Okyanuslardaki plastik çöpleri toplayacak yeni bir sistem geliştirildi

Okyanuslardaki plastik çöpleri toplayacak yeni bir sistem geliştirildi

Yaz aylarında kullanılmaya başlanacak yeni bir sistem, 1,8 trilyon plastik parçası içeren Büyük Pasifik çöp alanını temizleyecek.

adscode

Bilimciler, gezegenimizdeki en büyük plastik yığınını temizleyecek ilk mekanizmayı hizmete sunmaya hazırlanıyor.

Aslında 18 yaşındaki bir gencin fikri olan bu sistem, 2018’in yaz aylarında, 1,8 trilyon plastik parçası içeren, Hawaii ve Kaliforniya arasında yer alan Büyük Pasifik çöp alanına gönderilecek. Çöp alanı 1997 yılında keşfedilmişti ve o zamandan beri bu sorunla başa çıkmak için herhangi bir şey yapılmamıştı.

Uzmanlar bölgeye gönderilecek sistemin beş yıl içerisinde yaklaşık 40 bin ton çöp toplayacağını tahmin ediyor. Geçtiğimiz ay yapılan bir araştırma, Büyük Pasifik çöp alanının Fransa’nın iki katı büyüklüğünde olduğunu ve en az 79 bin ton plastik barındırdığını ortaya koydu. Çöpün büyük çoğunluğu, başıboş halde bırakılan veya kaybolan ağ/halat gibi balıkçı malzemelerinden oluşuyor. Bilimsel araştırmalara göre bu malzemeler her yıl 100 binden fazla balina, yunus balığı ve fokun ölümüne sebep oluyor. Her geçen gün daha fazla sayıda deniz canlısı midelerinde küçük plastik parçalarıyla ölü bulunuyor.

ABD merkezli Plastic Oceans Foundation‘ın bulgularına göre, okyanuslara her yıl 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor. Dünyadaki plastik eşyaların yüzde 90’ı hiçbir zaman geri dönüştürülmüyor.

Pasifik’teki en büyük çöp yığınıyla başa çıkmak üzere tasarlanan sistem, 18 yaşında bir öğrenciyken Boyan Slat tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen The Ocean Cleanup tarafından tasarlandı. Okyanus plastiği temizleme sistemi, (son derece ironik olsa da plastikten yapılan) 12 metrelik borulardan oluşacak. Borular uzun bir yapı oluşturacak şekilde birbirine takılacak. Havayla dolu borular okyanus yüzeyinde yüzer halde duracak. Boruların üzerinden aşağı doğru sarkarak devasa bir süpürge oluşturacak naylon örtü, okyanustaki akıntıyla hareket ederek bir arayan toplanan plastik çöpü toplayacak. Küçük çöp parçalarını toplayamayacak olan bu örtü, balıklara da zarar vermeyecek.

Kaynak: Dünya Halleri