İMEAK DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI...

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI...

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI BAŞARAN BAYRAK BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılan toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı bürokratlar ile çok sayıda davetli katılım sağladı.





Oda Meclisi'nin 6.7.2023 tarih ve 9 sayılı toplantı zabıtları görüşülmesi ve onaylanması ile devam etti.

Temmuz Ayı Faaliyetlerinin sunumu yapıldı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi. Kıran yaptığı konuşmada: 


"Öncelikle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı atanan Abdulkadir Uraloğlu'na yeni görevine başarılar diliyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.



TAHIL KORİDORU KONUSUNDA GÜZEL GELİŞMELER TEMENNİ EDİYORUZ


Denizcilik sektöründe sıcak gündemler yaşanmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının getirmiş olduğu tahıl krizi gündemden düşmüyor. Tahıl koridoru konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeleri ışığında güzel temenniler gerçekleşmesini bekliyoruz. Özellikle kuraklık nedeniyle kıtlıkla karşı karşıya gelen Afrika ülkeleri için iyi gelişmelerin olmasını umuyoruz.

Türkiye, jeopolitik konumuyla çok mühim bir deniz ülkesidir. Tarih boyunca denizi iyi kullanan, deniz hak ve menfaatlerini koruyup ilerleyen ülkeler, dünya refahından daha fazla pay almışlardır. "Denizlere hakim olan cihana hakim olur." sözü günümüzde hâlen etkisini devam ettirmektedir.

PANDEMİ SÜRECİNDE DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN ÇOK STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP OLDUĞU DAHA İYİ GÖRDÜK

Denizcilik sektörü küresel tedarik zincirini temelini oluşturuyor. Pandemi sürecinde denizcilik sektörünün çok stratejik bir önem sahip olduğunu daha iyi görmüş olduk. Gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektör. Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki, tersane ve gemi inşa konusunda çok iyi bir konumdayız. Askeri amaçlı gemilerimiz, savunma sanayisinde geldiğimiz noktayı çok iyi şekilde gösteriyor. 

HER ALANDAKİ YENİLİK VE DÖNÜŞÜMLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Denizciliğimiz, uluslararası boyutta kendini gösteriyor. Denizcilik sektöründe dünya değişirken bu değişimin neresinde olacağımız çok önemli bir konu. Her alandaki yenilik ve dönüşümlere hazırlıklı olmalıyız. Dinamik ve gelişen bir çemberde kalmalıyız. Her sürece adapte olmak zorundayız. Sektörde küresel ısınma, iklim değişikli ile gelen yeni kurallar ile ilgili IMO bir dizi uygulama koydu.

AVRUPA BİRLİĞİ VE IMO, SIFIR EMİSYON KONUSUNDA SERT ÖNLEMLER ALIYOR

Gemilerde karbon yoğunluğu göstergesi bu kararlardan sadece biri. Sera gazları stratejisi her geçen gün gelişiyor. Sera gazları ile mücadele için IMO, çok keskin kararlar açıklıyor. Net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için 2030 ve 2040 yılları konuşuluyor.

Avrupa Birliği de IMO'ya karşı daha sert önlemler alıyor ve süreci hızlandırıyor.
Avrupa Birliği, yeşil dönüşüm kapsamında inovasyon projelerine ciddi yatırımlar ayırdı. IMO ve AB tarafından alınan önlemler bizlere şunu gösteriyor. Denizciliğin tüm alt sektörlerinde yeşil dönüşüme uyum sağlamamız mutlak kaçınılmaz bir hâl aldı. 

TÜRK DENİZCİLİĞİNİ ÇOK DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIMAK İÇİN HER ZAMAN HAZIRIZ

Türk denizciliğini çok daha iyi noktalara taşımak için yeni atılım yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor ve sizlerden destek bekliyoruz. Bakanlıklar her daim iletişim hâlindeyiz. Yakın işbirliklerimiz ile çözümler üretiyoruz. Deniz Ticaret Odası, çatı kuruluş görevi ile tüm zor dönemlere rağmen ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürecektir."

Ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu meclise hitap etti. Uraloğlu yaptığı konuşmada şunları aktardı:

TÜRKİYE, DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE SON 20 YILDA ÇAĞ ATLAMIŞTIR

"Türk denizcilik sektörüne büyük katkılarda bulunan Deniz Ticaret Odası'nın bu önemli toplantısına bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 3 tarafı denizlerde çevrili, dünyanın gıpta ile baktığı bir coğrafyaya sahibiz. 28 ilimiz denize kıyı durumunda. 3 kıtanın geçiş yolunda bulunuyoruz. Ülkemiz, mavi bir vatandır. Sektörün gelişmesi açısından imkanlarımız çok büyüktür. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu potansiyel ile dünya denizciliğinde alacağı yer bizler için çok önemli. Türkiye, denizcilk sektöründe son 20 yılda çağ atlamıştır. 



TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU KAPSAMINDA YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM HEDEFİNİ YUKARIYA TAŞIMAK İSTİYORUZ

Türkiye yüzyılı vizyonu kapsamında yerli ve milli üretim hedefini daha yukarıya taşımak istiyoruz. Son yıllardaki hibrit ve otonom gemileri konusunda gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Mavi vatanımızın en önemli bölgesi olan Türk Boğazları'nda tüm hizmetler dünya standartlarının en üst seviyesinde bulunmaktadır.

Boğazlarda kullanılan sistemleri dahi millileştirdik. Mavi Vatanımız'daki hak ve menfaatlerimiz kapsamında Doğu Akdeniz'deki etkinliğimiz de artırıldı. Bu kapsamda KKTC'nin Mavi Vatan'da etkinliği de artacaktır. Kurduğumuz sistemlerle denizlerimizi 7/24 izliyoruz. Dünya'nın her noktasında Türk denizciliği ve Dünya denizciliği'ne hâkim sistemler ile çalışıyoruz.



DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ UNSURU GEMİ İNSANLARIDIR

Denizcilik sektörünün en önemli unsuru gemi insanlarıdır. Bakanlığımızca akredite edilen toplam 105 eğitim kurumu ile dünya standartları ile eğitim veriyoruz. Denizciliği sevdirmek ve toplum yetiştirmek için, 1 milyon amatör denizci kapsamında 1 milyon belge vererek vatandaşlarımızı denizcilikle biraz daha yakınlaştırmış olduk. Gemi insanlarının eğitimi konusunda dünyada beyaz listedeyiz. Gemi insanı arzımızda STCW anlaşması imzaladığımız ülke sayısı 37 olmuştur. 

2053 YILINA KADAR 21,6 MİLYAR DOLAR YATIRIM GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Çevreye daha duyarlı liman sistemini ülkemize kazandırmak adına, 20 liman tesisini sertifikalandırdık. Hurda teşvik mekanizmalarını da hayata geçirdik. Bu desteklerden sektörümüzü yararlanmaya ve sektöre yatırım yapmaya davet ediyorum. Denizcilik sektörümüze 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Türk Deniz Ticareti filosunun büyümesi için her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceğiz. Denizciliğimizi ileriye taşıyacak stratejileri çok iyi belirleyerek ilerlemeliyiz. Birlikte yapacağımız çalışmalarla Türkiye, rekabet gücünü yükselterek dünyanın önde gelen ülkelerinde daha üst sıralara yükselecektir.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu, günün anısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na hatıra objesi takdim etti.





2023 Haziran Ayı Mizanı, Kayıt Ücretlerinin Güncellenmesi konuları görüşüldü ve oy birliğiyle onaylandı.

Meclis Toplantısı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel, bölgesel görüş ve önerileri bölümüyle sona erdi.

TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ