonra büyük atak yapmıştır. Özellikli gemilerin üretiminde atağa kalkıldı. Bunun talebi halen özellikle Kuzey ülkelerinden gelmeye devam etmektedir. Ekonomik durum sebebiyle bankalarımızın verdiği teminat mektupları siparişleri verecek armatörlerin bankaları tarafından kabul edilmemektedir. Bu da maliyeti yükseltmektedir. Bununla ilgili de bir çalışma yapılması mecburiyeti vardır. Sipariş var ancak sorun teminat mektubunun kabul edilmemesi… Gemi İnşayı öncelikli sektör arasına sokarsak önümüzün açılacağı kanaatindeyiz.

Çekek ve bağlama yeri sorunu

Çekek yerleri önemli bir sorundur. Bunun birkaç sebebi var. Bir tanesi çok sayıda tekne olması. Bir tekne yapan hemen sektöre girebilmekte. Herhangi bir geçmiş, tecrübe aranmadan sektöre girebilmekte. Bağı, bahçeyi satıp tekne alarak sektöre girenler var. İkinci sorun bu teknelerin kışın tamir ve bakımlarının yapılacağı çekek yerleri. Hem yaz hem kış bağlı olacakları bağlama yerleri… İstanbul’da yakıt başları var. Bunların hizmet etmediğinde bağlı olmaları çok zor olmaktadır. İBB’ye bir teşekkür etmek isterim. Yenikapı barınağı içerisinde yakıt yağ başlarında bağlama için bir alan tesis ettiler. Bunun devamının gelmesini arzu ediyoruz. Çekek yerleri ile ilgili 8 yerde çalışmalar var. 8 Bölgemizdeki çekek yerlerinin hayata geçirilmesi için yapabileceğimiz her şeyi yapmamız gerekiyor.

Limanlarımız evin kapısı gibi. Ciddi bir potansiyel var. Geçen sene 470 Milyon Ton yük elleçlenmiş. Bunların hem iskele yapılarının yeniden bugünkü şartlara göre revize edilmesi isteniyor. Limanlarımızın çoğunun geri alanı sınırlı. Geri alanlarda imar planıyla ilgili çalışma yapılması gerekiyor.

"Kruvaziyer Limanı için Yenikapı'nın alternatif olacağını düşünüyoruz"

Ülkemiz kara sularında Kruvaziyer turizm çok değişik bir alan. Çok zengin turistin yer aldığı bir sektördür. Normal bir turistten 4-5 kat daha fazla harcarlar. 10 tane Kruvaziyer limanımız var. Limanlarımız arttıracak faaliyetler yapmamız gerekiyor. İstanbul’da Kruvaziyer Limanımız yok. Tarihi yarımadada durmak istiyorlar. Haydarpaşa’yı kabul etmediler. Yenikapı’nın bir alternatif olacağını düşünüyoruz. Miting alanının orada bir kruvaziyer limanı olabileceğini düşünüyoruz.

"Marinalar zenginlerin yurdu değildir"

Marinalarımızın çok ciddi kira yükleri var. Marinalarımız zenginlerin yurdu değildir. Herkes hizmet alabilir. Kayık, sandal ve küçük tekneler buraya gidip hizmet alabilir. Çevre Bakanlığı ile bu konuyu konuşacağız. Kira artışları – oranları kaldırılamaz bir hal almış durumda.

"Balıkçı barınakları için projemiz var"

Balıkçı barınaklarımızın bazıları âtıl. Bunları girişleri çeşitli nedenlerden dolayı doluyor. Buralara giren teknelerin draftlarının azalması gerekiyor. Bununla ilgili bir fikrimiz var. Kumcular Kooperatifi üyeleri devletle ortak bir çalışma yaparak balıkçı barınaklarının daha rahat kullanıma açılması için barınakların önlerini taramaya talipler. Belirledikleri İstanbul içerisinde dört tane alan var.

"Eğitimde kaliteyi yükseltmeliyiz"

Denizcilik eğitimi sayısal olarak, nicelik olarak yeterli sayıya ulaştı kanaatindeyiz. Niyetimiz kaliteyi artırmak. Bunun için üzerimize düşeni yapacağız. Bir gemi adamının mezuniyetinde aldığı ücretler hiçbir sektörde olmayan seviyede. Mümkün olduğu kadar çok kişiyi buraya yönlendirmeliyiz. Okullarımızın staj ihtiyacını çözmemiz gerekiyor. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında kısa staja çıkıyorlar. Birçok öğrenci staj bulamıyor. Okullarımızın bitiş tarihini düzenleyebilirsek kısa staj ihtiyacını çözebileceğiz gibi görünüyor.

"70 puan yüksek"

Gemi adamlarının İngilizce seviye eğitiminin, notunun olmasına karşı değiliz. Seviyenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Üsküdar’dan Beşiktaş’a yolcu motoru geçiren birçoğu alaylı kaptanımızın YGS’den 70 puan almasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Akademik dünyada 60-65 puanların istendiği ortamda 70 puan hakikaten çok yüksek.

TURKDENİZ.COM