MIP, SOĞUTUCULU YÜK TRAFİĞİ İÇİN ÖNEMLİ LOJİSTİK MERKEZLER ARASINDA YERİNİ ALDI

MIP, SOĞUTUCULU YÜK TRAFİĞİ İÇİN ÖNEMLİ LOJİSTİK MERKEZLER ARASINDA YERİNİ ALDI

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), yeni altyapı yatırımlarıyla soğutuculu yük trafiğinin önemli merkezlerinden biri oldu. MIP, liman bağlantı yatırımlarına da devam ediyor.

adscode

Sağladığı hizmetler ve yük elleçleme kapasitesiyle hedef ihracat pazarlarında Türkiye'nin önde gelen bağlantı noktalarından biri olan MIP, son süreçte hayata geçirdiği altyapı yatırımlarıyla soğutuculu yük trafiği için de önemli lojistik merkezler arasına girdi.

Akfen Holding, PSA International ve IFM tarafından işletilen Türkiye dış ticaretinin önemli servis merkezlerinden Mersin Uluslararası Limanı (MIP), yeni altyapı yatırımlarıyla soğutuculu yük trafiğinin önemli merkezlerinden biri oldu. MIP, liman bağlantı yatırımlarına da devam ediyor.

MIP, sahip olduğu 124 hektarlık sahası üzerinde 32 farklı lojistik alanda hizmet veriyor. Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye’nin sanayileşmiş kentleriyle Suriye, Irak ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine hizmet veriyor. Bu ülkelere demiryolu ve karayoluyla bağlı olan MIP, 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerindeki konvansiyonel yük kapasitesiyle Türkiye’nin ithalat ve ihracatının önemli lojistik merkezleri arasında yer alıyor.

MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, Orta Doğu ve Karadeniz’le olan aktarma ve hinterlant bağlantılarıyla birlikte Doğu Akdeniz’in en önemli yük bağlantı noktalarından biri olduklarını kaydetti. MIP’nin bölgedeki soğutuculu konteyner yük trafiğini karşılayabilmek açısından önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Johan Van Daele, “Muz, dondurulmuş kümes hayvanları ve taze sebzeler Türkiye üzerinden komşu ülkeler tarafından ithal ediliyor. Narenciye yetiştiricileri de yüksek kaliteli limon, portakal ve mandalinalarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç ediyor. 2021'in sonunda hizmete giren yeni soğuk hava tesisi ve sunduğu katma değerli hizmetler, MIP'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki soğuk tedarik zinciri için önemli bir lojistik merkezi olarak konumunu güçlendirdi” dedi.

Doğu Akdeniz’deki payını yüzde 75’e çıkardı

MIP’in doğrudan 190 ülkeye hizmet verdiğini dile getiren Johan Van Daele, “2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitemizle ülke ihracat ve ithalatının önemli bir kısmını karşılıyoruz. Doğu Akdeniz limanları arasında pazar payımız yüzde 75. MIP, konumu, sağladığı hizmetler ve sunduğu kapasiteyle hedef ihracat pazarlarına Türkiye'nin önde gelen bağlantı noktalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, tüm liman hizmetlerini aynı sahada verebilen Türkiye’nin çok amaçlı en büyük limanı ve dünyada en büyük 100 konteyner limanı arasında yer alıyoruz” diye konuştu.

Konteyner hacmi açısından Türkiye’nin en büyük limanı olduklarının altını çizen Johan Van Daele, şöyle devam etti: “2021’de pandeminin ve ekonomik sıkıntıların etkisine rağmen önceki yıla göre konteyner iş hacminde yüzde 4,4, konvansiyonel iş hacminde ise yüzde 19 büyüme kaydettik. 9 milyon ton konvansiyonel yük hacmi, 2,1 milyon TEU konteyner iş hacmiyle de Türkiye rekoruna imza attık. Dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısı kaynaklı konvansiyonele yönelen taşıma tercihlerinin etkisiyle 2022 yılında konteyner yüklerde azalma kaydedildi. Ancak, MIP olarak yeni taşıma trendlerine hızlı uyum sağlayarak rekabet gücümüzü korumayı başarıyoruz.”

HABERİN KAYNAĞI: EKONOMİM