TÜRKİYE, LNG YAKIT İKMAL MERKEZİ OLUYOR

TÜRKİYE, LNG YAKIT İKMAL MERKEZİ OLUYOR

BOTAŞ, Türkiye’nin tanınmış gemi yakıt ikmal şirketlerinden biri olan Arkas Petrol ve dünyada LNG operasyonları konusunda uzman küresel ticaret şirketi Sumitomo arasında üçlü anlaşma imzalandı.

adscode

Türkiye'nin en çevreci kamu kuruluşu olma hedefiyle hareket eden BOTAŞ, Arkas Holding iştiraki Arkas Petrol ve Japonya’nın en büyük holdinglerinden biri olan Sumitomo Corporation arasında imzalanan gizlilik anlaşmasıyla, LNG’nin (sıvılaştırılmış doğal gaz) gemilerde yakıt olarak kullanımında (bunkering) iş birliği yapılmasına dair ortak çalışmalarda mutabakata varıldı.

İklim değişikliği ile küresel mücadelede, başta kaynak kullanımındaki verimliliğin artırılması olmak üzere temiz enerjinin yaygınlaştırılması ortak sorumlulukların başında geliyor. Bu anlamda deniz taşımacılığında da çevreci ve doğa dostu yakıtların kullanımı konusunda çalışmalar hız kazanıyor. IMO’nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) gemilerde kullanılacak yakıtların emisyon oranlarının düşürülmesini zorunlu kılan yeni düzenlemeleri, imzalanan üçlü anlaşmayı daha da kritik hale getiriyor. Yaklaşık yüzde 25 oranında daha az karbondioksit, yüzde 99 oranında daha az kükürt ve yüzde 85 oranında daha az nitrojen-oksit salınımı sağlayan LNG kullanımı da bu bakımdan önem taşıyor. Konvansiyonel deniz yakıtları arasında daha çevre dostu bir alternatif olan LNG, düşük maliyetli olması nedeniyle de geleceğin en tercih edilir gemi yakıtı olma potansiyeline sahip. IMO, 2030 yılında karbondioksit salınımının yüzde 40, 2050’de ise yüzde 70 oranında azaltılmasını öngörürken LNG yakıtlı gemilerin ve LNG Bunkering istasyonlarının sayısının ciddi oranda artması bekleniyor.

Türkiye’nin enerji, ticaret, taşıma ve depolama alanındaki en büyük kuruluşlarından BOTAŞ,  Türkiye’nin önde gelen güvenilir ve tanınmış gemi yakıt ikmal şirketlerinden olan Arkas Petrol ve dünyada LNG operasyonları konusunda uzman küresel ticaret şirketi Sumitomo arasında imzalanan üçlü anlaşma ile LNG’nin gemi yakıtı olarak kullanılmasının yaygınlaşması hedefleniyor. Halihazırda Türkiye, Doğu Akdeniz’den geçen gemiler için en büyük yakıt tedarik merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.

Ağırlıklı olarak Avrupa’da Rotterdam ve Barcelona gibi ana terminallerde yapılan LNG Bunkering faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan Bunker gemilerinin sayısı her geçen gün artıyor. 2019 yılında yalnızca 6 olan Bunker gemi sayısı 2020 yılında iki katına çıktı. Siparişte olan Bunker gemisi sayısı ise 27.

BOTAŞ Yine Bir İlke İmza Attı

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan ÖZCAN, “23.000 km ulusal ve uluslararası petrol ve doğal gaz boru hatlarını, Silivri ve Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesislerini ve Dörtyol FSRU, Marmara Ereğlisi LNG Gazlaştırma Tesisi olmak üzere 2 gazlaştırma ünitesini uluslararası standartlara göre ve ”En Çevreci Kuruluş Olma” mottosu ile işleten BOTAŞ, global enerji piyasasının en büyük oyuncularından birisidir. LNG Bunkering hizmetinin ülkemiz için bir ilk olması ve denizlerde daha çevreci yakıtların kullanılmasını destekleyen politikamız sonucunda “LNG Yakıt İkmal Merkezi'nin kurulması ilklerin öncüsü olan BOTAŞ ve ülkemiz adına mutluluk veren yeni bir adım.”

Türkiye, Doğu Akdeniz’in LNG Yakıt İkmal Merkezi Olacak

Arkas Petrol Genel Müdürü Seçkin GÜL, “Güçlü gemi filosuyla Türkiye’nin denizcilik sektöründe öncü olan Arkas markasının yansıttığı güvenle kaliteden ödün vermeyen iş anlayışımız ve deneyimli çalışanlarımızla gemi yakıt ikmal hizmeti veriyoruz.

Arkas Petrol olarak enerji alanında sürdürülebilir politikalar oluşturmak ve yatırım yapmak, ülkemize ve müşterilerimize değer katmak açısından çok önemli bir husus. Bu amaçla LNG’nin gemi yakıtı olarak Türkiye’de ikmali konusunda hazırlıklara başlamıştık. Bu üçlü anlaşma sayesinde Türkiye, Doğu Akdeniz’in LNG yakıt ikmal merkezi olacaktır.” dedi.  

Sumitomo Corporation Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yukio KANAZAWA, “Sumitomo Corporation, doğal gaz ve LNG alanına yatırım yapan, deneyimli ve küresel çaplı bir ticaret şirketidir. Asya ve Kuzey Amerika’da LNG yakıt ikmalini başlatan küresel gemi yakıt tedarikçisi olarak bizler, bu alanda uzun yıllardır faaliyet gösteriyor ve kurumsal çapta 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyoruz. Güçlü ve alanında deneyimli Türk iş ortaklarımızla birlikte sera gazı emisyonunun azaltılması ve Türkiye’de bir LNG yakıt ikmali merkezinin kurulmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.”dedi.

Kaynak: botas.gov.tr