Husilerin Kızıldeniz'de Suudi Gemilerine Saldırıları Devam Ediyor
İran destekli Husiler, Suudi Arabistan limanlarına yönelik ilan ettikleri deniz ablukası kapsamında Suudi bağlantılı dördüncü tankeri hedef aldıklarını öne sürdü.
İran destekli Husiler, Suudi Arabistan limanlarına yönelik ilan ettikleri deniz ablukası kapsamında Suudi bağlantılı dördüncü tankeri hedef aldıklarını öne sürdü. Grup, NCC GHAZAL isimli Suudi bayraklı kimyasal ve petrol ürünleri tankerinin balistik füzelerle vurulduğunu ve rotasını değiştirerek geri dönmek zorunda kaldığını iddia etti.
Dördüncü Suudi Tankeri İddiası
İddialara göre, NCC GHAZAL'ın Kızıldeniz'in güneyinde seyir halindeyken gemisavar füzelerle hedef alındığını ve rotasını değiştirerek bölgeden uzaklaştığı belirtildi. Kelly, bunun Husilerin Suudi limanlarına yönelik abluka ilanından bu yana hedef aldığını açıkladığı dördüncü Suudi bağlantılı tanker olduğunu ifade etti.
UKMTO'dan Patlama Uyarısı
Husilerin açıklaması, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Merkezi'nin (UKMTO) aynı gün yayımladığı güvenlik uyarısıyla da dikkat çekici şekilde örtüştü.
UKMTO, Suudi Arabistan'ın Cizan açıklarında, Kızıldeniz'in güneyinde seyreden kimliği açıklanmayan bir tankerin kaptanının bir patlama sesi duyduğunu bildirdi. Merkez, gemi ve mürettebatın güvende olduğunu, çevre kirliliğine yol açan herhangi bir hasarın tespit edilmediğini açıkladı. Ancak olayın hangi gemiyi kapsadığı veya patlamanın bir saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda herhangi bir doğrulama yapılmadı.
Kızıldeniz'de Risk Yeniden Yükseliyor
Son saldırı iddiası, Husilerin Kızıldeniz'deki deniz trafiğine yönelik baskısını artırdığını ortaya koyuyor. Grup, kısa süre önce ABD'nin Yemen'e yönelik askeri operasyonlarına Suudi Arabistan'ın destek verdiğini öne sürerek Suudi limanlarına yönelik deniz ablukası başlattığını duyurmuştu.
Yaklaşık iki yıldır güvenlik riskleri nedeniyle zor günler geçiren Kızıldeniz'de ticari gemi trafiği kademeli olarak toparlanmaya başlarken, son gelişmeler bölgedeki güvenlik endişelerini yeniden artırdı. Denizcilik şirketleri ise artan askeri gerilim ve devam eden güvenlik uyarıları nedeniyle bölgedeki sefer planlarını yeniden gözden geçiriyor.
TÜRK DENİZ MEDYA



0 Yorum