Marmaris'teki Albatros Marina'da yat kapasitesi 200'e çıkıyor

Marmaris'teki Albatros Marina'da yat kapasitesi 200'e çıkıyor

Marmaris’te faaliyet gösteren Albatros Marina, kapasite artışı için 2006’da başlattığı çalışmaların bürokratik kısmı aşarak temel atma aşamasına geldi.

adscode

Denizde 40 adet olan kapasitesini 200’e çıkarmayı hedefleyen şirket, kasım ayında ilk kazmayı vurmayı, önümüzdeki yıl haziran ayında da yatırımı devreye almayı hedefliyor.

Albatros Marina’nın 32 sene önce marina ve çekek yeri faaliyetleri yapmak için kurulduğunu belirten firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Esat Tugay, “Şu an yaz döneminde liman, kışın çekek alanında yoğun hizmet veriyoruz. Denizde 40 yat, çekek alanında 48 yat kapasitesine sahibiz. Denizdeki kapasitemizi artırma hedefiyle 2006’da imar değişikliği için çalışmalara başladık. Fakat Türkiye’de bu tür yatırımlarda çok yoğun bir bürokrasi var. Biz de tüm bu süreçleri aştık ama 2020’ye kadar geldik. Marinamızın deniz alanını 200 yat kapasitesine çıkarmayı hedefliyoruz. Ama bakanlık 1.5 yıl önce tahsisli alanlarda kapasite artışı için yeni bir ücret belirledi. Yat başına 75 bin TL’lik bu ücret, bizim yatırım bedelimizi yüzde 30-35 artırmış oldu. Böyle olunca çalışmalarımız da yavaşladı. Şu an yatırımın önünde yasal bir engel yok, maliyetlerle uğraşıyoruz. Ama bu projeyi öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Son iki yıldır yüksek kapasitelerle çalıştıklarını dile getiren Tugay, “Geçen sene kapasite kullanımımız yüzde 100’ü aştı. Özellikle münferit olarak, 3-4 günlüğüne gelen yat sayısı çok fazlaydı. 2020’de kontrat yenileme tarihleri gelmedi ama yurtdışından yeni talepler geliyor, talep almadığımız bir gün bile yok. Bu sezonun geçişi çok önemli. Yine yüzde 100’ün üzerinde doluluk bekliyoruz.” dedi.

Denize yapılacak yatırımlarda öncelikli olarak hava ve deniz muhalefeti konusundaki önlemlerin ele alınması gerektiğini vurgulayan Esat Tugay, “Biz de önce güney tarafımıza kazıklar üzerinde bir mendirek yapacağız. Marmaris’te akıntılar nedeniyle dolgu yapı yapamıyorsunuz. Batı mendireği olarak yüzer dalgakıranımızı kullanacağız. Bunlar akıntıyı engellemeyeceğinden, limandaki doğal su sirkülasyonu sürecek. Marinaların tabi olduğu çok geniş bir mevzuat var. Biz de çalışmalarımızı buna göre dizayn ediyoruz. Çevreci bir yatırım yapıyoruz. 3 sene önce yatırım bedelini 20 milyon TL civarında hesaplamıştık. Henüz bugünkü rakamlarla güncellemedik” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi