HİZMET İHRACATINDA BEKLENTİLER POZİTİF
Geçen yılı sınırlı bir büyüme ile yüzde 0,6 artış kaydederek 255,8 milyar dolarla kapatan ihracat ailesi, bu yıldan da umduğunu bulamıyor.
Yılın ilk yarısındaki ihracat 125,4 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolar oldu. Bu verilere göre ihracatta kötümser senaryo yaşanıyor.
Temmuz ayındaki yüzde 13,8’lik artış moralleri yükseltse de, bu artışta geçen yılın temmuz ayındaki bayram tatilinin baz etkisinin rolü bulunuyor. 7 aylık verilere göre ihracat yüzde 4,1’lik artışla 148,8 milyar dolar, 12 aylık ihracat ise yüzde 3,4’lük artışla 261,5 milyar dolara yükseldi.
Hedefler aşağı yönlü revize ediliyor
2024 yılı için OVP’de belirtilen mal ihracatı hedefi 267 milyar dolar, hizmet ihracatı ise 110 milyar dolar. Mevcut gidişatın devam etmesi halinde mal ihracatının belirtilen hedefi yakalamayacağı öngörülüyor. EKONOMİ’ye bilgi veren ihracatçılar kaybedilen rekabetçilik nedeniyle yeni sipariş almakta zorlandıklarını, bu nedenle geri kalan aylarda hedefl enen ihracatı yakalayamama ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiriyor.
Hizmet ihracatında beklentiler pozitif
Hizmet ihracatı cephesinde ise gidişat daha pozitif durumda. Yaz sezonunda sağlanacak ivme ile birlikte yıl sonunda 110 milyar dolarlık hedefin yakalanması bekleniyor. Hizmet ihracatında kötümser senaryo yüzde 3, baz senaryo yüzde 10, iyimser senaryo ise yüzde 18’lik büyüme şeklinde belirlendi. Geçen yılı 101,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan hizmet sektörü kötümser senaryoda 104,2 milyar dolar, baz senaryoda 111,3 milyar dolar, iyimser senaryoda ise 119,4 milyar dolara ulaşmayı planlıyor.
Çelik yeniden atakta, hazır giyim ve tekstil kan kaybediyor
İhracatta lokomotif sektörler arasında yer alan çelik, geçen yıl yüzde 30’a yakın düşüş göstermişti. Hem üretimdeki hem de talepteki artışla beraber yeniden ihracat atağına kalkan sektör, bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 12,3’lük büyüme sağladı. Sektör yılı minimum yüzde 10’luk büyüme ile kapatmayı hedefliyor. Türkiye’nin konvansiyonel sektörlerinden olan hazır giyim ve tekstilde ise kan kaybı devam ediyor. Geçen yılı eksi rakamlarla tamamlayan sektörler bu yılda ihracatta olumsuz bir tablo çiziyor. İlk iki sıradaki otomotiv ve kimya sektörleri ise yüzde 5 ila 10 arasında artış hedefleniyor.
Haberin Kaynağı: Ekonomim
0 Yorum