“TAHIL KORİDORUNDA RUSYA'YA VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ"
Rusya Federasyonu Büyükelçisi Erkhov, Avrupalı tüketicilerin ucuz Rus gazından vazgeçemeyeceğini belirtti.
Türk iş insanlarına da seslenen Erkhov, “Batı jeopolitik emellerinin bedelini cebinizden alacak” dedi. Büyükelçi, tahıl koridoru anlaşmasında Rusya’ Büyükelçi Aleksei V. Erkhov, “Tahıl Koridoru’nun güvenliğini sağlamakla görevli Rus gemilerine saldırıdan dolayı Rusya, Karadeniz Girişimi’ne katılan sivil kuru yük gemilerinin güvenliğini artık garanti edemez duruma geldi ve bu nedenle uygulamayı askıya almak zorunda kaldı” diye konuştu. Erkhov, koridora ilişkin anlaşmaların Rusya’nın sevkiyatlarına ilişkin hükümlerinin uygulanmadığını da ifade ederek, “Verilen sözler yerine getirilmedi” dedi. Rusya Federasyonu Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. Tahil Koridoru’ndan Ukrayna’nın daha fazla yararlandığını, Rus ürünlerinin hâlen Avrupa’ya sevk edilmediğini kaydeden Büyükelçi, gelişmelerin gelecekte gıda güvenliğini tehdit edebileceğini aktardı. Erkhov, Rus gazına yönelik indirim talebiyle ilgili sorumuzu ise, Gazprom ve Botaş arasındaki ticari bir konu olduğunu belirterek yanıtlamadı.
Gerginliğin devam etmesi halinde, tedarik süreci nasıl etkilenecek?
Çok ihtiyatlı bir terim kullanmışsınız: “gerginliğin devam etmesi”. Olup bitenleri biz “özel askeri harekat” olarak adlandırıyoruz, Türkiye hükümeti ve diğerleri ise savaş diyorlar. Savaş, her zaman insanlara gıdanın, ilk ihtiyaçlar ürünlerinin ve en önemlilerden biri olan enerjinin temin edilmesini kötü bir şekilde etkiliyor. Bunun yanında, savaşa doğrudan katılmayanlara da tahribat, açlık ve mahrumiyet getiriyor. Enerji güvenliğinin sağlanması için gereken boru hatları patlatılırken, üstüne bir de bu boru hattının ve içindeki gazın sahibini suçlamaya çalışırlarken enerji güvenliği gerçekten söz konusu olabilir mi?
Bu arada, tercihini yaptırım kısıtlamalarından yana yapan ve bunlardan bizzat kendi sorumlu olacak olan Avrupa’ya “tedarik” konusunda endişe duymanız da ilginç. Asya, Afrika ve Latin Amerika ne durumda? Mesela, dillere destan “tahıl anlaşmasının” gerçekleştirilmesi çerçevesinde en muhtaç Afrika ülkelerinin (Somali, Etiyopya, Yemen ve Sudan) Ukrayna’dan gönderilen kargolardan aldığı pay ise %3.
Genel olarak da, bence sualiniz, burada, Türkiye’de ve Türkiye’nin yardımıyla akdedilen “tahıl anlaşmasının” öneminin göstergesidir. Fakat bu anlaşmanın uygulanmasından Rusya’nın memnun olup olmadığını bana sorarsanız, ben tümüyle olumlu bir cevap veremem. Bu yılın 22 Temmuz tarihinde İstanbul’da akdedilen anlaşmaların konusu, sadece Ukrayna gıda malzemelerinin nakliyesi değil, aynı zamanda Rusya’dan tarım ürünlerinin ve gübrelerin ihracatının normalleştirilmesidir.
Ukrayna’yla ilgili kısmın uygulanma durumu iyi gibi. Ukrayna limanlarından 8,5 milyon ton tahıl çıkmıştır. Rusya’dan ihracat konusunda ise ciddi değişiklikler henüz görülmüyor. Tabii ki, biz kendi imkanlarımızla, geleneksel olarak bizden büyük miktarda tahıl satın alan Türkiye de dahil uluslararası piyasaya birtakım ürünleri tedarik ediyoruz. Fakat tedariklerimizin kolaylaştırılması konusunda bize verilen sözlerin yerine getirildiğini görmüyoruz.
Bu sektörde ana finans kuruluşu olan “Rosselhozbank”ın SWIFT sisteminden ihraç edildiği koşullarda teslim edilen malların ödemelerini alamıyoruz. Avrupa ülkeleri üzerinden Rus gübrelerinin ihracatı önündeki engeller kalkmamıştır. Rus gemileri için Avrupa limanlarına erişim kapalıdır. Yüklerimize ve taşıyıcıların sorumluluğuna ilişkin sigorta yapılmamasıyla ilgili problem devam etmektedir. Bu arada tüm bunlar gıda güvenliğini olumsuz bir şekilde etkileme potansiyeline sahiptir.
Kaynak: Dünya Gazetesi
0 Yorum