ISTFIX Endeksi 333 puana yükseldi

ISTFIX Endeksi 333 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta yine makul sayılabilecek bir yükselişle 320 puandan 333’e geldi.

adscode

Kiracılar halen istedikleri rakama yük taşıtabilmekteler. Tecrübeli bir armatöre göre kiracılar, daha düşük navlunu kabul eden armatör bulabildikleri sürece bu alışkanlığı kırmak zor olabilir. Batı Akdeniz’de 15-20 gün spot kaldıktan sonra doğuya balast seyir yapan kosterler bu bölgede de kabul edilebilir seviyelerde navlun bulamamakta ve hayal kırıklığı yaşamakta.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2020 yılı için G20 ekonomilerine ilişkin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Moody’s göre G20 ekonomileri bu sene yüzde 4,6 daralacak. Önceki raporda G20 ülkelerine ilişkin 2020 yılı daralma tahmini yüzde 4 idi. Öte yandan G20 ekonomilerinin 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 4,8'den yüzde 5,2 seviyesine yükseltildi. 

- Uluslararası Para Fonu (IMF) de görünümünü aşağı yönlü revize etti. Kuruluş, önceki tahmininden daha derin bir daralma beklediğini ve ardından daha yavaş bir toparlanma öngördüğünü açıkladı. IMF 2020 yılında küresel ekonominin yüzde 4,9 daralmasını bekliyor. 2021 yılında ise yüzde 5,4’lük toparlama öngörüyor. 

- Avro alanındaki sanayi üretimi nisan ayında önceki aya göre yüzde 17,1; yıllık bazda ise yüzde 28 oranında gerileyerek verinin yayımlanmaya başlandığı 1991 yılından bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

- Petrol fiyatları bu hafta da yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol 40 dolar/varil seviyesine çıkarken, Brent ise 42- 43 dolar/varil seviyesini gördü. 

- Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, AB Komisyonu’nun çelik ithalat kotaları ayarlamasını onayladı. Teklif edilen düzeltmeler, 1 Temmuz 2020’den itibaren sıcak hadde sac kotaları küresel kota olarak uygulanmak yerine ülke bazında uygulanmaya başlanacak ve kotalar çeyreklik bazda belirlenecek. Bu durum Türkiye’nin AB’ye çelik ihracatlarını da doğrudan ilgilendiriyor.

- UkrAgroConsult analistlerine göre 1 Temmuz’da başlayan 2020/2021 hasat yılında Ukrayna’nın kolza tohumu hasadı 3 milyon tona düşecek ve ihracat potansiyeli de 2,6 milyon tona gerileyecek. Ukrayna’nın Avrupa’ya olan ihracatında da sorunlar çıkabileceği çünkü Ukrayna’nın geçen sene AB tarafından yasaklanan bazı tarım ilaçlarını kullanmış olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: www.istfix.com