MIP, ÇUKUROVALI ÜRETİCİLERE AKTARMASIZ SEFER AVANTAJI SUNUYOR

MIP, ÇUKUROVALI ÜRETİCİLERE AKTARMASIZ SEFER AVANTAJI SUNUYOR

Yalnız bulunduğu Mersin’in değil, Konya’dan, Kayseri’ye uzanan geniş bir coğrafyanın ticaret yükünü sırtlayan Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 375 milyon dolar bedelle ek kapasite yatırımına soyundu.

adscode

Tesise yönelik planlanan 1 milyon TEU’luk yeni kapasite yatırımı, 2023 yılında tamamlanarak, toplam kapasitesi 3.6 milyon TEU’ya çıkaracak. MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, “MIP, tek noktada bütün hizmetleri verebilecek güce sahip” dedi. Çukurovalı sanayicinin başta plastik, kağıt, kauçuk, jüt, tahıl gibi temel hammadde ihtiyaçlarını karşılamada önemli lojistik merkezlerden biri olan Mersin Uluslararası Limanı, bölgede üretilen cam, çimento, paketli gıda, halı, mobilya gibi ürünlerin ihracatında da önemli bir çıkış noktası konumunda.

Akfen Holding ve PSA International tarafından kurulan, 2017 yılında Avustralyalı Fon Şirketi IFM’in de hissedarları arasına katıldığı Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) tarafından işletilen Mersin Uluslararası Limanı’nda Çukurovalı üreticiler, öncelikle hedef destinasyonlarına direk bağlantılı seferlerle ulaşabiliyor. MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, Amerika, Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu gibi önemli pazarlara Mersin’den aktarmasız direk denizyolu seferleri ile erişebildiğini belirtti. Johan Van Daele, aynı zamanda bölge ekonomisi için önemli bir yere sahip olan narenciye ve diğer taze sebze-meyve yüklemeleri için de soğutuculu konteyner hizmetlerine de kolay erişim imkanı tanıdıklarını aktardı. Mersin Uluslararası Limanı’nın geniş hinterlandı, 3 bin kişilik istihdamı ile Türkiye’nin ithalat ve ihracat hacminin önemli bir bölümünü üstlendiğini kaydeden Van Daele, “MIP, liman kullanıcılarının yıllar içinde gelişen ihtiyaçlarına cevap veren gemi/servis bağlantıları ile bölgede faaliyet gösteren ithalat ve ihracat müşterilerine hizmet sağlıyor. Diğer tarafta müşterilerine sağladığı teknolojik kolaylıklar ve ölçek ekonomisi ile de sunduğu ekonomik fayda ile ön plana çıkıyor. MIP, bütün yük tiplerine hizmet sağlayabilen lojistik altyapısı ile müşterilerine tek bir noktada bütün hizmetleri temin edebileceği ortamı da sunmaktadır” dedi.

MIP için 2021 yılının ilk on ayının pozitif yönlü geliştiğini kaydeden Johan Van Daele, bir önceki yılın aynı dönemine oranla konteyner iş hacminin yüzde 8, konvansiyonel yük hacminin yüzde 15 artığını dile getirerek şunları söyledi: “Dünya ticaretinin her geçen gün hızla arttığı günümüzde, bu büyüme şunu göstermektedir ki, hinterlandın artan talebi karşılayabilmek için MIP yeni yatırımlara zemin hazırlamalıdır. Bu büyüme yalnızca limanın değil, Mersin’in de büyüdüğünün bir göstergesidir.”

Konteyner kapasitesi 3,6 milyon TEU’ya çıkarılacak

Hinterlandın ihtiyaçlarına paralel olarak yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, 2021’de başladıkları 375 milyon dolar bütçeli 1 milyon TEU ek kapasite sağlayacak olan genişleme projesini (EMH2) tamamladıklarında toplam kapasitelerini 3,6 milyon TEU’ya çıkaracaklarını söyledi.

2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan EMH2 Terminali’ne ayrıca 4 rıhtım vinci ve 24 saha vincini de ekleyerek operasyonel güçlerini daha da artıracaklarını kaydeden Van Daele, “EMH Terminalinin uzatılmasıyla iki mega gemiye aynı anda hizmet vererek gemi bekleme sürelerinin de optimize edeceğiz. Böylece direkt servis sayısı artacak ve daha kısa transit süreleriyle rekabetçi navlunlar söz konusu olacak. Proje tamamlandığında, Mersin Limanı’nın Doğu Akdeniz’e açılan stratejik konumu güçlenecek, bölgenin ekonomik gelişimine katma değer sağlayacak. Sonuç olarak Akdeniz havzasında yer alan diğer ülke terminalleriyle aktarma konteyner ticaretinde rekabet edebilir pozisyona gelecek” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi