ULUSLARARASI KURU LİMAN ANLAŞMASI KABUL EDİLDİ

ULUSLARARASI KURU LİMAN ANLAŞMASI KABUL EDİLDİ

ANKARA-Türkiye’den 19 lojistik merkezin de yer aldığı Hükümetler arası Kuru Liman Anlaşması Meclis Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

adscode

Anlaşma, Türkiye’den listede yer alan 19 lojistik merkezinin hem tanınırlığını sağlayacak hem de standartlarının yükseltilmesine katkı verecek. Teklifin gerekçesinde, Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik sektöründeki hedefleri göz önünde bulundurulduğunda anlaşmanın önemli bir imkan sunduğuna dikkat çekildi. Yasa teklifinin Meclis Dışişleri Komisyonundaki görüşmelerinde bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak, “Bu sözleşmeyi imzalamamız ne için gerekli diye bir özet yapmak gerekirse, birincisi anlaşmada belirttiğimiz alanlar uluslararası tanınırlığa kavuşacaklar, ikinci olarak, ‘kuru liman’ olarak belirtilen alanların standartlarının yükseltilmesi için bize bir fırsat doğacak. Bir diğeri de sözleşme kapsamında oluşturulan çalışma grubu yılda 2 kez toplanacak, bu lojistik merkezlerin durumları değerlendirilecek ve bu konuda iyileştirmeler yapılacak” dedi.

Hükümetlerarası Kuru Liman Anlaşmasında, Türkiye’den kuru liman listesinde yer alan limanlar; Samsun Gelemen, Kayseri Boğazköprü, Balıkesir Gökköy, İstanbul Halkalı, Kaklık Denizli, Kayacık Konya, Mardin, Sivas, Uşak, Yeşilbayır İstanbul, Kazan Ankara, Bozüyük Bilecik, Habur, Hasanbey Eskişehir, Kars, Köseköy İzmit, Palandöken Erzurum, Türkoğlu Kahramanmaraş, Yenice Mersin olarak sıralanıyor.

Hükümetlerarası Kuru Liman Anlaşması, denize çıkışı olmayan ülkeler ile mal ve hizmetlerini piyasaya sunmak için yüksek maliyetler ve karmaşık lojistik sorunlarıyla karşı karşıya olan bölgelerin gelişmesine yeni imkanlar sağlamak için Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafından hazırlandı. Türkiye tarafından önerilen 19 adet lojistik merkezi de anlaşma kapsamında uluslararası öneme sahip kuru limanlar listesinde kuru liman olarak tanımlandı. Yasa teklifinin gerekçesinde Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik sektöründeki hedefleri göz önünde bulundurulduğunda anlaşmanın önemli bir imkan sunduğuna dikkat çekildi. Lojistik merkezlerinin inşa, geliştirme ve işletme aşamalarında uyacakları kurallar anlaşmayla belirleniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi