ISTFIX Endeksi 500 puan sınırını aştı

ISTFIX Endeksi 500 puan sınırını aştı

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta ufak bir artış kaydetti ve nihayet 500 puan sınırını aştı. Bunda gemi yakıt fiyatlarının etkisi büyüktü. Kaldı ki bir brokere göre hızlı bir bakışta bile Karadeniz ve Ak

adscode

- Birleşik Devletler ve Çin arasındaki ateşkes gayreti ve tekrar başlayan görüşmelere rağmen bu hafta iki ülke arasındaki gerginlik tekrar açığa çıktı. Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump, geçen hafta, mevcut tarifelerin haricinde 300 milyar dolar tutarında Çin ithalatına daha yüzde 10 vergi koyacağını açıklayınca Çin, son 10 yıldır ilk kez yerel para biriminin 7 dolar/yuana gerilemesine izin verdi. Çin aynı zamanda Birleşik Devletler’den tarım ürünü alımlarını da durdurdu.

- Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi geçen haftalarda mali desteğe ihtiyacın arttığına vurgu yaptığında analistler bunun altındaki sebeplere odaklanmıştı. Bu hafta ise Avrupa Birliği’nin büyümesinin yüzde 0,2’ye düşebileceği anlaşılınca sebeplerin en büyüğü açığa çıkmış oldu. Büyümeye ek olarak enflasyonun da kesinlikle artmadığı ve AMB yetkililerini içinden çıkılması güç bir durumla karşı karşıya bıraktığı belirtiliyor.

- Birleşik Krallık’ın yeni Başbakanı Boris Johnson, selefi Therese May’in aksine anlaşmasız bir Brexit’i de masada tuttuğundan, İngiliz Sterlini üzerinde baskı artıyor. Morgan Stanley’e göre anlaşmasız bir Brexit durumunda İngiliz Sterlini, Amerikan Dolar ile birebir pariteye bile gerileyebilir. 

- Petrol fiyatları ticaret savaşları endişeleriyle 7 ayın dibini gördü fakat sonra tekrar yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol 50-51 dolar/varile kadar düştükten sonra 54-55’e doğru toparlandı. Brent de benzer bir hareketle 55 dolar/varile düşüp oradan 58 dolar/varile doğru yükseldi.

- Karadeniz dökme demir piyasası çelik fiyatlarının artması ve yüksek cevher fiyatlarıyla beraber hareketlenmeye başladı. Dökme demir talebinin daha ziyade Birleşik Devletler ve Güney Avrupa’dan kaynaklandığı ifade ediliyor.

- Bazı Türk uzun çelik mamül üreticilerinin üretimlerini zaten düşük olan seviyelerin üzerinden yüzde 20 ila 30 daha düşürdükleri rivayet edildi. Düşen iç talebin ve daralan ihracat piyasalarının oluşturduğu bu duruma karşılık yassı mamül üreticileri ise hala istikrarlı talebin tadını çıkartıyor.

Kaynak: www.istfix.com