SALİH ZEKİ ÇAKIR: "DENİZCİLİĞİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK ÜZERE, MÜKEMMELLİYET MERKEZİ KURULMALI"

SALİH ZEKİ ÇAKIR: "DENİZCİLİĞİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK ÜZERE, MÜKEMMELLİYET MERKEZİ KURULMALI"

Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'nda Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi'nin kurulmasına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katılım sağladı.

Soru-cevap kısmında söz alan Salih Zeki Çakır Denizcilik Mükemmelliyet Merkezi ile ilgili Kacır'a şu cümleleri aktardı:

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığım döneminde TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal'ı ağırlamıştım. TÜBİTAK ile yaptığımız toplantılarda kendilerinin de çok güzel bir önerisi vardı.

Bu vesile ile Denizcilik Mükemmelliyet Merkezi oluşturmak konusuna değinmek istiyorum.


Gelişen teknolojilere yönelik denizciliğimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, mükemmelliyet merkezinin kurulması için Bakanlığımızın desteğini istirham ediyoruz.

Böyle bir merkeze üniversitelerimizin ve sektör paydaşlarının acil ihtiyacı olduğunu düşünüyorum."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Çakır'a cevaben:

"Bizler, Koster Yenileme Projesi ve Denizcilik Mükemmelliyet Merkezi konusu da aynı şekilde denizcilik sektörünü ilgilendiren tüm konuları desteklemeye hazırız. Elimizdeki destek ve teşvik unsurları ile sizin yanınızda oluruz. Eğer büyük ölçekli bir yatırım tanımlayabilirsek, bunu proje bazlı teşvik konusu hâline de getirebiliriz. Sizler böyle bir inisiyatif başlatırsanız, bizler Bakanlık'tan ilgili tüm birimleri dahil ederiz. Geçmişte yapılan çalışmaları belki biraz güncelleyerek yol haritasını çıkarır ve gereken tüm desteği sunarız." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Salih Zeki Çakır'ın görüşleri kapsamında "Denizcilik sektörüne yönelik yeşil dönüşüm odaklı” (SAYEM (Sanayi İşbirliği Mekanizmaları) Platformu, 1004 Yüksek Teknoloji Platformu) oluşturulabileceğini, bununla ilgili olarak bir ekip oluşturulursa hızlıca çözüm sağlanabileceğini dile getirdi.

Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç de, Salih Zeki Çakır'ın yapmış olduğu önerileri desteklediklerini ve olumlu bulduklarını belirtti. 

1004 - Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı'nın Amacı Nedir?

"1004 Programının amacı, yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelmesi için ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda, yurt içinde yapılan, izlenebilir hedefleri olan, bilimsek nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırma programlarını desteklemektir."

Kimler Başvurabilir?

TÜBİTAK tarafından yayınlanacak çağrıya, başvuruyu, YÖK tarafından belirlenen araştırma üniversiteleri, 6550 sayılı Kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları ve TÜBİTAK'a bağlı Merkez ve Enstitüler APYÖK olarak yapabilir.

Sunulacak araştırma programlarında; iş birliği platformunun, en az iki Ar-Ge/Tasarım merkezi (5746 sayılı Kanuna göre merkez kabul edilmiş) ve en az iki araştırma altyapısı veya Kamu Ar-Ge biriminden oluşması zorunludur.

Başvurularda yer alan üniversitelerin bünyelerinde başvuru konusu ile uyumlu araştırma altyapılarının olması beklenir.

TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ