Dünyanın elektrikli ilk römorkörü Türkiye’den

Dünyanın elektrikli ilk römorkörü Türkiye’den

Römorkör inşasında dünyada birçok ilki gerçekleştiren Türk tersaneleri, yeni bir başarıya imza attı. Deniz teknolojileri alanında faaliyet gösteren NAVTEK, dünyanın yüzde 100 elektrikli römorkörünü Gİ

adscode

Türkiye’nin en büyük tersane bölgesi Tuzla’da, pilotaj ve römorkaj hizmeti veren GİSAŞ, tasarımı ve inşası Türkiye’nin önde gelen mühendislik şirketlerinden NAVTEK’in mühendisleri tarafından yapılan yüzde 100 elektrikli römorkörü hizmete aldı. GİSBİR Başkanı Murat Kıran, dünyada ilk olan projenin yurt dışında ilgiyle karşılandığını vurguladı.

“Çılgın Türkler bunu da başardık”

Projeyi, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, online olarak düzenlenen basın toplantısında ‘müjde’ olarak duyurdu. Kıran, dünyada bir ilk olan römorkörün tanıtım töreninin salgın nedeniyle yapılamadığını dile getirdi. Murat Kıran, römorköre yönelik olarak, “Yerli imkânlarla tamamen elektrikli olarak üretilen römorkör, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Dünyanın dört bir tarafında insanlar bunu merak ediyorlar ve almak istiyorlar. Özellikle iç limanlarda hizmet veren firmaları heyecanlandıran bir römorkör oldu. Bu projeyi üç Türk firması bir araya gelip yaptılar. Biz çılgın Türkler olarak bunu da başardık. Bunun için gururluyuz, mutluyuz’’ dedi.

32 ton çekme gücü

Dünyada bir ilk olan tamamen batarya ile çalışan, şarj edilebilen liman içi römorkör, 32 ton çekme gücüne sahip. Sıfır emisyon özelliği ile römorkör, Tuzla Aydınlı koyunda hizmet verecek. Uzunluğu 18.7 metre genişliği ise 6.7 metre olan römorkörün tamamen sessiz çalıştığı, bu sayede liman ve tersanelerde gece operasyonlarının daha verimli yapılabileceği vurgulandı.

Yüzde 85 tasarruf avantajı

Römorkör için özel üretilen hızlı şarj ünitesi ile 1 saatte bir sürede römorkörün bataryaları tam kapasiteye ulaşıyor. Ayrıca şarj süresi liman işletmecisinin işletme profiline uygun olarak tasarlanıp şarj süresi yeniden dizayn edilebiliyor. Römorkör dizel ahrikli benzerlerine göre yakıt, yağ, personel gibi işletme maliyetlerinden de yüzde 85 oranında tasarrufu mümkün hale getiriyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi