RUSYA UKRAYNA SAVAŞI, MISIR'DAKİ GIDA KRİZİNİ ÇOK TEHLİKELİ BİR TEHDİT HÂLİNE GETİRDİ...
Rusya-Ukrayna Savaşı, Mısır'ın gıda güvenliği krizi ile ekonomisi için bir tehdit oluşturuyor.
Mısır'ın gıda güvenliğinin kırılgan durumu, tarım sektörünün ülkenin iç talebinin yarısını bile karşılayacak kadar tahıl, özellikle buğday ve yağlı tohum üretememesinden kaynaklanıyor.
Kahire, 105 milyon vatandaşı için yeterli ve uygun fiyatlı ekmek ve bitkisel yağ tedariki sağlamak için büyük miktarda ithalata güveniyor.
Bu tedariklerin güvence altına alınması, Mısır'ın dünyanın en büyük buğday ithalatçısı ve dünyanın en büyük 10 ayçiçek yağı ithalatçısı arasında yer almasına yol açtı.
2021'de Kahire, on yıl önce eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hükümetini deviren Arap Baharı sivil ayaklanmalarından bu yana görülmeyen gıda enflasyonu seviyeleriyle karşı karşıyaydı.
Mısır'ın ekonomisini yeniden düzene sokmak için sekiz yıl boyunca titizlikle çalıştıktan sonra, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi hükümeti, şimdi benzer şekilde, bütçeyi zorlayan seviyelere ulaşan, hızla artan gıda maliyetlerine karşı savunmasız durumda.
Rusya-Ukrayna savaşı, Mısır için fiyatları sürdürülemez seviyelere fırlattı ve neredeyse bir gecede buğdayın fiyatını %44, ayçiçek yağının fiyatını ise %32 artırdı.
Daha da sıkıntılı olan savaş, buğdayının %85'inin ve ayçiçek yağının %73'ünün Rusya ve Ukrayna'dan gelmesi nedeniyle Mısır'ın fiziksel arzını da tehdit ediyor.
Ukrayna limanlarında faaliyet tamamen durmuş durumda.
Mısır'ın şimdiden alternatif tedarikçiler bulması gerekiyor. Karadeniz'in tüm ihracatını durduran bir başka tırmanış, Rus arzını felaket etkisi ile piyasadan çekebilir.
Yaklaşık dört aylık buğday rezerviyle Mısır, bu durumun üstesinden gelmek istiyor.
Ancak bunu yapmak için Kahire'nin, Amerikalı ve Avrupalı ortaklarının desteğiyle daha da etkili hale getirilebilecek acil ve kararlı adımlar atması gerekiyor.
Kaynak: TURKDENİZ.COM
0 Yorum