İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ (ISTFIX) BU HAFTA 862 PUANDA SABİT KALDI

İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ (ISTFIX) BU HAFTA 862 PUANDA SABİT KALDI

Endeksin ortalama yüzde 15 civarı yükselen gemi yakıt fiyatlarına rağmen sabit (hatta biraz yukarı yönlü) seyretmesi reel olarak navlunlarda bir artış olduğunu gösteriyor.

adscode



Avrupa ve Birleşik Devletler

Standard & Poor’s Avro Bölgesi İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustostaki 49.6'dan eylül ayında 48,4 puana düşerek 27 ayın en düşük seviyesine geriledi. Fransa ve Almanya sırasıyla 47,8 ve 47,7 puan ile 2020'nin ilk yarısından bu yana en düşük seviyelerine gelirken, İrlanda 51,5 puanla 50 puan üzerinde değer kaydeden tek Avro Bölgesi ülkesi oldu. 50 puanın altı imalat aktivitesinde düşüşe, üstü ise artışa tekabül ediyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI İmalat Endeksi ise eylül ayında 46,9 puanla üst üste yedinci ay 50 puanın altında
kalarak imalat sektöründe yaşanan yavaşlamanın devam ettiğine işaret etti.

Eurostat, Avro Bölgesi eylül ayı enflasyonunun yüzde 10 ile kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

Almanya’da enflasyon ise yüzde 10,9 a yükselerek ülkenin Euro para birimine geçtiği 20 yıllık dönemde ilk kez çift
haneye çıktı.

Emtia Haberleri

Petrol fiyatları bu hafta sert yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol 92,6 dolar/varile Brent ise 98 dolar/varile yükseldi.

Avrupa Birliği'nin tarımsal ürün izleme servisi MARS, Rus buğdayı için tahminini 88,8 milyon tondan rekor bir seviye olan 95 milyon tona yükseltti. Yeni tahmin geçen yıla göre yüzde 25 artışa işaret etmekte.

Ukrayna, 2021/22 sezonunda yıllık yüzde 5 düşüşle 1,39 milyon ton soya fasulyesi ihraç ederken, en büyük alıcıları Avrupa Birliği ve Türkiye oldu. Türkiye, mart-ağustos döneminde Ukrayna'dan 536.000 ton soya fasulyesi ithal ederek alımlarını bir önceki yıla göre üç katına çıkardı.

Türkiye Çelik Üreticileri Birliği'ne (TÇÜD) göre, temmuz ayında Türkiye'nin hurda ithalatı aylık yüzde 13,8 düşüşle 1,37 milyon ton oldu. Ocak-temmuz döneminde ise, Türkiye'nin hurda ithalatı yıllık yüzde 9,1 düşüşle 13,88 milyon tona gerilerken, Avrupa Birliği en büyük tedarikçi olmaya devam etti.

İtalyan Çelik Üreticileri Federasyonu’na (Federacciai) göre, ocak-temmuz döneminde İtalya'nın Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden çelik ithalatı yüzde 16,3 artışla 7,5 milyon tona yükselirken, Avrupa Birliği dışı ülkelere yapılan çelik ihracatı ise yüzde 9,8 düşüşle 1,8 milyon tona geriledi.

Kaynak: www.istfix.com