MERSİN LİMANI'NDA YÜK TRAFİĞİNİ RAHATLATMAK İÇİN ERKEN ÇIKIŞ TEŞVİKİ UYGULAMASINA BAŞLANDI

MERSİN LİMANI'NDA YÜK TRAFİĞİNİ RAHATLATMAK İÇİN ERKEN ÇIKIŞ TEŞVİKİ UYGULAMASINA BAŞLANDI

Mersin Uluslararası Limanı’nda Kontrollü Konteyner Kabulü sisteminin ardından Erken Çıkış Teşviki uygulamasına başladı.

adscode

Mersin Uluslararası Limanı’nda yoğun yük trafiğini rahatlatmak amacıyla 2022 yılında başlanan Kapılar Projesi’ne hız verilirken, ayrıca konteynerdeki sirkülasyonun hızlandırılması için başlanan Kontrollü Konteyner Kabulü sisteminin ardından Erken Çıkış Teşviki uygulamasına başladı.

Mersin Uluslararası Limanı’na gelen tırların kent girişinde yarattığı trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak ve limanı yeni teknoloji ile donatmak amacıyla inşasına başlanan 500 milyon TL bütçeli ‘Kapılar Projesi’ tüm hızıyla devam ediyor. Su geçiş menfezi / köprüleri, demiryolu üst geçit köprüsü, yeni liman giriş-çıkış kapıları, liman içi yaklaşım ve bağlantı yolları, otomasyon ile işlemleri, otoyol bağlantı yolunun D400’e bağlandığı K4 kavşağının düzenlemesinin yanı sıra altyapı deplasmanları ve muhtelif işleri kapsayan 500 milyon TL bütçeli Kapılar Projesi ile kent merkezi girişinde oluşan trafik sıkışıklığı sorununun çözülmesi hedefleniyor. Bununla birlikte deniz tarafındaki kapasite artışı nedeniyle gelecekte oluşabilecek yoğunluğu önlemek için kara tarafındaki kapasite artışına da odaklanarak ticari operasyonların lojistiği rahatlatılmaya çalışılıyor. MIP, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve Karayolları Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülen 3 etaplı projede 6 şeritli köprü, demiryolu üstgeçidi ve kavşak bağlantı yollarının inşası devam ediyor.

MIP’ye ulaşımın ağırlıklı olarak Otoban ile D400 Adana Yolu bağlantısı ile gerçekleştiğini ifade eden MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, en yoğun trafiğin B ve D Kapısı’nda oluştuğunu belirtti. Ajay Kumar Singh, Kapılar Projesi inşa çalışmaları dahilinde bulunan D400 ile 132. caddeyi bağlayacak üst geçit köprüsünün temellerinin bitirildiğini, kiriş yerleştirme işlerinin ise devam ettiğini söyledi.

Kapılar projesi ile lojistik zincirindeki maliyetler azaltılacak

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, MIP'in, Türkiye’nin dünyaya açılan ana ticaret kapısı olduğunu ifade ederek, "Mersin’in ticaretteki hızlı büyümesine paralel olarak limanımıza günlük ortalama 6 bin yük aracı giriş çıkış yapıyor. Bu yoğunluk liman çevresinde trafik sıkışıklığına yol açıyor" dedi. Singh, bu yoğunluğu azaltmak için yapılanları şöyle anlattı: "Mersin’in geçmişten gelen bu sorununu çözmek amacıyla 8 ay önce başladığımız projede; Çavuşlu deresi üzerindeki köprü yapımı, yeni veterinerlik bina inşası, Ticaret Borsası ve Sahil Güvenlik arasındaki menfez, Toki sahası doğusundaki 120 metrelik menfezin 70 metrelik bölümü ile 132. cadde üzerindeki elektrik altyapısının deplasesini tamamladık. 132. cadde üzerindeki yakıt hatları deplasmanı ise devam ediyor. Ayrıca otomasyon, yeni giriş kapı yapıları, bağlantı ve çıkış yolları, kantar tesisatları gibi muhtelif işlerimiz planlanan doğrultuda ilerliyor. Kapılar projesinin haziran ayı içinde kısmen hizmete alınması, ekim ayı içinde de inşaat kısmının tamamlanması planlanmaktadır. Otomasyon ve K4 kavşağı işlerinin ise 2024 yılının 2. çeyreğinde bitirilmesini öngörüyoruz. Kapı sistemimizdeki bu iyileştirme ile kargo elleçleme sürecini hızlandıracak, hizmet kalitesini artıracak ve lojistik zincirini daha az maliyetli hale getireceğiz.”

Kaynak: Ekonomim.com