"GEMİ İNSAN AÇIĞI TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT OLACAK"

"GEMİ İNSAN AÇIĞI TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT OLACAK"

Dünya denizcilik filosunda 74 bin gemide, 1.89 milyon gemi insanının görev yapıyor.

adscode

Bu yıl sektörde26 bin 240 zabitan açığı olduğu biliniyor. 2026 yılında ise gemilerde görev yapacak 89 bin 510 zabite ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Türkiye’nin bu fırsatı yakalamak için yeni projeler geliştirmesinin ciddi döviz girdisi sağlayacağı vurgulanıyor.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi tarafından yayımlanan 2021 Yılı Gemi İnsanları İş Gücü Raporu'nda, Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmesi kapsamında belgelendirilmiş zabitan açığı dikkat çekici şekilde artıyor. Sektör yetkilileri bu durumun Türkiye için fırsat sunduğunu söylüyor.

Raporda, dünya denizcilik filosunda 74 bin gemide, 1.89 milyon gemi insanının görev yaptığı, 2021 yılında 26 bin 240 zabitan açığının olduğu, 2026 yılında ise gemilerde görev yapacak 89 bin 510 zabite ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. 440’tan fazla, farklı tipte ve boyutta gemiye insan kaynakları tedariği ve eğitim hizmetleri sunan Epsilon Hellas’a bağlı Omikron Denizcilik’in Kurucu Ortağı Özgür

Alemdağ, Türkiye’de son beş yılda yurt dışına gemi insanı ihracatının artış trendinde olduğunu ve Türkiye’nin bu fırsatı yakalamak için yeni projeler geliştirmesinin ciddi döviz girdisi sağlayacağını söyledi. Pandemide alınan önlemlerin, üretim, lojistik ve gemi insanları üzerinde ciddi etkiler yarattığını hatırlatan Alemdağ, “Gemi insanları pandemide ihtiyaç duyduğu desteği alamadı. Sonradan zincirin en değerli halkası olduğu anlaşılan gemi insanı, birçok ülke tarafından kilit personel ilan edilerek öncelikli gruba alındı. Denizcilik şirketleri ve gemi insanı acentaları gemileri insansız bırakmamaya çalışsalar da, 2016-2021 yılındaki toplam zabitan sayısındaki artış pandeminin etkisiyle yüzde 2,3’lerden yüzde 1’lere kadar düştü” diye konuştu.

Ticaret filosundaki artışı iyi değerlendirmek gerektiğini söyleyen Alemdağ, “Pandemi nedeniyle sektöre katılım oranı oldukça azaldı. Gelişmiş ülkelerde nitelikli zabitan bulunmuyor, denizcilik tecrübesi yok. Bu da gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir fırsat yaratıyor. Türkiye’de kaliteli Türk zabitlerine insan kaynağı yönetimi yaparak filoda çalışma fırsatı sunmak çok önemli” dedi. Türkiye’de son beş yılda yurt dışına gemi insanı ihracatının artış trendinde olduğunu aktaran Alemdağ, “Biz, firmamızı 2014 yılında kurduk. Şu anda bizim gibi faaliyet gösteren yaklaşık 10 firma bulunuyor. Sadece firma olarak, Alman armatör gemilerine ihraç ettiğimiz yaklaşık 400 zabit var. 400 zabitin 200’ünün deniz üzerinde ve her birinin maaşının ortalama 8 bin dolar olduğunu göz önünde bulundurursak, aylık 2 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor. Öte yandan, Alman filosunda edindikleri tecrübeleri de Türk denizcilik sektörüne ciddi katkılar sağlıyor” ifadelerini kullandı. Yurt dışındaki ilgili birliklerin stajyer projeleri gibi örneklerin izlenmesi gerektiğini ifade eden Alemdağ, “Bu tip projeler öğrencilere destek olurken, filolarına nitelikli personel katıyorlar. Gençler teşvik edilerek kurs sayısı ve kapasitesi artırılırken, ülkenin gemi insanlarının etkin bir şekilde pazarlanması ciddi önem arz ediyor” dedi.

“İzmir’in de ihraç gücü artırılmalı”

Meslek yüksekokullarında genellikle, öğrencilerin 3 bin groston altındaki gemilere tabi yetiştirildiğini söyleyen Alemdağ, “Bu öğrenciler yurt dışındaki firmalar tarafından fazla talep görmüyor. Meslek yüksekokulu mezunu öğrenciler bir yıl hazırlık eğitiminden daha geçerek yurt dışına gönderilebiliyor. İzmir’de şu anda sadece 9 Eylül Üniversitesi’nin bu konuda 4 yıllık eğitimi bulunuyor ve kapasitesini artırdığını biliyoruz. Eğitim olanaklarına paralel olarak, İzmir’in de ihraç gücü artırılabilir” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi