GSÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulunda mezuniyet coşkusu yaşandı

GSÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulunda mezuniyet coşkusu yaşandı

Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulunda mezuniyet töreni yapıldı.Tören, Galatasaray Üniversitesi Ortaköy Yerleşkesinde düzenlendi.

adscode

Törene İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erden Tuğcu, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Bora Usluer, Türkiye Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, ile akademisyenler, mezun olan öğrencilerin aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"Staj Platforunda Armatörler ile Öğrencileri Bir araya Getiriyoruz"

Mezuniyet töreninin açılış konuşmasını İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır yaptı. Konuşmasının başında Deniz Ticaret Odası'nın yeni staj portalı hakkında açıklamalarda bulunan Çakır: "Deniz Ticaret Odası olarak deniz eğitine, meslek okullarımız, meslek yüksekokullarımızi fakülteler ile ilgili elimizden geldiğince bu ve benzeri etkinliklere katılmaya gayret ediyoruz. Eğitim sürecinde ve sonrasında yaşanan sorunların çözümü için yapılması gerekenleri Dniz Ticaret Odası olarak, araştırıp katkı vermeye çalışıyoruz. DTO'da bu dönem staj ve istihtam , ihtisas komisyonu kurduk. Bu anlamda okuyan öğrencilerimiz staj sorunlarının çözümü için bir yazılım geliştirdik ve odanın web sitesinde herkesin kullanımına açtık. Orada Armatörler ile öğrencileri bir araya getiriyoruz ve öğrencilerin olabildiğince staj sorunlarını çözmek için, uygun Gemi, firma bulabilmeleri için elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Bundan sonra bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Bu denizciliğimizin, denizcilik okullarımızın en önemli sorunlarından biri. Şuanda TDO olarak gündem maddemiz bunun çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı  ve ilgili kurumnlar nezdinde girişimlerimiz var. Şuanda bize gelen taleplerde yığılma var. Bunların ivedilikle halledilmesi lazım. Daha etkin çözümleri sizlerle paylaşacağız" şekilnde konuştu.

" İyi ki denizciliği seçtim diyorum"

Salih Zeki Çakır sözlerini şöyle sürdürdü;  Sürekli araştırarak, geliştirerek bugün denizcilik sektöründe belli bir düzeyde bir yere bir gayretin sonucunda geldim. İyi ki denizciliği seçtim diyorum. Bunu samimi olarak söylüyorum çünkü denizcilik çok büyük potansiyeli olan bir sektör. Sizler bir gemi zabiti, gemi mühendisi olarak sorumluluk alacaksınız. Çıkmış olduğunuz gemilerde can, mal ve çevre emniyeti size ciddi sorumluluk yükleyecektir. Bunun yanında hem calıştığınız firmalardaki gemilerde hem de yarın tercih yapar, tercih edilen, seçilen arkadaşlar kara işletmelerinde önemli sorumluluklar alacaktır. Bunun da bir sınırı yok. Bir DPI, bir enspektör olarak başlayacağınız görevde sizi büyük bir şirketin genel müdürü konumuna getirir, dahası şartlar uygun olursa işletme sahibi olursunuz, armetör olursunuz, gemi inşaa sanayine girersiniz. Denizcilik de o anlamda geniş bir iş kolu potansiyeli var. Hangi birine odaklanırsanız orada fırsatlar var. Bunun tek şartı var çok çalışacaksınız ve kendinizi çok iyi yetiştireceksiniz. Gençler biraz sabırsız ve sebatsız oluyor, gemiye çıkan arkadaşlarda öyle. Stajlarınızda zaten gördünüz denizcilik gerçekten şartları itibarı ile zor. Bize göre kıyas yapmak durumundayım, bizim zamankine göre çok kolay. MLC diye bir düzenleme var, bizim zamanımızda yoktu. Şu anda denizde çalışma şartları çok iyi. Bizim zamanımızdaki zorlukları şimdi şirketler çalışanlarına yaşatmıyor. Gemideki sosyal hayatta da çok fazla iyileşmeler var. Bu anlamda şanslısınız. Şanssızlık mı diyeceğim bir konu, Türk denizciliğinin gerçeği açısından çok fazla Okul ve öğrenci var, mezun var.

''Denizde bir çakıl taşı kadar hata, ihmal dağ kadar bela getirir''

Gemi flomuz da 2008 itibarıyla %30 oranında bir küçülme geçirdi. Yaklaşık 33 milyon DWT'den 28 milyon DWT'ye kadar küçüldü.Bunun sebepleri sempozyunlarda, çalıştaylarda anlatılıyor. Gemi sahiplerinin şikayetleri var. Zaten flonun %70 ide yabancı bayrakta. Yabancı bayrağa geçişte önce Türk personel de şartlar biraz zorlanıyor ama en kolayı yabancı personele geçmek. Şuanda böyle bir eğilim var. Bu anlamda belki bir süre sıkıntı yaşayacaksınız ama içinizden muhakkak iyi olanlar tercih sebebi olacak. Denizcilik belki havacılıktan sonra her zaman tarihin her döneminde en nitelikli öğrenci ve devamında insan kaynağı talep eden bir sektör. Bu gelişen teknoloji de bundan sonraki yıllarda gelişecek teknolijilerde daha da önemini artırarak devam ediyor. Meslek hayatınızda her zaman yeniliklere açık, araştıran, gelişti,ren, öğrenen, öğreten, uyguyan ifade etmeye ihmalkarlık göstermeyen bir iş koluna girdiniz.  Öğrecilik hayatımızda gemicilik dersinde hocamız, ''Denizde bir çakıl taşı kadar hata, ihmal dağ kadar bela getirir'' derdi. Bu kulağınıza küpe olsun. Denizcilik ihmal affetmez. Şans hazır olana güler bunu sizde not edin. Hem özel hayatınızda hem meslek hayatınızda sürekli hazırlanınki yarın neden bana çıkmadı demeyin. Çıkması için bilet almanız lazım. Muhakkak ki bilet de iyi hazırlanmaktır.

"Staj olayını sektör YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışarak çözerse biz de çok mutlu oluruz"



Salih Zeki Çakır'ın ardından Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk bir konuşma yaptı.
Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslke Yüksekokulunda ders veren Arslantürk konuşmasında öğrencilere söyle seslendi:  Yaklaşık on yıldır burada denize zabit, vardiya zabiti olmaları için yardımcı oluyorum. Hem hayat dersi, hem meslek edebi, hem teknik bilgileri öğrencilere aşılamaya çalışıyoruz.  Başarılı olmak için çok çalışmalasınız. İsteyeceksiniz, arzulayacaksınız, azmedeceksiniz. Bunu çok çalışarak yaparsınız. Staj olayını sektör YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışarak çözerse biz de çok mutlu oluruz.

"Galatasaray Üniversitesi diploması size bazı sorumluluklar yüklemektedir"

Daha sonra Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erden Tuğcu söz aldı. Tuzcu konuşmasında , ''bugün yeni ufuklara yelken açmanın eşiğind eolduğumuz biliyoruz. Bu nedenle yaşadığınız  tören aynı zamanda kim olduğunuzu, hangi noktaya ulaştığınızı, edindiğimiz  kimliğin bize yüklediği sorumlulukları ve yarınınızı düşünmemize vesile olmuştur. Denizci olarak sahip olduğunuz müstesa karaktere ilaveten bugün alacağınız Galatasaray Üniversitesi diploması size bazı sorumluluklar yüklemektedir. Galatasarylı kimliğini hak etmenizi ve sadece toplumsal sorumluluğunuzu davranış ve tasarruflarınızda bu kimliğin sizin rehberiniz olmasını bekleriz '' dedi. Erden Tuğcu konuşmasının son bölümünde Galatasaray Meslek Yüksekokulunda ki görevinin sona erdiğini, burada geçirdiği her anın kendisi için unutulmaz olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri mezun olan öğrencilere diplomalarını verdi.

Tören, öğrencilerin Galatasaray Ünivesitesi marşını okuması ile sona erdi.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM