Özel sektör - Üniversite iş birliği semineri düzenlendi

Özel sektör - Üniversite iş birliği semineri düzenlendi

Denizcilikte Özel Sektör / Üniversite İş Birliği konulu seminer İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı.

adscode

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas, Denizcilikte Özel sektör - Üniversite iş birliği konulu seminerde bir sunum gerçekleştirdi.

Selçuk Nas, yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı.

Bizi buraya davet eden Salih Zeki Çakır’a çok teşekkür ediyorum. Hayırlı bir işin tanıtımını yapmak için vesile oldu.

Özellikle özel sektör ve üniversite iş birliği ülkemizde nadir olan bir iş birliği. Denizcilik sektöründe de pek fazla yok. Bizim iş birliğimiz uzun yıllar önce başladı. Şu anda birçok projenin başlangıç aşamasındayız. Gelecekte neler olacağıyla ilgili ipuçları vereceğiz. Arkas ile Dokuz Eylül Üniversitesi bir çalışma yaptı. Bu çalışma Seyir emniyeti için gemi kaptanı yetkinlik değerlendirme programı adıyla anılıyor. Yetkinliklerin değerlendirilmesi ve sonuçlarının analiz edilmesiyle yeni yönetim anlayışların belirlenmesini hedefliyoruz.

Projenin başlangıcı 2005 yılına dayanıyor. Köprü üstü kaynak yönetimi eğitimi IMO zorunlu tutmadan önce Arkas’ın gemi kaptanı ve zabitlerine bu eğitimi yaptık. Arkas’ın zabit ve kaptan yeterliği olan makine zabitlerine eğitimlerimize bu tarihte başladık.

2010 yılında İbrahim Kontaytekin’in bir sorusuyla yeni bir proje başladı. ‘Kaptanların görevlerini yaparken kendilerini nasıl yetiştirmiş, neleri bilip bilmediğini ben bilmiyorum, yetkinlikleri konusunda bilgim yok. Gemilerimizi onlara teslim ediyoruz. Neler yapabiliriz’ diye sordu. Biz de araştırmaya başladık. Yetkinlik programı böyle başladı. Kaptanların yetkinliği nasıl ölçülebilir şeklinde programlarımızı yaptık.

2015 yılında proje başladı. Sektörü ikna edebilmek için hazırlıklarımızı yaptık. Sistemlerimizi sunduk, demo eğitimler yaptık, beğenilmeyen yerler düzeltildi. Sonunda Arsen projesi’ne başladık.

Arsen projesi devam etmeye başlayınca beğenildi. UNRORO biz de varız dediler. Onlar da personellerini İzmir’e gönderdiler. Sonrasında başka şirketler de bizim de böyle bir şeye ihtiyacımız var şeklinde bize geldi. Onlarla da çalıştık.

THY ile çalıştık

THY ile kıyaslama çalışmaları yaptık. Biz onlara onlar da bize kendilerini anlattı. Onlara yaptıklarımızı anlatınca şaşırdılar. ‘Biz bunu zorunlu yapıyoruz, siz gönüllü yapıyorsunuz sizi tebrik ederiz dediler.’ Kendimizi kıyaslamamız gerekiyordu. 120 gemi kaptanı ve 20 aday gemi kaptanının değerlendirmesini yaptık.

160 gemi kaptanı ile çalıştık

Süreçte toplam 160 gemi kaptanına ulaştık. 160 programın tümünde düzenlemeler yaptık ve bu kişilerden değerlendirme istedik.

Değerlendirmeler sonucunda eksikleri tespit edip bunları gidermek için projeler geliştirmek istedik. Bunun sonucunda Arsem 2 ve diğer projeler ortaya çıktı.

Capnas projesi seyir emniyeti konusunda edinilmesi gereken bilgi, birikim, tecrübe ve şirketlerin beklentisini simülatörlerler ortaya çıkartıyoruz. Sonrasında değerlendirme ile öğrenme metodları geliştirip insanlara kazandırtıyoruz. İhtiyaç duyulan yetkinlikler karşılanana kadar projeyi sürdürüyoruz.

Simülatör %90 gerçeklik sağlıyor

Köprü üstü simülatörünü 2015 yılında kurduk. %90 gerçeklik sağlıyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir simülatör. Simülatörde tüm coğrafi alanların geliştirilmesi yapılabiliyor. İstediğimiz gemi modelini de geliştirebiliyoruz. Kuş bakışı gözlem ve denizin dibinden de bakabiliyoruz. Her türlü manevrada meydana gelebilecek tüm olayları her açıdan takip gözlemleyebiliyoruz. Değerlendirme sonunda senaryo kayıt sistemi ile değerlendirilen gemi kaptanı ile senaryoyu tartışma imkanı elde edebiliyoruz. Arkas için iyi bir proje oldu. Başka şirketlere de olmaya başlıyor.

Bir ay önce tüm tanker işletmelerini dolaştık. Onların ihtiyaçları var. Onlar da ilk 5-4-3 gemi kaptanları ve zabitlerinin değerlendirilmesi isteniyor. BRM refreshment isteniyor. Kaç gün olduğu detayı yok. Son gelen bilgi Londra’da yapılan toplantıda tüm eğitimlerde BIMO hata yaptığını anlamış. Gün baremini kaldırıyor. Endüstriye ve endüstrinin önde gelen kuruluşlarına bırakacak bu işi. Şirketler kaç gün isterse eğitim o kadar olacak. Tankerciler bunu biliyor.

Deniz Ticaret Odası ve meslek örgütleri ile iş birliğine açığız

Sektörel projelere akademik personelimiz giriyor. Öğrencilerimize gerçek taze bilgileri ve ders programımızı buna göre şekillendiriyoruz. Navigation Engineering dersi açtık. Sektörden edindiğimiz tüm bilgi ve tecrübeyi öğrencilerimize geçiriyoruz. Öğrencilerimiz bu anlamda şanslı. Bize geri dönüşü çok büyük.

Yapay zeka ile birlikte insana dümen tutma becerisi sunan ve değerlendiren simülatör sistemi yazdık. Arkas gemi kaptanları çok şanslı. Manevra sayısı fazla olan zorlu limanları gitmeden simülatörde tecrübe edebiliyorlar. Biliyor diye gemiye gönderdiğiniz birçok insanın dümen tutamadığını gördük. Birçok simülatör projemiz var. Makine için istendi. İTÜ’de çalışmalar devam ediyor. Böyle bir şeye ihtiyaç var.

TURKDENİZ.COM