İklim Kanunu Yürürlüğe Girdi

Türkiye’nin yeşil büyüme vizyonu ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda hazırlanan İklim Kanunu, 9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’nin yeşil büyüme vizyonu ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda hazırlanan İklim Kanunu, 9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
7552 sayılı İklim Kanunu, iklim değişikliğiyle mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması ve uyum çalışmalarını yasal zemine taşıyor.
Artık özel sektör ve yerel yönetimlerin iklim eylemleri gönüllü uygulamalar olmaktan çıkıyor ve yasal yükümlülüklere bağlanıyor.
Kanun, Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirliğini desteklemek için kurumsal altyapıyı da güçlendirmeyi hedefliyor.
İklim Kanunu’nda Neler Var?
Kanunla birlikte sera gazı emisyonlarını azaltmaya, iklim değişikliğine uyum sağlamaya ve bu alandaki planlama, izin, denetim ve finansman süreçlerine ilişkin kurallar belirleniyor.
Ayrıca, Türkiye’de ilk kez mevzuata giren yeni düzenlemeler dikkat çekiyor:
Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak. Sera gazı emisyonları için üst sınırlar belirlenecek, emisyon hakları piyasada alınıp satılabilecek ve kapsam dahilindeki tesisler için emisyon izni zorunlu olacak.
Karbon kredisi ve denkleştirme mekanizması devreye girecek. ETS yükümlülükleri belirli koşullarda karbon kredileriyle karşılanabilecek.
Türkiye Yeşil Taksonomisi ile iklim dostu yatırımlar için çevresel kriterler tanımlanacak.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) yasal dayanağa kavuştu. İthal ürünlerin gömülü karbon emisyonlarına yönelik düzenlemeler uygulanacak.
İklim planları ulusal ve yerel ölçekte zorunlu hale geliyor. Her ilde valilik koordinasyonunda İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak.
Temiz teknoloji, yeşil dönüşüm yatırımları ve iklim alanındaki Ar-Ge çalışmaları için teşvik ve destek mekanizmaları geliştirilecek.
Türkiye'de nasıl işleyecek?
İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından kurulması planlanan Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında da doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan emisyon izni alması zorunlu olacak.
ETS kapsamına dahil olan işletmeler, doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon değerine karşılık gelecek şekilde yıllık ödenek verecek. Ulusal ödenek planları Resmi Gazete'de yayınlanacak.
Karbon Fiyatlandırmasında Yetki İklim Değişikliği Başkanlığı’nda
İklim Değişikliği Başkanlığı’na, karbon fiyatlandırma sistemini kurma ve düzenleme yetkisi verildi. Başkanlık, gerekli gördüğü bilgi ve verileri talep edebilecek; gerçek ve tüzel kişiler ise bu verileri sağlamakla yükümlü olacak. Yükümlülüklere uymayanlara ise idari para cezaları uygulanacak
TÜRK DENİZ MEDYA
0 Yorum