TÜRK TERSANELERİNE, LİDERLİK KOLTUĞU BALIKÇI GEMİ PROJELERİYLE GELDİ

TÜRK TERSANELERİNE, LİDERLİK KOLTUĞU BALIKÇI GEMİ PROJELERİYLE GELDİ

2020’de İspanya’yı geride bırakarak dünyada en fazla balıkçı gemisi inşa eden yerli tersaneler, 2021’de de liderlik koltuğunu sağlamlaştırmaya hazırlanıyor.

adscode

Dünyanın ilk yüzer enerji gemisi, en büyük açık deniz rüzgar bakım gemisi, ilk uzaktan kumandalı römorkörü gibi projelerle özel amaçlı gemi inşasında devler ligine çıkan Türk tersanelerine, liderlik koltuğu balıkçı gemi projeleriyle geldi. 2020’de İspanya’yı geride bırakarak dünyada en fazla balıkçı gemisi inşa eden yerli tersaneler, 2021’de de liderlik koltuğunu sağlamlaştırmaya hazırlanıyor. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi, en büyük canlı balık taşıma gemisi gibi projeler, Türk mühendislerinin imzasıyla AB ülkelerine teslim ediliyor. GYHİB Başkanı Cem Seven, “2021’in ilk 9 ayı itibariyle de 204 milyon dolarlık balıkçı gemisi ihracatı yapıldı. Kalan üç ayda teslimi beklenen gemilerle birlikte 2021’de bu alanda birincilik bekliyoruz" dedi. Türkiye, balıkçı gemisi inşasında atağa geçti. 2020’de rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olan Türkiye, bu yıl da liderliğe koşuyor. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi ve dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisi Türk mühendislerin imzasıyla Avrupa'ya gidiyor.

Türkiye, özel amaçlı gemi inşasında artık devler liginde. Türk tersaneleri, dünya çapında ilk olan proje sayısını hızla artırıyor. İlk yüzer enerji gemisi, en büyük açık deniz rüzgar bakım gemisi, LNG ile çalışan ilk römorkör, ilk uzaktan kumandalı römorkör ilk elektrikli römorkör, dünyanın en büyük balık fabrika gemisi bunlardan sadece birkaçı. Bu alanda dünyada ilk 10 üretici arasına girmeyi başaran Türk tersaneleri, balıkçı gemilerde ise lider konuma ulaştı. 2020’de İspanya’yı geride bırakarak dünyanın en fazla balıkçı gemisi inşa eden tersanelerimiz, Norveç, İrlanda ve Rusya gibi ülkelere yaptıkları satışlarla 2021’de liderlik koltuğunu sağlamlaştırmaya hazırlanıyor. Norveç’e teslim edilen dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisinin ardından, bugüne kadar inşa edilen en büyük canlı balık taşıma gemisi de 2023’te Yalova’da suya inecek.

Balıkçı gemileri, 2012 yılında yapılan anahtar teslim projeler ile birlikte en önemli ihracat ürünü haline geldi. 2012’den bu yana balıkçı gemisi ihracatı 7 kata yakın arttı. Dünyada yılda 1 milyar doların üzerinde balıkçı gemisi ihraç ediliyor. Türkiye, özellikle son beş yılda bu alanda atağa kalktı. 2020 yılında en büyük rakibi İspanya’yı geride bırakan Türkiye, dünyanın en çok balıkçı gemisi ihracatı gerçekleştiren ülke oldu. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, “2021 yılının ilk 9 ayı itibariyle de 204 milyon dolarlık balıkçı gemisi ihracatı yapıldı ve yılın kalan üç ayında teslimi beklenen gemiler ile birlikte 2021 yılında da dünyada birinci olması bekleniyor” dedi.

Tersane sayısı artıyor

Türkiye’nin balıkçı gemisi ihracatında rakip ülkeleri İspanya ve Polonya. Bu ülkelerin de yıllık 150-300 milyon dolar bandında. Cem Seven, bu alanda Türkiye’ye ilginin artması ile balıkçı gemisi inşa eden tersane sayısının da hızla arttığını söyledi. Cemre ve Tersan’ın yanı sıra Sedef, Sefine, Çeliktrans, Özata ve Norse gibi tersanelerde de balıkçı gemisi projeleri artıyor.

Toplam ihracat 1.4 milyar dolara çıkması bekleniyor

Cem Seven, Türkiye’nin kaliteli üretimi, güvenilirliği, zamanında teslimat yapması ve farklı yakıt tiplerinde üretim yapabilme kabiliyetleri ile öne çıktığını söyledi. Öte yandan, Türkiye'nin ocak-eylül döneminde gemi ve yat sektörü ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7,1'lik artışla 987 milyon 213 bin dolara ulaştı. Sektör yılsonunda 1.4 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Gemi inşa sektörü, 2020’de, son 10 yılın rekorunu kırmış, yılı yüzde 31 artışla 1 milyar 375 bin dolarlık ihracat ile tamamlamıştı.

Kaynak: Dünya Gazetesi