ISTFIX Endeksi, yüzde 10 artış gösterdi

ISTFIX Endeksi, yüzde 10 artış gösterdi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta şaşırtıcı bir yükseliş kaydetti ve artan yakıt fiyatlarına rağmen yüzde 10 artış gösterdi. Geçen iki haftada gerçekleştirilen ortalama üstü bağlantılar sayesinde endeks

adscode

- Birleşik Krallık merkezli IHS Markit nihai imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) rakamlarını geçen hafta açıkladı. Buna göre Avro bölgesi, Koronavirüs tedbirlerinin gevşemesi sayesinde talep ve üretimin toparlanmasıyla neredeyse bir buçuk senedir ilk kez büyümeye işaret eden bir performans ortaya koydu. Ortak para birimi bölgesinin temmuz ayı imalat sanayi PMI değeri 51,8 ile haziran ayındaki 47,4 puanın üzerinde yer aldı. 50 puanın üzerindeki endeks seviyeleri büyümeye, 50 puanın altı ise daralmaya işaret ediyor.

- Doğu Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde ise başlıca ülkelerin PMI değerleri yatay ve yer yer iyimser imalat sanayi faaliyetine işaret ediyordu. Rusya’da temmuz ayı PMI 48,4 puan gelirken haziran ayındaki 49,4 seviyesinin gerisinde kaldı. Lakin Türkiye’de imalat PMI verisi 56,9 gibi çok yüksek bir seviyeye geldi ve Şubat 2011’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Son olarak Mısır’ın petrol dışı özel sektör PMI verisi 49,6 puan seviyesinde geldi ve haziran ayındaki 44,6 puana göre ciddi bir artış kaydetti. Bu seviye Mısır için son 12 ayın en
yükseğine denk geliyor.

- Birleşik Devletlerde imalat faaliyetleri beklentileri aştı. Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) temmuz ayında 54,2 puana çıkarak Mart 2019’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Endeks haziran ayında 52,6 puandaydı.

- Petrol fiyatları bu hafta geçen haftayla benzer seviyelerde seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol haftaya 42 dolar/varilden başladı. Bir ara 43 dolar/varile kadar çıksa da tekrar 43 dolar/varilden haftayı tamamladı. Brent de benzer bir hareketle haftaya 45 dolar/varilden başlayıp tekrar aynı noktada bitirdi.

- APK-Inform’a göre Rus hasadının yüzde 80’i ana ihraç kalemleri olan 3. ve 4. sınıf buğdaydan oluşuyor. Yemlik buğday sınıfı olan 5. sınıf buğday, hasadın yüzde 15’ini oluştururken, daha yüksek proteinli (1. ve 2. sınıf) buğday miktarı yüzde 5’te kaldı.

- Ukrayna’nın ayçiçeği üretiminin de 16 milyon ton ile rekor kıracağı ve geçen seneki 15,5 milyon tonluk performansı geride bırakacağı aktarıldı.

- Birleşik Devletler Tarım Departmanı’na göre, Türkiye’nin buğday ithalatı 2019/2020 hasat yılında keskin bir düşüşle 10,5 milyon tondan 7 milyon tona gerileyebilir. Nitekim ülkedeki durum buğdayı hasatı genel olarak iyi seyrediyor.

Kaynak: www.istfix.com