DÜNYA DENİZCİLİĞİ İSTANBUL’DA DÜZENLENEN MARE FORUM’DA BİR ARAYA GELDİ...

DÜNYA DENİZCİLİĞİ İSTANBUL’DA DÜZENLENEN MARE FORUM’DA BİR ARAYA GELDİ...

Dünya denizciliğinin en önemli isimlerini bir araya getiren ve iki gün sürecek olan 7. Mare Forum’un ilk günü tamamlandı.

adscode

Türk ve dünya denizciliğinin alanında uzman ve yetkili isimlerinin bir araya geldiği Mare Forum İstanbul’da sektörün sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Konuşmacılar ve panelistler; yeşil denizcilik, enerji, dekarbonizasyon, finansman ve yatırım modelleri hakkında fikirlerini konuklarla paylaştı.



7. Mare Forum’un açılış konuşmalarını Mare Forum Başkanı Ioannis Kostoulas, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, İMEA Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ile Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka gerçekleştirdi.



Toplantıya video konferans yoluyla katılan Aka, denizcilik sektörünün geleceği ile ilgili yaptığı konuşmada:

"Otonom sistemleri, gemi teknolojilerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. 

Denizcilik sektöründe yaşanan gelişmeler aracılığıyla endüstrinin dönüşümüne tanık oluyoruz.

Her sektörün kendine has zorlukları var.  Ancak otonom teknolojileri sektörde devrim yaratıyor.

Tanık olduğumuz bu teknolojiler operasyonel verimliliği artırıyor. Tedarik zincirlerini optimize ediyor ve müşteri deneyimlerini geliştiriyor. Bu doğrultuda inovasyon sistemlerini denizcilik sektörüne güzel entegre edebilmeliyiz.

Yapılan yönetmelikler; denizcilik endüstrisinin şekillenmesinde çok önemli bir role sahip.

Olumlu politikalar ile yeni teknolojilerin benimsenmesini sağlamalıyız." ifadelerini kullandı.



Açılış konuşmalarının ardından Mare Forum ‘Geleceğe Bakış – Ticaret ve Denizcilik Piyasası, Düzenlemeler ve İnsan Faktörü’ başlıklı panel ile devam etti.



Oturum Başkanlığını Marlow Navigation Hollanda BV İş Geliştirme Müdürü Diederik Legger’in yaptığı panele; IRI/Marshall Adaları Tescili Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Theo Xenakoudis,  SPI Marine Genel Müdürü Jonathan Le Feuvre, Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş. Başkan Yardımcısı Ali İbrahim Kontaytekin, GAC Shipping SA Kıdemli Pazarlama Müdürü Nikos Marmatsouris, Aclunaga Genel Müdürü Oscar Gomez, Sea Europe Genel Sekreteri Christophe Tygaat, EOS Group CEO’su Ebru Şenkaya ve RINA Services Marine Commercial Kıdemli Direktörü Pino Spadafora panelist olarak katıldı.

Bu oturumda panelistler şu başlıklarda değerlendirmelerde bulundu:

- Günümüzün küresel ticareti, nakliyesi, ekonomisi ve düzenlemelerindeki zorluklar, fırsatlar ve riskler.
- 2023 ve sonrası için nakliye ve ticaret piyasaları tahminleri nelerdir?
- Enerji geçiş durumu, enerji güvenliği, jeopolitik, gerilimler, savaşlar, küreselleşme, değişen ticaret modelleri, tedarik zinciri kesintisi ve enflasyon.
- Kömür, petrol, gaz ve nükleer enerji modlarına geri mi dönüyoruz?
- Bölgesel kurallar karmaşıklığı arttırıyor mu yoksa geçişi hızlandırıyor mu?
- Gemi Kiralayıcılar sera gazı emisyonları için ödeme yapmalı mı? Sera gazı emisyonlarından sorumlu olanlar sadece gemi sahipleri mi?
- Gemi Kiralayıcılar ve Limanlar gibi önemli paydaşların rolü nedir?
- Denizcilik sektörü yerel, bölgesel ve uluslararası düzenlemelere nasıl verimli bir şekilde yanıt verebilir?
- Denizcilik sektörü paydaşları arasında nasıl bir sinerji yaratabiliriz?

İkinci oturumun moderatörlüğünü RINA’da Orta Doğu, Türkiye ve Hazar Bölgesi Ticari Direktörü Özge Ersöz Gümüşkaynak üstlendi.
Panelistler ise şu şekilde:

Erhan Esinduy - Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nde Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi,
Geert Dokter - Conoship International BV’de Genel Müdür,
Ferhat Acuner – Navtek Deniz Teknolojisi A.Ş Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi,
Aslı Yaldız Öztekin - Türk Loydu’nda Araştırma ve Kural Geliştirme Mühendisi,
Ankush Gour - Nordic Hamburg Shipmanagement Genel Müdürü,
Arda Ozan Demirçelik - TK Tuzla Tersanesi’nde Pazarlama Müdürü,
Roberto Sergio - Beşiktaş Tersanesi’nde Pazarlama Müdürü,
Dr. Mustafa İnsel - GİSBİR / TÜRKLİM’de Teknik İşler ve Ar-Ge Komisyonu Başkanı,
Ömer Berkay Dağlı - AVS Global’de Catering / İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı,
Vehbi Barkın Sunay - Gemak Şirketler Grubu’nda Pazarlama Müdürü,
Dimitris Charisoglou - Seltaş Tersanesi’nde Bölge Pazarlama Müdürü,
Cihan Bayrak - Çeksan Tersanesi’nde Operasyon Müdürü,
Noel Tomlinson – BMT’de Küresel İş Geliştirme Uzmanı.

Panelistler, katılımcılara şu tartışma başlıkları üzerinden düşünce ve görüşlerini aktardı:

‍ -Mevcut filo, gelecek mevzuata ne kadar açık ve armatörler riski nasıl azaltıyor?
-Karbon-nötr veya sıfır-karbon operasyonları bir hedef midir? Varsa, buna ulaşmak için atılacak adımlar nelerdir?
-Emisyonları hemen azaltmaya başlamak için şimdi ne gerekiyor?
- Dekarbonizasyona ilk adım atanlar için olası teşvikler nelerdir?
- Alternatif yakıt tedarikçileri, nakliye için uygun ölçekte karbon nötr ve sıfır karbonlu yakıtlar sağlamaya nasıl hazırlanıyor? 
- Sürdürülebilir ve ticari olarak uygulanabilir denizcilik ve ticaret endüstrisine odaklanan, gemi kiralayıcılarının, armatörlerin, sermaye sağlayıcıların ve düzenleyicilerin çıkarlarının çoklu ilişki yapısındaki rolü nedir?
-Liman altyapısında yapılması gereken değişiklikler nelerdir ve uygulama planı var mı? Temel öncelikler nelerdir?
-Yeşil koridorlar gibi endüstri çapındaki girişimler endüstrinin dönüşümünü hızlandırabilir mi? Başarılı olmaları için ne gerekiyor?
- Sıfır karbonlu gemilerin kullanılabilirliğini hızlandırmak için neler yapılmalı?

‍Oturumun ardından, coffee-break molası verildi.

Üçüncü oturumunda şu başlıklar üzerinden panelistler düşüncelerini katılımcılara aktardı.
“Alternatif Finans ve diğer modeller, Türkiye ve küresel denizcilik sektörüne ne gibi katkılar sağlar? Armatörlere kredi verenlerin fon sağlarken değerlendirdikleri temel performans kriterleri neler? Karbonsuzlaştırma hedefinde, bankacılık, alternatif gemi finansmanı ve yatırım modellerindeki eğilimler neler olacak? Türkiye ve dünyada küresel bankaların sektördeki gelecek rolü nasıl bir güzergâha girecek? Alternatif finans kavramının küresel denizciliğe faydaları var mı? Emeklilik fonunun uluslararası denizcilik piyasalarına akma gibi bir durum söz konusu mu?  Denizcilik şirketleri uygun bir kredi veren bankayı nasıl seçmeli? En yaygın kullanılan finansman yapıları hangileri? Bankalar ve alternatif sermaye sağlayıcılar arasında nasıl bir rekabet söz konusu?

Bu oturumun moderatörlüğünü Zuyderzee Capital’de Yönetici Ortağı Michiel Steeman yaptı. Konuklar ise sırasıyla; AKT Hukuk Bürosu’nda Ortak Rona Kaspi, Direct Ship Finance’da Genel Müdür Kartal Cona, Stephenson Harwood’da Kurucu Ortak Chris Vartzis, QNB Finansbank’ta Portföy Yöneticisi Murat Özbiçer, Sena Apak Heuvels’da Yönetici Ortak Sena Apak, Ulaştırma Politikası ve İklim Değişikliği Ekip Koordinatörü Göktuğ Kara, C&B More Rotterdam’dan Gülsev Yıldızturan, SPI Marine’de Genel Müdür Jonathan Le Feuvre, HFW Ortağı Ian Hughes, Australis Maritime Limited’de Yatırım Müdürü Christos Georgiadis, Cemre Tersanesi’nde Finans Müdürü Burçin Yılmaz, Duzgit Group’tan Metin Düzgit şeklinde oldu.

Günün son oturumunda moderatörlüğünü Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan'ın yaptığı panel gerçekleşti. Oral Erdoğan'ın konukları ise sırasıyla şu şekilde oldu: Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, Hatsan Tersanesi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Talha Pepe, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir, GİSBİR Mali Müşaviri Murat Erişti, Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı İsmail Hakkı Helvacıoğlu, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, WISTA Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Berrak.

Son oturumda panelistler, Türk denizciliği geleceğini nasıl tasarlamalı? sorusuna yanıt aradı. Denizcilik sektörümüz, rekabet gücünü artıracak adımları için neler yapmalı? Yol haritası nasıl çizilmeli? Devletin bu konudaki rolleri nelerdir? soruları üzerinde Türkiye'nin küresel olarak nelere ihtiyacı var? başlıkları üzerinde duruldu.

Program; kapanış konuşmaları, temennilerin ardından akşam yemeği ile son buldu.

TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ