ISTFIX Endeksi 348 puanda kaldı

ISTFIX Endeksi 348 puanda kaldı

ISTFIX Bileşik Endeks 348 puanda sabit kaldı

adscode

Bir armatör şubat ayında yaptığı bir bağlantıyı bu hafta tekrar yaptığı birebir aynı bağlantıyla karşılaştırdı. Buna göre armatör Burgas’tan Marmara’ya 54.000 dolar navluna taşıdığı yükü, şubat ayında 81.000 dolara taşımıştı. Yakıt fiyatlarına göre düzeltme yapılmadığı takdirde navlundaki düşüş yüzde 33’ü buluyor.


- Birleşik Krallık merkezli IHS-Markit’e göre, fabrika aktivitesine yönelik önemli göstergelerden biri olan avro bölgesi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) bu ay 8 puan artışla mayıs ayındaki 39,4 puandan 47,4 puana yükseldi. Nisan ayındaki çöküşten sonra ciddi bir toparlanma söz konusu olsa da rakamlar hala daralmaya işaret ediyor. Nitekim 50 puanın altı aktivitede daralma; üstü ise genişleme anlamına geliyor.

- Türkiye ise bu sene ilk kez büyümeye döndü. Yine de ekonominin yılın ilk dönemindeki kayıpları karşılaması için PMI’ın birkaç ay boyunca yüksek seyrini koruması gerekmekte. Türk imalat PMI verisi haziran ayında 53,9 puan ile 50 eğişini aştı. Mayıs ayında ise 40,9 puan seviyesinde açıklanmıştı

- Çin’in Caixin imalat PMI endeksi mayıs ayında 50,7 puan iken haziran ayında 51.2 puana çıktı. Bu durum imalat sanayindeki toparlanmanın devam ettiğini ortaya koydu. Aynı zamanda endeks, aralık 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

- Petrol fiyatları bu hafta yatay hareket etti diyebiliriz. Batı Teksas tipi ham petrol 40-41 dolar/varil seviyesinde seyrederken Brent ise 43-44 dolar/varilde sabit kaldı.

- Avrupa’da, çelik ürünlere yönelik ithalat sınırlamaları fiyatlara da artış getiriyor. Avrupa’da rulo sac fiyatları son birkaç haftada artış kaydederken stoklar da yavaş yavaş eridi. Yenilenen korumacı önlemler neticesinde Uzakdoğu’dan soğuk hadde sac ve galvanizli ürün ithalatı neredeyse durdu. Ağustos ayı dahilinde piyasanın momentumunu tam olarak bulması bekleniyor.

- Türkiye’nin sıcak hadde rulo sac (HRC) ihracatı mayıs ayında toparlansa da fiyatlar düşüş eğiliminde seyretti. İtalya, Belçika ve Mısır’ın Türk menşeili HRC talebi arttı. Ülkenin ihracatı da nisan ayındaki 195.000 tondan mayısta 275.000 tona çıktı. Aylık artışa rağmen, mayıs 2019’a kıyasla ihracat 20.000 ton kadar zayıflamış bulunuyor.

Kaynak: www.istfix.com