TÜRK ARMATÖRLERDEN, 29 YENİ GEMİYE 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

TÜRK ARMATÖRLERDEN, 29 YENİ GEMİYE 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Denizcilik araştırma ve analiz kuruluşu İngiliz Clarkson Research tarafından hazırlanan rapora göre, Türk sahipli gemi filosu bu yılın ilk yarısında tonaj olarak yüzde 16 büyüdü.

adscode

Böylece Türk armatörler, ikinci el gemi alımında Yunanistan ve Çin'den sonra 3. oldu.

Yerli armatörler, yeni inşa siparişlerinde de son dönemin en aktif oyuncuları arasında. Yasa ve Ciner gibi büyük gruplar Uzakdoğu’ya milyonlarca dolarlık yeni gemi siparişi vermeye devam ederken, 2023 yılında Türk yatırımcının teslim aldığı yeni inşa gemi sayısı 29 adet oldu. Bu gemilerin toplam ağırlığı 504 bin GT olurken, değerinin ise 400 milyon dolar olduğu açıklandı.

Gemi satışı %35 azaldı

Clarkson’un raporuna göre, Türk armatörlerin gemi satışı ise yılın ilk yarısında 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 35 azaldı. Türkiye, geri dönüşüme gönderilen gemi sıralamasında ilk 20 içinde yer almadı. Türk armatörlerin gemi alımında atağa geçmesinde pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla Türkiye’nin küresel tedarik zincirinde rolünün artması etkili oldu. Batı’nın Rusya’ya yönelik ambargosu nedeniyle Avrupalı armatörlerin Karadeniz’den çekilmesi de yerli armatörün gemi yatırım iştahını artırmıştı. Türk sahipli deniz ticaret filosu, 2022 yılında rekor büyümeye imza atmıştı. Yerli armatörler, filo kapasitesini 2022’de yüzde 32 artırırken, globaldeki büyüme yüzde 3,4'te kaldı. Gemi sayısı bin 700'e ulaşan Türk sahipli filo, küreselde 15. sıradan 14. sıraya yükseldi. Türk sahipli deniz ticaret filosu, 2022 yılında yüzde 32 artarak 31 milyon DWT’den 41 milyon DWT’ye yükselmişti.

HABERİN KAYNAĞI: Ekonomim