İTÜ BÜYÜK KAVİTASYON TÜNELİ VE MANEVRA DENEY SİSTEMİ AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

İTÜ BÜYÜK KAVİTASYON TÜNELİ VE MANEVRA DENEY SİSTEMİ AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Büyük Kavitasyon Tüneli (İTÜ KAT) ve Manevra Deney Sistemi açılış töreni gerçekleştirildi.

adscode

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen törene T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Korkut, İTÜ KAT Test ve Değerlendirme A.Ş. (TRtest) Genel Müdürü Bilal Aktaş, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ile çok sayıda davetli katıldı.



Toplantının başında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Korkut, Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney sistemi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra Test ve Değerlendirme A.Ş. Genel Müdürü Bilal Aktaş kürsüye çıktı. Bilal Aktaş, TRtest'in projedeki rolü ve şirket hakkında katılımcıları bilgilendirdi.



Bilal Aktaş'ın ardından bir konuşma gerçekleştiren İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise projenin Türkiye'nin savunma sanayii açısından büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.



Dünyadaki en büyük 7. Kavitasyon tüneline sahip olduklarını ifade eden Koyuncu, İTÜ ile TRtest'in bir araya gelerek verimli bir işletme modeli ortaya çıkarıldığını söyledi.



Prof Dr. İsmail Koyuncu, İsmail Demir'e günün anısına hatıra objesi takdim etti.

Basın mensuplarına bir konuşma yapan Savunma ve Sanayi Başkanı İsmail Demir, “Şu anda gemi inşaat sektörümüz , savunma sanayi başkanlığımız ve üniversitemizde hayata geçirdiğimiz kavitasyon tünelinin başındayız. Bu tünel ne anlama geliyor? Bu tünel aslında gemi inşa projelerimizde torpido projemizde denizaltı projelerimizde yeni tasarımlarımız ve tasarladığımız denizaltılarımızın, pervanelerimizin torpidolarımızın testleri sırasında tasarımların burada test edilmesi ve yeni teknolojilerin üretilmesiyle ilgili değersel ve deneysel bir kabiliyet sağlıyor.



Mesela 'Orka' torpidomuz, 'Akya' torpidomuz, yeni tip denizaltımızın çeşitli modelleri ve yeni tasarımlarımız burada test edilecek. Onların pervaneleri çeşitli hızlarda, dönüşleri ve bu gemilerimizin denizdeki performanslarının analizleri sonucundaki testler burada yapılarak sadece savunma sanayi sektörümüzün değil gemicilik sektörümüzün de daha ileri tasarımlar yapması ve daha performanslı ürünler ortaya çıkarması için çok önemli bir adım olacak. Bu mesele de üniversite, savunma Sanayi Başkanlığımızın işbirliği ile hayata geçmiş teknoloji kazanımı yolunda atılmış bir adımdır. Milli teknoloji hamlemizin de önemli bir unsurunu oluşturacak” dedi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM