RUSYA'NIN TİCARET GEMİLERİNİ HEDEF ALMASI BİR SAVAŞ SUÇU SAYILDI

RUSYA'NIN TİCARET GEMİLERİNİ HEDEF ALMASI BİR SAVAŞ SUÇU SAYILDI

Rusya, doğu Avrupa'daki savaşın 50. gününde soruşturulması gereken uzun bir suç listesine eklemek için uluslararası denizcilere ve ticari gemilere karşı savaş suçları işlemekle suçlanıyor.

adscode

Denizde İnsan Hakları STK'sı (HRAS), Rusya'nın ticaret gemilerini hedef alma ve bu süreçte masum denizcileri öldürme kararını kovuşturulması gereken savaş suçları olarak damgaladı.

Splash'ın çetelesine göre, savaşın ilk 50 gününde 11 ticari gemiye ateş açıldı, iki denizci öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. Bir dizi başka gemi, mürettebatı gemilerden indirilerek Rus kuvvetleri tarafından alıkonuldu, bununla birlikte, savaş bölgesinde yüzen, azalan erzaklarla yüzen yüzlerce denizci kaldı.

HRAS bu haftaki bir güncellemede, "Savaş suçları yalnızca sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin yapılan saldırılar değil, aynı zamanda sivil nesnelere ve sivil altyapıya yönelik ayrım gözetmeyen saldırılardır." savaş devletlerine tarafsızlık bayrağı. Bu kuşatma altındaki limanlarda demirleyen ticaret gemileri, yapıları, konumları, amaçları ve kullanımları itibarıyla sivil nesnelerdir ve askeri harekata hiçbir katkıları yoktur. Bombardıman gibi onlara karşı herhangi bir saldırı bu nedenle kesinlikle yasaktır.”

HRAS, Rus ordusunun son haftalarda ticari gemileri tutuklama kararına da tepki gösterdi ve uluslararası toplumu ve yetkili kurumları Ukrayna savcısına, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına ve savaş suçlularından hesap sormakla görevli diğer savcı ve mahkemelere yardım etmeye çağırdı. kanıtların toplanması.

HRAS, "Böyle yapılırken, denizcilere karşı işlenen savaş suçları da unutulmayacak, çünkü bunlar da sivil mağdurlar ve adalete ulaşma hakkı var."

Genel olarak Ukrayna savcılığı, Rus birliklerinin Ukrayna'da işlediği iddia edilen yaklaşık 6.500 savaş suçunun soruşturma altında olduğunu söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) başkanları geçtiğimiz Cuma günü Ukrayna limanlarında ve yakın sularda mahsur kalan denizcileri ve gemileri korumak için acil eylem çağrısında bulundular.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), ILO genel müdürü Guy Ryder ve IMO genel sekreteri Kitack'a ortak mektupta Lim, Ukrayna limanlarını ve yakındaki suları terk edemeyen 100'den fazla ticaret gemisindeki denizcilerin durumunu özetledi. IMO'ya göre, 1000 kadar denizci mahsur kaldı.

“Bombardımandan kaynaklanan tehlikelerin yanı sıra, ilgili gemilerin çoğu artık yiyecek, yakıt, tatlı su ve diğer hayati malzemelerden yoksun. Mektupta, birçok ülkeden denizcilerin durumu, sonuç olarak giderek daha fazla savunulamaz hale
geliyor ve sağlıkları ve esenlikleri için ciddi riskler oluşturuyor” deniliyor. Karada, Rus savunma bakanlığı, işgalci güçlerinin Azak Denizi'ndeki hırpalanmış bir liman kenti olan Mariupol'un tam kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Ukraynalı yetkililer ancak fethi yalanladı.

Mariupol'un ele geçirilmesi, Rusya'ya Azak Denizi kıyılarının tam kontrolünü ve anakara Rusya'yı ve doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçı toprakları Moskova'nın 2014'te ele geçirip ilhak ettiği Kırım yarımadasına bağlayan güvenli bir kara köprüsü verecek.