Tamer Kıran, 11. Kalkınma Planını Meclis Üyelerine anlattı

Tamer Kıran, 11. Kalkınma Planını Meclis Üyelerine anlattı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Temmuz ayı Meclis Toplantısında 11. Kalkınma Planı'nda denizcilik sektörünü ilgilendiren maddeleri meclis üyeleri ile paylaştı.

adscode

11. Kalkınma Planında yer almak o konu devletin envanterine girmiş demektir. Bir konunun Kalkınma Planında yer alması o işin mutlaka yapılacağı anlamına gelmez ancak herkes bilir ki o konu devletin envanterine girmiştir. O konularla ilgili bürokrasi hemen çalışmaya başlar. Ana hatları ile iki bölüm olarak özetlenebilir. Temel amaç ve ilkeler olarak bakıldığında daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan Türkiye vizyonuyla uzun vadeli bir perspektif sunulduğunu görüyoruz. Ülkemizin uluslararası konumunu yükseltmek ve vatandaşların refahının artmasının hedeflendiğini görüyoruz. Planın hedef ve politikaları istikrarlı ve güçlü ekonomi anlayışına dayalı. Enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi hedeflenmekte. 

İthalat ve ihracat rakamları ile turizmdeki hedefler olarak dikkat çekiyor. Cari açığı öne çıkarmada öne çıkarılan sektör turizm sektörü. Öncelikli alanlar içerisinde tarım, savunma sanayi ve turizm yer alıyor. Denizciliği öncelikli sektöre alma teklifimiz maalesef kabul görmedi. 

Turizm, cari açıkla mücadelede en önemli sektör olarak belirlendi. Ziyaretçi sayısının 75 milyona çıkartılması hedefleniyor. 

Kalkınma Planınının denizcilikle ilgili bölümlerine baktığımızda 10 başlıkta planlananları görebiliyoruz.

- Türk sahipli deniz ticaret filosunun gelişimi sağlanacaktır. Çok önemli bir kavram devletin ajandasına girmiş oluyor. Bundan sonraki çalışmalarımız Türk sahipli filonun gelişimini sağlamak adına olacaktır. 

- Türk sahipli filonun gelişimine yönelik uzun vadeli ve düşük faizli finansal destek mekanizması oluşturulacaktır.

- Deniz teknolojileri ve gemi yan sanayimizin rekabet gücünün artırılması amacıyla Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi kurulacak, sektörde yer alan firmalarda Ar-Ge ve yenilik kültürü geliştirilerek yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerine katkı sağlanacaktır.

- Ülkemizde yakın mesafe yolcu ve araç taşımacılığında kullanılan gemilerin çevre ve enerji dostu tam elektrikli gemilere dönüştürülmesine yönelik program başlatılacak ve benzer uygulamaların yaygınlaştırılması desteklenecektir.

- Türkiye’nin bölgesel ve kıtasal anlamda aktarma merkezi ve Kuşak ve Yol Girişimi güzergâhında etkin olmasını teminen büyük liman yatırımları tamamlanacaktır.

- Filyos Limanının yapımı tamamlanacaktır.

- Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir.

- Ege hinterlandına hizmet edecek Çandarlı Limanı hayata geçirilecektir.

- Türkiye’nin coğrafi avantajından en iyi şekilde faydalanarak modlar arası (intermodal) ve çok modlu (multimodal) uygulamaların geliştirilmesi; demiryolu ve denizyolu taşıma paylarının artırılması; hızlı, esnek, emniyetli, güvenilir ve entegre bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesiyle lojistik maliyetlerin düşürülmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve ülkemizin rekabet gücünün artırılması temel amaçtır.

4 madde liman yapımı ile ilgili. Hükümetimiz ‘Bir kuşakj bir yol’ projesini önemsemiş durumda olduğunu görüyoruz. Ülkemiz orta kuşak koridorunu ülkemizden geçirmeyi istiyor. Bu bağlamda Filyos ve Çandarlı Limanı çok önemseniyor.

- Deniz turizmine katkı sağlamak üzere, talebe ve doğal özelliklere uygun projelendirilmiş yat limanlarının yapılabilir bulunması halinde KÖİ modeli ile hayata geçirilmesi sağlanacak, Plan döneminde başlanacak yat limanı yatırımları ile yat bağlama kapasitesinde yaklaşık 4.500 yatlık kapasite artışı gerçekleştirilecektir.

- İstanbul’u kruvaziyer seyahatin başlangıç - bitiş noktası yapmak amacıyla yeni bir kruvaziyer liman yapılacaktır.
Bu da Yenikapı’daki yeni liman alanı.

Öncelikle bu çalışmayı yapan bürokrasideki Cumhurbaşkanlığı Plan ve Bütçe Dairesi Başkanlığı çalışanlarına teşekkür ediyorum. BU süreçte bizimle yakın ilişki içinde olup tavsiyelerimizi dinlediler. Çalışan bürokrasiye teşekkür ediyorum. Meclise sunuldu. Önümüzdeki hafta kabul edilip hayata geçecektir.

Kabul edildikten sonra iş bitmiyor. 2020 yılı için yatırım planları revize edilecektir. Burada yapılan hedefler dikkate alınarak yatırım yapılacaktır. Ulaştırma Bakanlığımız çevreci gemilerin yapılabilmesi için ciddi anlamda inisiyatif alarak Japonya ve AB ile temas halinde. Bizim kadar koşturup uygun bir kaynak yaratabilmek için uğraşıyorlar. İnşallah en fazla hedefin hayata geçirildiği dönem bu dönem olur.

STAJ KONUSUNDA ODAMIZ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Staj ihtiyaçları tekrar gündemde. Bununla ilgili olarak odamız bünyesinde staj komisyonu kuruldu ve web sitemizde bir yazılım geliştirdik. 388 öğrencimiz şu ana kadar başvurdu. Bunların 350 tanesi kısa staj arıyor. Gemi üzerinde iki aylık staj talep ettiler. Piri Reis Gemimiz birinci staj seferine çıktı. Bu sefer şu anda devam ediyor. Staj portalımıza 388 öğrencimizin başvurmasına karşılık 16 firmamız üye oldu. Ancak hiç öğrenci almadılar. Armatör dostlarımız öğrencileri almazlarsa öğrencilerimiz ehliyetlerini alamayacaklar. BU öğrencilerin alınması gerekiyor. Denizcilik eğitimini arttırıp dünyaya gemi adamı ihraç edelim diyoruz ama öğrencilerimizi yetiştirmemiz lazım. Armatör arkadaşlarımızdan rica ediyorum bu konuya ehemmiyet göstersinler. Oda olarak Piri Reis gemisinin ikinci kez sefere çıkartmaya karar verdik. 210 öğrenciyi alarak ikinci kez tura çıkacak ve 210 öğrencinin bu sıkıntısını çözecek. 

SCRUBBER KONUSUNDA BEKLE - GÖR POLİTİKASI VAR

Scrubber konusuna altı ay kaldı. Şu anda 4000 gemiye scrubber takıldı. Bunun büyük bir çoğunluğu capesizelar. Benim şahsi gördüğüm burada bekle – gör politikası. Belki mecburiyetten belki de tercih ettiği için çoğunluk bekle modunda. Bu kadar büyük yatırım yapmak mı, fiyat farkını vererek düşük sülfürlü yakıtı yakmak mı? Bu armatörlerimizin konuyla ilgili en büyük beklentilerinden…

"YÖNETMELİĞİN ÇIKMASINDA EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Kılavuzluk Römorkörcülük Yönetmeliği yayınlandı ve izlenecek yol haritası belirlendi. Hizmet için başvuran firmalar önce lisanslandırıldı sonrasında hizmet izin belgeleri kendilerine verildi. Çeşitli limanlarda hizmet verecek firmalar belirlendi. Tüm firmalar hazırlıklarını tamamladı. Bu konuyu ele alan ve bugüne gelmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan’a ve ilgili tüm bürokratlara bu konuyu çok uzun müddet sonra ele alıp çözdükleri için odamız adına teşekkürlerimiz sunmak istiyorum. 

"GAZETECİLERLE GÜZEL BİR BULUŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK"

Ekonomi Gazetecileri ile güzel bir buluşma oldu. Ciddi anlamda sektörümüze karşı bir bilinmezlik var. Bilinmeyenden de uzak duruluyor. Sektörümüzü anlatmak ve sektörümüzün ne olduğunu tanıtmak için çeşitli televizyon programlarına katılıyoruz. Halk diliyle anlaşılabilecek dille sektörümüzün ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca sade ve yalın bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu ülkede denizcilikle ilgili bir konu olduğunda aranacak makamın Deniz Ticaret Odası olduğunu anlatıyorum. 

"ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM"

Pazartesi günü, ülkemiz için kara günlerden birinin yıl dönümü. Ülkemizde çeşitli etkinliklerle şehitlerimiz yad edilecek. O gün hayatlarını hiçe sayarak kendilerine feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 

TURKDENİZ.COM