Haliç Tersanesi'nde İstanbul Senin-Deniz Çalıştayı düzenlendi

Haliç Tersanesi'nde İstanbul Senin-Deniz Çalıştayı düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Senin-Deniz Çalıştayı, Haliç Tersanesi'nde düzenlendi.

adscode

Kentin deniz ulaşımı sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri bulmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Senin-Deniz Çalıştayı düzenledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentteki deniz ulaşımının payının arttırılması için çalışacaklarını söylerken, Kanal İstanbul’un yapılmaması içinde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

11 Aralık 1455 yılında Fatih sultan Mehmet tarafından kurulan Tersane-i Amire’nin 564’ncü kuruluş yıl dönümünde gerçekleşen deniz çalıştayına Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Boğazı, dünyanın en büyük nimetlerinden biri. Boğaz, İstanbul’umuza sadece doğal ve coğrafi güzellik katmadı, deniz ulaşımı ile de büyük değer kattı. Köprüler yapıldıktan sonra, 2000 yılına geldiğimizde dahi, şehir içi taşımacılıkta deniz ulaşımı hissedilir bir paya sahipti, yüzde 10’lar düzeyindeydi. Bugün ise oran yüzde 4’ler düzeyinde gibi çok düşük noktada. Bunun sonucu olarak da bugün, günlük ortalamada sadece 800 bin civarında hemşehrimiz deniz yolu ile ulaşımı tercih etmekte. 25 yıl bu alanda hiçbir ilerleme kat edilmediğini, aksine gerileme yaşandığını söylemek durumundayım. Şimdi biz kendimize, yeniden yüzde 10 düzeylerine çıkmayı hedef koyduk, ilerliyoruz” dedi.

İmamoğlu, “3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben, bana, hiçbir şekilde Kanal İstanbul'un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum' demiştim. Bahsettiğimiz konu, İstanbul'u tümden değiştirecek başka bir yere taşıyacak bir konu. Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışması lazım. 2011 yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ocak ayının ilk haftası ‘Kanal İstanbul Çalıştayı’ da yapacağız. İstanbul'a attığınız her adım iyi anılmalı. Ben, İstanbul'un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var” şeklinde konuştu.

Elektrikli gemi için çalışmalara başladık

Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise,59 gemi, 109 iskele ve 21 hat ile İstanbul’a hizmet ettiklerini belirtirken, elektrikli gemilere geçmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Çalıştayın 1. oturumunda İstanbul'da Deniz Ulaşımı konusu masaya yatırıldı.

Prof. Dr. Reşat Baykal 'Kent İçi Deniz Ulaşımının Dünü, Bugünü ve Yarını', Yüksek Mühendis Tansel Timur 'Kent İçi Ulaşımda Deniz Ulaşımının Planlanması, İlkeler - Yaklaşımlar' Dr. İsmail Hakkı Acar 'Ulaşımda Entegrasyon, Deniz & Kara Bütünleşmesi' ve Prof. Dr. Mustafa İnsel 'Kentsel Alanlarda Deniz Ulaştırma Teknolojileri ve Çevre Etkileri' başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

Kanal İstanbul başlıklı 2. oturumda ise Prof. Dr. Cemal Saydam ve Cihan Uzunçarşılı Baysal konu hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Çalıştayın son oturumunda ise İstanbul'da Deniz Kültürü konusunda Yazar Sunay Akın bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Ayrıca Deniz ve Spor konusunda Dr. Sinan Yardım ve 21. Yüzyılda İstanbul'un Denizle Bütünleşmesi konusunda Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz bir sunum yaptı.

KAYNAK: MARBOX.COM.TR