Selim Dursun'dan çok önemli açıklamalar: "YDS şartını kaldırıyoruz"

Selim Dursun'dan çok önemli açıklamalar: "YDS şartını kaldırıyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, mevcut kılavuz kaptanlardan YGS'de 70 puan alma şartını değiştireceklerini açıkladı.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısına katılan Selim Dursun'un açıklamaları şöyle: Tüm konular gündemimizde. Neresinden ne kadarını yapabilirizi çalışıyoruz. YDS şartını 70'i mevcut Kılavuz Kaptanlarda  kaldırdığımız yönetmelik değişikliğini  Cumhurbaşkanımıza gönderdik. Sonuca bakarız hata – eksik varsa geri döneriz. BIMCO’daki ilk Türk ve Kadın yönetici Şadan Kaptanoğlu’nu tebrik ediyorum. Gemi adamları ile ilgili düzenlemeyi Bakanımızın talimatıyla gerçekleştirebiliriz. Staj ile ilgili çalışma yapıyoruz. YÖK’e bağlı fakültelerle çalışma yapıyoruz. Stajı seneye yaymak ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.

"Devletler denizler üzerinde daha fazla gayret göstermeye başladı"

Çok geniş bir ulaşım imkanı var. İnsanlığın değişmez ve vazgeçilmez zeminini denizler oluşturuyor. Denizler üzerinde devletler var. Karasal alanlarda azalma olduğu için daha fazla denizler üzerinde gayret göstermeye başladılar. Geniş okyanus alanlarında 350 mil ötesindeki alanların paylaşımı için ülkelerin mücadelesi var.

"20-23 Katilyon Dolarlık katma değer var"

Dünya yüklerinin %85’ini deniz yoluyla taşımaktayız. Deniz taşımacılığının diğer taşımacılık sektörlerine göre daha ucuz olduğunu biliyoruz. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 152’si deniz kıyısında. Karasal alanların 2,5 katı olan deniz ve okyanusların 20-23 Katrilyon Dolar katma değeri var. Üretilen petrolün denizden sağlanmasının oranı her geçen gün artıyor.

"Gelecek denizlerde"

Coğrafi durum ve iklim şartları itibariyle güzel ülkemiz Anadolu’yu vatan seçmekle sadece bizi değil gelecek nesilleri de ödüllendirmiştir. Türkiye’nin geleceğinin denizlerde ve denizcilik olduğunu belirtmek isterim. Ecdadımız deniz ve denizciliğe verdiği önem çerçevesinde büyümüştür. Yüzümüzü tam olarak denize dönmeli ve dünyanın güçlü deniz ülkelerinden biri olmalıyız. Deniz ticaretinden ne kadar faydalandığımızın muhasebesini her zaman yapmalıyız. Sınırlarımızın %70’i denizle çevrili. Tartışmasız bir deniz ülkesiyiz. Akdeniz havzası, deniz ticareti pastasından %25 pay alıyor. Türkiye’miz bu pastadan ne kadar çok pay alması noktasında yapmamız gereken işlerle ilgili kafa yoracağız. Ülkemizin dünyada ilk 10’a girme hedefinde denizcilerimize büyük iş düşüyor. Ticaret hayatında bir dalgalanma, sıkıntı her zaman oluyor. En fazla 8-10 yıl içerisinde bir dalgalanma yaşanır. Denizcilik sektörümüz 2003’ten sonra iyi bir ivmelenme yakalamıştı. 2008’den sonra biraz daha ileri seviyeye gidecek çalışmalar yaptık. Halbuki 2008’de kriz olmuştu. Kriz dönemlerinden çıkış yapacak planlarımız olmalı.

"Beyaz listeden düşmemeliyiz"

Paris Momentumu'nda kara listedeydik. Sonra gri listeye girdik. Şimdi Beyaz listedeyiz. Beyaz listeden düşmemeye gayret edeceğiz. Bayrağımızın ticari itibarını korumak için gayret edeceğiz. 2003 yılında dünya sıralamasında taşıma kapasitesinde 17, 2017 yılında 15. sıradaydık.  Daha ileri yükselmek için gayret içerisinde olmalıyız. Ülkemiz denizci ülkeler arasında yerini almalı. İlk 10 devlet arasına girmeli. Türk sahipli filo 2003’te %82, bugün %26. Sebebine bakılır çözümü için çalışır.

"Gemi adamı kalitesini arttırmalıyız"

120 bin zabitan ve tayfa ile Çin, Filipinler ve Hindistan’dan sonra 4. Sıradayız. Güzel bir potansiyel. Bunu sayısal ve kalite olarak arttırarak ülke ekonomisine katma değer sağlayabiliriz. Filipinler 5-6 Milyar Dolar pay alıyor. Ülkemiz 1,5-2 Milyar Dolar alıyor. Potansiyelimiz var. 3-3,5’e çıkartırsak güzel bir iş başarmış oluruz. Şimdiye kadar yapılanları yeterli görmeyeceğiz. Bunu daha da artıracağız. Bardağın dolu tarafına bakarsak çok şey yaptık görebiliriz. Ama boş tarafına bakacağız. Nasıl çözüm üreteceğimizi ortaya koymalıyız.

"Ne yapmamız gerektiğine karar vermemiz lazım"

178 kıyı ve liman tesisimiz var. Hedefimize bu sayıyla zor cevap veririz. Türk Bayraklı gemilerimizin %12-13 olan payını yeterli bulmamız zor. Devlet ve özel sektör olarak ne yapmamız gerektiğine karar vermemiz lazım. İnanıyorum ki ülkemiz dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecekse denizcilik sektörünün hak ettiği payı almasıyla elde edecektir. Türkiye denizlerden yeteri kadar pay alamamaktadır.

15 yıldır uygulanmayan Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliğine yönelik çalışmalarımızı belirli bir noktaya getirdik. Memnun edecek bir çalışma yaptığımız belirtmek isterim.

Toplantının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Salih Dursun'a teşekkür plaketi verdi.

TURKDENİZ.COM