TÜRKİYE'NİN İLK İSTİHBARAT GEMİSİ UFUK KORVETİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRÜYOR

TÜRKİYE'NİN İLK İSTİHBARAT GEMİSİ UFUK KORVETİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRÜYOR

Testlerde başarılı performans çizip 'kabul' için sona gelen geminin imkan ve kabiliyetlerini anlatan uzmanlar, ülkemizin bu alanda bir ilke imza atabileceğini düşünüyor.

adscode

Takvimler Şubat 2019’u gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın günlük programında Tuzla Tersanesi'ndeki bir tören dikkat çekiyordu. Ufuk Test ve Araştırma Gemisi’nin denize indirilme töreni vardı ve Cumhurbaşkanı dahil bu alandaki tüm kritik isimler orada olacaktı.

Cumhurbaşkanı mikrofona geldi ve konuşmasında “Ufuk korveti, ülkemizin ilk istihbarat gemisi olma özelliği taşıyor” cümlesini kullandı. Ankara, belli ki bu kabiliyete sahip olduğunu net bir şekilde duyurmak ve gelinen noktaya eriştiği imkanları hem dost hem düşman ülkelere ilan etmek istiyordu.

O gün denize indirilen Ufuk korveti, test sürecinde çok değerli bir performans ortaya koydu ve bugün itibarıyla ‘kabul’ için sona gelindi. Biz de ‘Türkiye'nin denizlerdeki gözü kulağı’ olacak TCG Ufuk’un hem imkan ve kabiliyetlerini, hem de Ankara’ya ne tür stratejik bir fayda sağlayabileceğini Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan ile konuştuk.

TCG Ufuk istihbarat gemisi neden önemli?

Öncelikle TCG Ufuk gemisinin neden önemli olduğu sorusuna yanıt arıyoruz… “Günümüzün en büyük silahı olan ‘teknolojik dijital harp’ için baştan sona bu amaçla tasarlanmış ilk Türk gemisi” diyerek başlıyor anlatmaya Erkan.

TCG Ufuk’ta asıl amacın elektronik veri izleme, toplama, analiz etme ve gerekirse karşı tedbirler ile düşman elektronik sinyallerini aldatma-engelleme olarak tanımlanabileceğini söylüyor.

Bu noktada ilginç bir detay veriyor ve Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen pek çok hassas ekipman ve sensörün bu gemide olacağı bilgisini paylaşıyor. Aslında bu durum söz konusu sensör ve sistemlerin de hem denizde hem de en zor şartlar altında doğrudan test edilmesi anlamına geliyor.

Kaynak: TRT HABER