‘Mustafa Kemal Paşa ile İstanbul’dan Samsun’a’ kitabı DTO yayını olarak raflardaki yerini alıyor

‘Mustafa Kemal Paşa ile İstanbul’dan Samsun’a’ kitabı DTO yayını olarak raflardaki yerini alıyor

Denizcilik sektörünün duayenlerinden Osman Öndeş tarafından uzun süren çalışmaların ardından hazırlanan, ‘Mustafa Kemal Paşa ile İstanbul’dan Samsun’a’ isimli kitap İMEAK Deniz Ticaret Odası yayını ol

adscode

Eserin yazarı Osman Öndeş, belge niteliğindeki bu özel çalışmaya neden ihtiyaç duyduğunu “Bandırma Vapuru üzerindeki olmayan sisleri aralayınız” çağrısıyla anlatıyor: “Bandırma Vapuru konusunda devam eden kuşkular, geminin fotoğrafının olmadığına ait iddialar, gemi mürettebatına ait listenin yeni bulunmuş olduğunu iddia eden nice muhterem imza sahipleri, derin üzüntü nedeni olduklarını bilmelidirler. Bu serzenişlerinde haklıdırlar. Fakat belgeler, arşivler araştırılmıyor ve bu kısır döngü sürüp gitmekteydi. Ortalıkta, akıl tutulmasına benzer ‘Unutuldu… Hayır, o değil, bu’ diye sürüp giden ve hep birbirinden beter hatalarla dolu yazıların dahi neşredildiği zamanlar, nice seneler olmuştur. Çok muhterem imza sahiplerinin bile yanılgıya düşmelerinin nedeni, kaynak bilgilerin doğru belgeler olmamasından ileri gelmektedir. Doğru belgeleri tespit etmek, Türk Deniz Ticareti dünyasının görevi olmuştur. Bandırma Vapuru’nu bir defa batıranlar yetmemiş gibi, üç defa batırıp çıkartan çok ciddi imza sahiplerinin konferansları da görülmüştür!”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran ise, eserin son önsözünde şunları söylüyor: “Mustafa Kemal Paşa, karargâhındaki subaylarıyla, erleriyle 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareketetmişti. Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ulaştı. Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişi göreviyle İstanbul’dan bu aziz vatanı düşman işgalinden ve yok olmaktan kurtarmak kararıyla ve ulusal egemenliğe dayalı Türkiye Devleti’ni kurmak azmiyle yola çıkmıştı. Milli Kurtuluş Mücadelesi’nin efsaneleşmiş gemisi Bandırma Vapuru ile onun mürettebatının sicil kayıtlarını ulusal ve uluslararası deniz ticareti kaynakları olan arşivlerden toplayarak, bu yanılgılara son vermeyi İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak sorumluluğumuz saydık. Araştırmacı Meslek Yazarı Osman Öndeş’in meydana getirdiği bu eser, tarihimize yönelik sorumluluğumuzun bir armağanı olarak sunuluyor.”

Kaynak: Dünya Gazetesi