EMTİA PİYASALARI BİR SONRAKİ HAMLESİNİ COVID-19'U SEYRİNE GÖRE YAPACAK

EMTİA PİYASALARI BİR SONRAKİ HAMLESİNİ COVID-19'U SEYRİNE GÖRE YAPACAK

Enerji ve metallerden tarım ürünlerine kadar tüm emtia piyasalarında yaşanan rallinin geleceği Çin ekonomisi ve COVID-19’a bağlı.

adscode

Analistler ve işlemciler, emtialara yönelik küresel talebin dünya ekonomi indeki toparlanmaya devam etmesiyle 2022'de gücünü korumasını ancak geçen yıl benzeri fiyat sıçramalarının olası olmadığını söylüyor. Analistlere göre bu yıl fiyatlar yeni hamlesini COVID-19’un seyrine göre yapacak.

2021’de emtia piyasalarına göz attığımızda en büyük fiyat artışlarının enerjide yaşandığı görülüyor. Asya’da LNG fiyatları yüzde 200’den fazla artarken, yine Asya’da kömür fiyatları ikiye katlandı. Küresel LNG talebi geçen yıl 20 milyon ton yükselirken, bunun önemli bir kısmı Asya kaynaklıydı. Küresel petrol fiyatları da 2021'de yüzde 50-60 civarında yükseldi. Fiyatların uçak yakıtı talebinde beklenen büyümeyle bu yıl artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Çin ve Avrupa'daki elektrik krizi, alüminyum üretimini vurdu ve metalin yıllık getirisi yüzde 40’ı aştı. LME’de bakır fiyatları 2021'de dörtte bir oranında 25 artış gösterdi. OCBC ekonomisti Howie Lee, "Bakır talebinin, hükümetlerin temiz enerjiye öncelik verme konusunda istekli olmasının etkisiyle bu yıl da artmasını bekliyoruz” diyor. Tarım emtiaları da 2021’in kazananları arasındaydı. Chicago’da soya fasulyesi üçüncü yıl üst üste yükseldi, mısır yaklaşık yüzde 25 ve buğday yüzde 20'den fazla arttı. Olumsuz hava koşulları ve tedarik sorunlarının arzı kısıtlaması ve güçlü talep tarım piyasalarını yükselişe geçirdi. Yağ fiyatları da güçlendi.

Malezya palm yağı ve soya fasulyesi yağı fiyatlarına yüzde 30’dan fazla eklendi. Arabica kahve vadelileri yüzde 80 artarken, robusta kahvesinin fiyatı yüzde 70 yükseldi. Ham şeker fiyatları yüzde 20'den fazla yükseldi. Şeker fiyatları özellikle en büyük üreticilerden Brezilya’daki kuraklıktan etkilendi.

OANDA'nın kıdemli analisti Jeffrey Halley, "2021’de büyük bir ralli yaşandı. Emtia fiyatlarının sağlam duruş sergileyeceğine inanmama rağmen, 2020 ve ardından 2021’de meydana gelen toparlanmanın istisnai olacağına inanıyorum ve bu nedenle 2022'de aynı düzeyde kazançlar beklemiyorum" şeklinde konuşuyor. Analistlere göre COVID-19’un kontrol altında tutulması ve küresel ekonomik toparlanmanın ne kadar güçlü olacağı emtia fiyatlarının gideceği yönde belirleyici olacak.

Kaynak: Dünya Gazetesi