Riskli oyun! Hint Okyanusu'nun stratejik açıdan en önemli 5 limanı

Riskli oyun! Hint Okyanusu'nun stratejik açıdan en önemli 5 limanı

Dünyanın en işlek denizcilik ve ticaret rotalarına ev sahipliği yapan Hint Okyanusu'nda Çin ve diğer Asya ülkeleri arasında güç mücadelesi yaşanıyor.

adscode

Dünya konteyner trafiğinin yaklaşık yarısını, kargo hacminin üçte birini ve petrol trafiğinin % 80'ini oluşturan Hint Okyanusu büyük bir stratejik önem taşıyor.

Çin, bu bölgedeki ticaret yollarında söz sahibi olmaya devam ediyor. Çinliler; 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin bir parçası olarak Sri Lanka'dan Maldivler ve Bangladeş'e kadar Hint Okyanusu'nun stratejik noktalarında altyapıya ve limanlara milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Çin, stratejik açıdan büyük önem taşıyan bu limanların sahipliğini artırmaya devam ediyor. 

Özellikle Hindistan, bölgedeki kendi çıkarlarında doğrudan bir tehdit olarak gördüğü rakibinin bu hamleleri karşısında plan geliştirme hedefinde...

Mayıs ayında Hintli yetkililer, bölgenin ana merkezlerinden biri olan Sri Lanka'daki Kolombo Limanı'nda bir konteyner terminali inşa etmek için Japonya ve Sri Lanka ile işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre yeni terminal yaklaşık 500 milyon dolara mal olacak ve Sri Lanka hükümeti yüzde 51 hisseye sahip olacak. Yeni terminal inşasının 2020'nin Mart ayında başlaması bekleniyor.

Ancak Çin, Sri Lanka'nın bir başka stratejik limanı olan Hambantota'da, Sri Lanka hükümeti ile yapılan bir borç-özkaynak takas anlaşmasının bir parçası olarak kira sözleşmesini elinde bulunduruyor. 

Kolombo'dan Cibuti'ye kadar bu stratejik limanlar, Hint Okyanusu'nda devam eden güç mücadelesine tanıklık ediyor.

Bölgedeki stratejik konumu en önemli beş merkez şu şekilde:

Kolombo Limanı - Sri Lanka


 

Sri Lanka'nın deniz ticaretinin yaklaşık% 90'ı, ülkenin en büyük limanı olan Kelani Nehri'nin kıyısındaki Kolombo Limanı'ndan gerçekleşmekte. Ayrıca, Güney Batı Asya'nın en işlek limanı olarak biliniyor. Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya'yı birbirine bağlayan liman, son yıllarda Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin parçası olarak büyük önem arz ediyor. 

Cibuti Limanı, Cibuti

Kızıldeniz’in ağzında bulunan ve dünyanın en işlek denizcilik rotalarından birine oturan Cibuti Limanı, Avrupa’yı, Uzak Doğu’yu, Afrika Boynuzu ve Basra Körfezi’ni birbirine bağlıyor.

Liman, Hong Kong merkezli bir grup olan China Merchants Port Holdings'den (CMPorts) büyük miktarda yatırım aldı. 

Victoria Limanı, Seyşel Adaları

Seyşel Adalarının tek denizcilik merkezi olarak hizmet veren Victoria Limanı, geçen yıl takımadalar üzerine yeni deniz tesisleri inşa etmek için Seyşeller hükümetiyle 20 yıllık bir anlaşma imzalayan Hindistan için özellikle stratejik öneme sahip.

Hint Okyanusu'nun kalbinde yer alan limanın, son yıllarda Güney Asya ve Körfez'den Afrika'nın doğu kıyılarına geçen gemi sayısındaki artıştan dolayı aşırı kapasitenin altında kaldığı söyleniyor.

Haziran ayında, limanın yükselen işlem hacimlerini daha iyi karşılamak amacıyla Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edilen yeni bir rıhtım uygulaması sürecinde olduğu biliniyor.

Gwadar Limanı, Pakistan

Hürmüz Boğazı'na bitişik olarak uzanan - dünyanın en önemli su yollarından biri olarak Körfez içine ve dışına stratejik bir petrol yolu olarak tanınan Gwadar Limanı, 2015'ten beri Çin'in kontrolünde.

Liman, Pekin'i Bir Kuşak girişiminin bir parçası olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru programında, Çin'i Afrika'ya ve Avrupa'ya bir dizi milyar dolarlık altyapı ve ticaret projesiyle bağlamayı amaçlayan önemli bir konumda yer alıyor. Gwadar, Çin'e karayolu ile petrol tedarik limanı da sağlıyor.

Chabahar Limanı, İran

İran'ın tek okyanus limanı olan Chabahar Limanı, ülkenin Umman Körfezi'ndeki güney doğu kıyısında yer alıyor. 2016 yılında, Hindistan mallarının İran'dan Afganistan'a ve ötesine daha kolay erişimini sağlayan İran, Hindistan ve Afganistan tarafından üçlü bir transit anlaşma imzalandı. Aralık 2018'de Hindistan, limandaki operasyonlarını devraldı ve bölgedeki konumunu daha da pekiştirdi.

KAYNAK: MARBOX.COM.TR