Salih Zeki Çakır: "Trabzon Tersanesi'ni bir cazibe merkezi hâline getireceğiz"
Trabzon Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen 3.Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi'nde önemli açıklamalara yer verdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Gemi Mühendisleri Odası ile işbirliği yaparak düzenlediği 3.Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi başladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre Salonu'nda başlayan kongrede Türkiye'deki denizcilik sektörüne ilişkin önemli konular panellerle ele alınıyor.
Prof. Dr. Murat Özkök'ün moderatörlüğünü üstlendiği Türkiye'deki Gemi İnşa Sektörü isimli panelin konukları ise Trabzon Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Prof. Dr. Hakkı Helvacıoğlu, Kenan Şengün oldu.
Türkiye'deki denizcilik sektöründe gemi inşa sanayisinin önemine değinen Salih Zeki Çakır,
Türkiye'deki gemi inşaat sanayisi ucuz iş gücü ve emeğin yoğun olduğu bir sektör. Yurt dışından alınan projelerde başarılı olunca talepler gelmeye başladı. Gemi inşa sektöründe Çin, Japonya ve Kore’yle rekabet edemeyiz. Çünkü teknoloji ve ücret konusunda bizden öndeler. Mavi yaka rekabet üstünlüğümüzü kaybettik. Nitelikli insan kaynağının bulunamaması ve çok pahalı olması, verimlilik konusunda sektörümüzü etkiliyor.
Denizcilik sektöründeki hızlı büyümeye uyum sağlanması ve yeni teknolojiler çok önemli bir fırsat. Bunun finansmanı da önemli bir tehdit. Tersanelerimizin bu sürece hazır olması gerekiyor. Dünya genelinde emisyon kaynaklı bir ihtiyaç var.
Ancak, bölgemizde Karadeniz-Akdeniz çanağında 1000-10.000 DWT arasında 2.200 adet gemi var. Bu gemilerin ortalama yaşı 28. Bu gemiler ilerleyen dönemde hiçbir ihtiyacı karşılayamayacak hâle gelecek. Gemilerin yenilenmesi gerekiyor.
Biz bu durumu düşünerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ile işbirliği hâlinde Koster Yenileme Projesi olarak çok ciddi bir aşamaya getirdik.
Ülkemizin otomotiv, hava sanayii ve savunma sanayisindeki gelişmelerinden ötürü projemiz akamete uğradı. Sektördeki bu ihtiyaç devam ediyor. Önümüzdeki süreçlerde ağırlıklı nehir tipi gemilerden başlamak suretiyle çalışmalar yapılmalı.
Nehir tipi gemilerin yaş ortalaması 33. Rusya, ticaretini ağırlıklı bu nehir tipi filo ile ayakta tutuyor. Türk Deniz Ticaret filosunun yeni inşa sayısı çok az.
Çin'den oldukça fazla ikinci el gemi ithal edildi. Yaş ortalaması düşse de kalite maalesef düştü. Çin gemileriyle uzun vadede ticareti sürdürmek kolay gözükmüyor.
Türkiye'nin ithalat ve ihracatının yüzde 90'ı deniz taşımacılığı ile yapılıyor. Küçük tonaj gemilerinin bu yüzde 90'lık payı içerisindeki oranı ise yüzde 70. Küçük tonaj gemilerin önemi stratejik bir konudur." şeklinde konuştu.
Trabzon Tersanesi'ni Doğu Karadeniz bölgesinde bir cazibe merkezi hâline getirmek istediklerini ifade eden Salih Zeki Çakır,
Trabzon'a kesinlikle bir ticari gaye ile yatırım yapmadık. Doğu Karadeniz bölgesindeki altyapı yatırımları ile gemi inşa potansiyeli arttı.
Nasıl fayda sağlayabiliriz sorusunun üzerinde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Hiçbir sipariş beklemeden 10.700 DWT'lik bir yeni inşa nehir tipi gemimizin sac kesimine başladık. Töreni de gerçekleştireceğiz.
Ekibimiz nehir tipi gemi projemiz üzerinde yoğun şekilde çalışıyor. Tamir-bakım-onarım talepleri var. Bunun yanı sıra, 175 metre boyunda bir yüzer havuz projemize de başlayacağız. Ekibimiz, imkânları pazarlamaya çalışıyor.
Yurtiçi ve yurt dışından armatörlerimizden sipariş alarak Sürmene/Çamburnu'nda bulunan Trabzon Tersanesi'ni bir cazibe merkezi hâline getireceğiz." dedi.
TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ
0 Yorum