ISTFIX Endeksi, yüzde 7'lik artışla 442 puana yükseldi

ISTFIX Endeksi, yüzde 7'lik artışla 442 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta 413 puandan 442 puana çıkarak yüzde 7’lik artış kaydetti. Bu artış hızlı yükselen gemi kayıtlarına rağmen kaydedildi.

adscode

- Almanya’da güven endeksleri artış kaydetti. Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO), Eylül ayında ülke ekonomisine yönelik hesaplanan iş dünyası güven endekslerinin, Koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen yükseldiğini açıkladı. 

- Birleşik Krallık merkezli IHS Markit Economics, avro bölgesine yönelik nihai imalat satın alma yöneticileri  endeksi (PMI) analizlerini yayınladı. Son verilere göre avro bölgesi imalat sanayi verisi, Ağustos ayında 51,7 puan iken Eylül ayında 53.7 puana yükselerek ciddi bir iyileşmeye işaret etti. 50 puanın üzerindeki değerler artışa; altındaki değerler ise daralmaya işaret ediyor.

- Türkiye’de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi geçen ay 54,3 puan seviyesinde yer almıştı. Endeks eylül ayında ise 52,8 puana geriledi. Ülkedeki imalat sanayi toparlanması momentumunu kaybetse de genişleme bölgesindeki yerini koruyor. Benzer şekilde istihdam da Şubat 2018’den bu yana en hızlı yükselişini kaydetti.

- Mısır’da petrol dışı özel sektör imalat PMI verisi 14 aydır ilk kez artış kaydetti. Ağustos ayında 49,4 olan endeks Eylül ayında 50,4’e çıkarak Temmuz 2019’dan beri ilk kez genişleme alanında yer aldı. 

- Petrol fiyatları bu hafta hızlı toparlanma kaydetti. Batı Teksas tipi ham petrol geçen hafta 39 dolar/varil iken bu hafta 41 dolar/varile yükseldi. Brent petrolü ise benzer hareketle 41 dolar/varilden 43 dolar/varile çıktı.

- Türkiye içlerinde bazı çelik ürünlerinin de bulunduğu 300 ürüne getirdiği ithalat vergilerinin süresini Cumhurbaşkanlığı kararıyla 31 Aralık 2020’e kadar uzattı. Türkiye 18 Nisan’da nihai ve yarımamül çelik ürünleri ithalatına Temmuz ayına kadar vergi getirmişti. Alınan son karar ile vergilerin süresi yıl sonuna kadar uzatılmış oldu. Türkiye ile serbest ticaret anlaşması olan ülkelerle 15 Avrupa Birliği ülkesi ise bu
vergilerden muaf tutuldu.

-  AB, Birleşik Devletler’in Mart 2018’de ithalat kısıtlamaları getirmesine müteakip Türkiye’den ithalatı yapılan 26 çelik ürününe 2018 ortasında kendi ithalat kısıtlamalarını getirmişti. Türkiye Temmuz 2018 ile Temmuz 2019 tarihleri arasında Avrupa’ya 3 milyon ton HRC ihraç etmişti. İthalat kısıtlamalarının ardından Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı, Temmuz 2019’dan Mart 2020’ye kadar olan
dönemde 1,5 milyon tona geriledi. Yeni kotalarla Türk çelik üreticileri Temmuz 2020’den Temmuz 2021’e kadar olan dönemde ise sadece 1,37 milyon ton HRC ihraç edebilecek. Dolayısıyla Türkiye’nin ihracat potansiyeli yüzde 50’nin üzerinde daralmış oluyor.

- Türk çelik üreticileri, gerek avro/dolar paritesine gerekse dolar bazında fiyatların görece uygun olmasına bağlı olarak Baltık bölgesinden hurda alımlarını hızlandırdı. Ayrıca Türk lirasındaki kısa süreli değer kazancı da alımlara katkıda bulundu. 

Kaynak: www.istfix.com