ULUSLARARASI SU YOLLARINDAN GEÇEN GEMİLERİN ÖDEME SİSTEMLERİNİN ÜLKE EKONOMİSİ VE GÜVENLİĞİNE ETKİSİ
Dünyanın su yolları arasında yer alan İstanbul Boğazı, uluslararası taşımacılık için kullanılan sulara kıyasla çok dar ve zor geçitlere sahip kavisli bir yapıya sahiptir.
Dünyada doğal ve yapay olarak kurulmuş yeni deniz su yolları bulunmaktadır. Boğaz hattının ve kanallarının önemi; Jeopolitik, jeostratejik ve ekonomik bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu yolların önemi küresel dünyada uluslararası öneme sahiptir. Bu güzergahlardaki ödeme sistemini gemi geçişlerinde güvenlik açısından geliştirdim. Ticari açıdan büyük önem taşıyan GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİ projesinin ihtiyaç analizi incelenmiştir. Patenti tarafımıza ait olan projenin, uluslararası su yollarında kullanılabilecek bir sisteme dönüşebileceği incelenmiştir. GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİ (GGGS), deniz yolları üzerinde alınan tahsilat hizmetleri, ekonomi, güvenlik ve hızlı ödeme ile ulusal ve küresel bağlamda ortaya çıkan sorunlara çözüm sunmaktadır. Uluslararası Platformda Karayollarında Kullanılan Ödeme Sistemleri örnekleri incelenmiş, Gemi Geçiş Sistemi (GGS) kartlı okuma sisteminin kullanımının olmadığı tespit edilmiştir.
DÜNYADAKI BAZI ÖNEMLİ BOĞAZ VE KANALLARIN TARİHİ VE ÖZELLİKLERİ
Yüzyıllar önce, en kanlı savaşların kaynağı deniz yollarıydı. Güçlü ülkeler su yollarına erişmek ve bunları kullanmak için hayatlarını feda ettiler. Denizler ve nehirler yıllardır insanların birincil kaynağı olmuştur. Topraklarının sulanması için suyun önemi yaşamları için çok önemli olmuştur. Daha sonra büyük kentlere dönüşen eski insan yerleşimlerinin denizlere ve nehir kıyılarına yakın yerlerde birinci öncelik olarak tercih edildiği gözlenmiştir Armaoğlu, F. (1999).
Büyük önem taşıyan uluslararası su yollarının geçişleri nedeniyle, insan gücünün zirvesi olarak çeşitli amaçlar için yapay su yolları olan su kanallarının inşasına yol açmıştır. Kanallar geleneksel olarak gelen su akışını yönlendirmek için inşa edilmiştir. Bugün, kanalların, görünüşteki inanılmaz güzellikleri ve uyumları nedeniyle nehirlerden ayırt edilmesi kolay değildir.
Her yıl milyonlarca kargo, tanker ve yolcu gemisinin bu bölgelerden geçmesine vesile olmuştur. Su yollarından geçen gemilerin ekonomik boyutunun yanı sıra geçişlerin ülke savunması açısından askeri ve güvenlik bakımından taşıdığı önem, jeostratejik planların belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Armaoğlu, Fahir (1991)
DÜNYADA BAZI ÖNEMLİ BOĞAZLAR
İstanbul Boğazı
İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan 29,9 km uzunluğunda bir su yoludur. Dünyanın su yolları arasında yer alan İstanbul Boğazı, uluslararası taşımacılık için kullanılan sulara kıyasla çok dar ve zor geçitlere sahip kavisli bir yapıya sahiptir. Boğaz'ın iki yakasının birbirine en yakın olduğu nokta, "Anadoluhisarı ile Rumelihisarı" arasındaki 698 metrelik mesafedir, Berber, Gedikli S. (2006).
Boğaz hattı, coğrafi yapısı itibariyle dünyanın en zor su yolu özelliğine sahiptir. Her yıl 42 binden fazla geminin geçtiği ve taşıdığı bir su yoludur. Boğaz hattı coğrafi yapısı gereği tercih edildiği ve geçişi zor olduğu için kazaların çoğu gemilere klavuz kaptan alınmamasından kaynaklanmaktadır. Montrö Sözleşmesi kapsamında ülkelerin geçiş koşulları belirlenmiştir. Montrö Sözleşmesi'ne göre, eğer bir gemi Türk limanlarına uğramayacaksa ve özel bir durum yoksa, klavuz kaptan alma zorunluluğu yoktur.
Atabey, F. (2014).
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün gemilerin su yolundan geçişini inceleyen bir kurumu var. Boğaz'dan geçerken meydana gelen kazalar çoğunlukla klavuz kaptan kullanılmamasından kaynaklandığı için gemilerin bu zor su yolu boğaz hattı için klavuz kaptan ile geçmeyi tercih etmeleri önerilmektedir Bostan, İdris (2000).
Ancak, çok az gemi bu tavsiyeye uymaktadır. Bu nedenle İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kazalar, gemilerin geçtiği şehir için büyük bir kaza tehdidi oluşturmaktadır.
Gemilerin İstanbul Boğazı'na geçişindeki bir diğer sorun ise yılın büyük bölümünde görülen kuzey rüzgarı ve kısa aralıklarla da olsa güneydoğu rüzgarıdır. Kuzeydeki rüzgarlar nedeniyle kuvvetli akımlar oluşur.
Orkoz akımı Lodos'tan dolayı oluşur. Bu geçişlerde tercih edilen klavuz kaptanlar, burada oluşan sis nedeniyle orkoz seyri ve akışında gezinebilirler. Siste, radar ile geçiş sağlanabilmektedir. Büyük tecrübeleri ile İstanbul Boğazı'ndan geçen 300 metrelik gemilere bu hizmetleri verebilme kabiliyetine sahiptirler.
Boğaz'dan geçen gemilerin neden olduğu kaza risklerine karşı devlet, KANAL İSTANBUL PROJESİ'ne, yani yapay kanala doğru bir adım attı. Projenin gerçekleşmesi halinde uluslararası su yollarının mesafelerinin kısalacağı ve ülkenin jeopolitik öneminin artacağı düşünülmektedir.
BAZI ÖNEMLİ ULUSLARARASI SU YOLU KANALLARI
Uluslararası su yolları üzerindeki doğal geçitlere ek olarak, deniz ticaretini artırmak için yapay su yolları inşa edilmiştir. Bunlara su yolu kanalları denir. Kanalların yapım nedeni gemilerin transit sürelerini azaltarak ticaret ve ulaşım hızına büyük katkı sağlamıştır Caşın, Mesut Hakkı (2000).
Su yolu kanallarının maliyeti çok yüksek olmasına rağmen tamamlanan kanalların tercih edilmesi nedeniyle yapılan yatırımlar hızla geri dönmektedir. Gemilerin su yolu olarak geçişi için kullanılan kanallar, ülkelerin jeostratejik kalkınmasında büyük rol oynamıştır. Dünyadaki bazı önemli kanallar teknik açıdan incelenmiştir.
Süveyş Kanalı
Dünyada önemli bir su yolu geçişine sahip olan ve Afrika kıtasını yapay olarak Asya kıtasından ayıran Süveyş Kanalı, Mısır Devleti sınırları içerisinde yer almaktadır. Akdeniz'i yapay olarak Kızıldeniz'e veya Atlantik Okyanusu'nu Hint Okyanusu'na bağlayan bir deniz yoludur. Hint Okyanusu'na deniz yoluyla ulaşmak için binlerce mil kısalttığı için Batı Avrupa ve Akdeniz'e komşu ülkeler için en çok tercih edilen su yollarından biridir.
Kızıldeniz ile Akdeniz arasında bir kanal açma projesinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Proje için bazı önemli çalışmalar yapılmış olsa da başarılı olamamıştır. Napolyon'un Mısır'ı işgali sırasında (1798-1801), bir kanalın açılması ön plana çıktı. Ancak Fransız bilim adamlarının Kızıldeniz'in Akdeniz'den daha yüksek olduğu yönündeki iddiaları kanal projesinin ertelenmesine neden oldu. Süveyş Kanalı'nın yapımına 25 Nisan 1859'da başlanmış ve 17 Kasım 1869'da tamamlanarak tüm dünyaya hizmet vermeye başlamıştır.
Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra, Ümit Burnu çevresindeki su yolunun asıl önemini korumasında etkili oldu. Daha uzun olmasına rağmen, Süveyş yolundan daha ucuzdur, bu da onları tercih etmelerine neden olmuştur. Bu yol, 1974 Petrol Krizi sırasında Süveyş Kanalı'nın kapatılması nedeniyle de yoğun olarak kullanılmıştır. Bu kriz sırasında, nakliyeyi daha ekonomik hale getirmek için çok büyük petrol tankerleri inşa edildi. Süveyş Kanalı yeniden açıldıktan sonra bile, büyük tankerler kanalından geçemedikleri için Ümit Burnu yolunu kullanmaya devam ettiler. Eisenstadt, M. (1996)
Bununla birlikte, bu rota ile ilişkili trafik, batı Avrupa ile doğu Kuzey Amerika (St. Lawrence ve Teksas limanları arasında) ile batı, güney ve doğu Afrika ve Basra Körfezi arasında çok daha önemliydi. Basra Körfezi'nde taşımacılık tamamen Avrupa ve ABD'ye gönderilen petrolden oluşmaktadır. Çeşitli mineraller, mısır, şeker, yün, pamuk, kahve, tütün, yağlı tohumlar, kakao ve diğer tropikal orman ürünleri Afrika'dan Avrupa ve ABD'ye gönderilmektedir. Afrika ise sanayi, inşaat, madencilik, tarım alet ve gereçleri, kimyasal maddeler olan işlenmiş mallar ve gıda maddeleri satın almaktadır.
Panama Kanalı
Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu'nu birbirine bağlayan Panama Kanalı, gemilerin geçişi için 15 Ağustos 1914'te açılmış. Kanal yaklaşık 77 km uzunluğundadır. Havuz sistemi sayesinde kanalda 28 m'ye kadar çıkan bir teknoloji kullanılmıştır. Kanaldan geçiş süresi yaklaşık 9 saat sürmektedir. İlk olarak, Fransızlar Panama Kanalı'nı açmaya çalıştılar. Ancak salgın hastalıklar teknik yetersizlik nedeniyle vazgeçmiştir.
Mühendislik harikası olan kanal, bir asır öncesinin tüm teknik imkânları kullanılarak inşa edilmiş olsa da halen dünyada inşa edilen eserlerin ön saflarında yer almaktadır. Kanaldan yılda ortalama 15.000 gemi geçmektedir.
Dünyanın en pahalı gemi geçişi unvanına sahip Panama Kanalı'nda; 100000-250000 dolar arasında değişmektedir. Su yolu geçiş ücretleri çok yüksektir. Ancak en çok tercih edilen gemi transit su yolu su yoludur.
Kısaltmanın yanı sıra kanalın yapım maliyeti de gemilerin transit geçişlerinin fiyatlandırılmasında etkili oldu. Örneğin, New York'tan San Francisco'ya giden bir gemi Panama Kanalı'nı kullanmıyorsa, güneyde Şili'deki Cape Horn'un etrafından geçiyorsa, su yolunun 22.500 km'sinin geçilmesi gerekir.
Bununla birlikte, Panama Kanalı'nı kullanıyorsa, su yolunun 9.500 km'sine (13.000 km daha az) ihtiyacı olacaktır. Bu kadar uzun bir yolculukta, gemilerin yiyecek ve yakıt tedariki oluşur. Bir aydan fazla kalmaları gerektiğini düşünerek Güney Amerika'da kalmaları gerekiyor. Zamanlarını dolaşarak geçirecekler. Yukarıda belirtilen bu noktalar göz önüne alındığında, Panama Kanalı denizciler için dünyanın vazgeçilmezidir.
1.ULUSLARARASI SU YOLLARINDAN GEÇEN GEMILERIN ÖDEME VE TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ TÜRK BOĞAZLARINDAN GEÇİREN GEMİLERDE KULLANILAN ÖDEME SİSTEMLERİ
Süveyş'ten ortalama geçiş ücreti 307 bin dolar, Panama'da ise 180 bin dolar gelir. 2018 yılında Panama Kanalı'ndan 13.795 gemi geçti. 2 milyar 485 milyon dolar bıraktılar. Yani her geçen gemi ortalama 180 bin dolar gelir elde etmiştir.
2018 yılında Süveyş Kanalı'ndan 18 bin 174 gemi geçti ve toplam 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Burada gemi başına geçiş ücreti ortalama 307 bin dolar kazandırdı.
Türk Boğazları'na gelince, 2019 yılı için transit geçiş yapan 42 bin gemiden Montrö anlaşmasına istinaden alınan deniz feneri kurtarma ve sağlık ücretlerine ek olarak, pilotaj ve römorkör hizmetleri de dahil olmak üzere toplam 143 milyon dolar gelir elde edildi. Bu da gemi başına 3 bin 400 dolar gelir sağlıyor. Kanalların gelirine ve ülkenin gücüne göre boğazlardan geçen gemilerin geçişine ilişkin tarifeler farklılık göstermektedir.
2.GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİ PROJE ÖNERİSİ
2.1.Proje Adı: GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİ (GGS)
- Uluslararası Gemi Geçiş Sistemi (GGS), gemi geçişlerinde kullanılan, para ödeme işlemlerini hızlandıran bir sistemdir.
- Ücret tahsilat fonksiyonu, gişelerde bulunan antenler vasıtasıyla geminin (İstanbul Boğazı, marina, balıkçı barınakları, kanal için uygun) tespiti ve bu sisteme bağlı acentenin banka hesabından veya kredi kartından otomatik para tahsilatı esasına dayanır.
- Böylece ödeme yapmak için işlemlere gerek kalmadan boğazlardan hızlı bir geçiş sağlanmaktadır.
- GGS sistemi tüm boğazlar, kanallar, marinalar, limanlar ve balıkçı barınakları için kullanılabilir. Fotoğraf ve video yakalama sistemi ile hem uluslararası su yollarından geçen gemiler için otomatik geçiş sistemi hem de güvenlik çalışmaları 24 saat çalışmaktadır.
3.TARİF
Gemi Geçiş Sistemi (GGS), uluslararası sularda ücretli gemi transit alanlarında kullanılan, para ödeme işlemlerini hızlandıran bir sistemdir. Ücret toplama işlevi, geminin gişelerde bulunan antenler tarafından algılanmasına dayanır (kanallar gemilerin uluslararası sularda geçişi için uygundur). Böylece gemilerin uluslararası sulardan güvenli geçişi, ödeme yapmak için herhangi bir işleme gerek kalmadan sağlanmış olacak. Ödemeler, gemilerin uluslararası sulardan geçişinde banka entegrasyonu ile ülkeye hızlı bir şekilde aktarılacak. GGS sistemi tüm boğazlar, kanallar, marinalar, limanlar ve balıkçı limanları için kullanılabilir. Hem otomatik geçiş sistemi hem de uluslararası sulardan geçen gemilerin fotoğraf ve video çekim sistemi ile 24 saat güvenlik çalışması için tasarlanmıştır.
Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile geminin algılanması (boğaz,marina,balıkçı barınakları, kanal için uygundur.) Bu sistem sayesinde Türk bayraklı gemiler,tekneler,deniz taksiler, tur gemileri, yolcu vapor vb ulaşım türlerinden boğaz hattını kullanımından dolayı kara yollarındaki köprü kullanımı gibi devlet ücret tahsis ederek ek gelir elde etmiş olup, boğaz trafiğindeki tüm ulaşım araçlarını tek bir çatı altındanda kontrolülü sağlayacaktır. Gemi Geçişleri ile ilişkilendirilmiş acentanın banka hesabından veya kredi kartından hızlı şekilde otomatik para tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle ödeme yapmak için işlemlere gerek kalmadan boğazlardan hızlı bir geçiş sağlanır. GGS sistemi tüm boğazlar,kanallar,marina, limanlar ve balıkçı barınakları için kullanılabilir.
4. GGS SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
- Geçilecek her gemi bir GGS için bir banka hesabı oluşturur.
- Sistem oluşturulurken geminin tonajı, ödeme şekli gibi bilgiler acente tarafından online form üzerinden alınıyor.
- Bu bilgiler yazılıma kaydedilir.
- Gemi su yolundan geçtiğinde, GGS bilgileri okuyarak gemiyi tanır ve uluslararası sulara girer girmez ilgili ücret hesabından ödemeyi tahsis eder.
- Geminin GGS için banka entegrasyonu yoksa, kameralar geminin fotoğraflarını çeker ve yazılım yasadışı geçiş alarmı vererek ülkenin güvenlik birimini bilgilendirir.
5. GGS SİSTEM Proje Entegrasyonu:
- Donanım Gemilere takılmak için GGS cihazı.
- GGS cihazı okuyucusu (mesafe max.100 mt.).
- GGS anteni.
- Kameralar.
- Kamera kontrol yazılımı.
- GGS yazılımı.
6. TEKNİK DETAYLAR
- RFID ve AIS Teknolojisi kullanılacakdır.Haberleşme bu şekilde sağlanacak.
- SQL database yazılım bilgisi işlenecektir.
- Banka entegrasyonu ile para akışı tek bir çatı altında sağlanacaktır.
- Uluslararası gemi takip yazılımı entegrasyonu ile bağlantı sağlanacaktır.
- Proje üretim süresi 12 aydır.
7. GENEL ANALİZ
Uluslararası su yollarından geçen gemiler, temsil ettikleri acenta tarafından ödeme sistemlerinde yapılmaktadır. Sistem yapılırken gemilerin gros tonajına ve ulaşım özelliklerine bağlı olarak uluslararası anlaşmalar kapsamında ödemeler yapılmaktadır. Gemilerin geçiş sistemlerinde, gemilerin geçişi için yapay olarak tasarlanmış kanal geçitlerinin yanı sıra doğal su yolları da bulunmaktadır. Ödeme sistemleri kanallarda uluslararası anlaşmalar üzerinden yapılmaktadır. Ancak kanal geçişlerinin avantajının geçişlerde doğal su yolu yerine gemilerin geçişini daha kısa mesafeden sağlaması olduğu, ekonomi ve zaman açısından avantajları olduğu belirlenmiştir Groves, S. (2011).
GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİNİN YAPILMASI DURUMUNDA KIYI EMNİYETİ MEVZUATI
Muafiyetler
Madde 5- Aşağıda yazılı gemiler fener ve tahlisiye ücretlerinden muaftırlar. Bocalama, kaza, arıza sebepleriyle limanlara ve tersanelere sığınan, uğrayan veya yeni inşa edilen ayrıca, her türlü tamir - bakım için tersaneye giren, bu meyanda da hiçbir ticari işlemde bulunmadığını ilgili resmi mercilerden alınacak belgelerle (Gümrük Giriş-Çıkış Soru Kağıdı, Liman Başkanlığı Yazısı ve Liman Çıkış Belgesi (LÇB) ile Kuruluşun istemesi halinde başka belgeler) tevsik edilen gemiler sadece liman ücretinden muaf tutulacaktır. Muafiyetle ilgili belgelerin (LÇB) liman çıkış tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) takvim günü içinde gönderilmesi zorunludur. Aksi halde muafiyet muamelesi yapılmayarak, tarifemiz 13.cü maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Kılavuzluk, Römorkaj ve Diğer Hizmetler Tarifesi
3.1.7 Tersaneye giden gemiler: Marmara denizi içinde konuşlu tersanelere tamir- bakım maksadı ile giriş-çıkış yapan, bu tersanelerde inşa edilen gemiler ile yüzer vinç, platform ve benzeri deniz vasıtalarına Türk Boğazlarında verilecek kılavuzluk hizmetleri esas ücreti % 50 indirimli uygulanır.
Kıyı Emniyeti Tarafından gemi acentelerinin geri iade ödemeler yapılmaktadır. ACENTE firmalarının ve ARMATÖR firmalara ödeme sistemlerine yenilik getiren bir projedir. GGS projemiz bu tip uygulamaları bildirim halinde acentelerle paylaşacaktır. Böylece ödeme sisteminde de takip ve güvenlik sağlanacaktır. Ayrıca GGS projesinde Türk Deniz sularına giren gemilerin hesaplarından anında ödeme alınarak (Karayolları HGS ve OGS gibi) hızlı sisteme geçiş projesi olacaktır. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bu şekilde ödemeleri hızlı almış olacaktır. Akıllı ödeme sistemi ile acenteler ve gemi sahipleri arasında güvene dayalı bir ödeme sistemi hayata geçmiş olacaktır.
1. GÜNCEL BİLGİLER
Coğrafi konumu nedeniyle denizleri ve okyanusları birbirine bağlayan ve deniz araçlarının geçmesi gereken geçitler bulunmaktadır. Boğaz ve kanalların oluşturduğu bu yollar, yüzyıllardır uluslararası ticari ve siyasi ilişkilerde ve askeri stratejide önemli bir rol oynamıştır. Boğazlar İki kara arasındaki ve iki denizi birbirine bağlayan dar deniz parçalarına boğaz denir. Boğazlar, gemi trafiğinde ve özellikle deniz taşımacılığında büyük önem taşımaktadır. Dünyada birçok boğaz yolu vardır. Ancak bu boğaz hatlarından bazıları büyük önem taşımaktadır. Dünyanın önemli boğazları arasında Türkiye'deki İstanbul ve Çanakkale Boğazları bunların başında gelmektedir. Dünyada sıkça adı geçen diğer boğazlardan bazıları şunlardır: Malakka, Cebelitarık, Bab-ül Mandep, Magellan, Bering, Hürmüz, Messina, Formosa ve Florida. Süveyş ve Panama kanalları, sık sık bahsedilen dünyanın en stratejik kanalları arasındadır Gonlubol, M. (1996).
2. TARTIŞMALAR
Dünya su yollarının jeopolitik ve stratejik öneminin büyük bir kısmı coğrafi faktörlerdir. Geçiş özellikleri, ülkelerin tarih sahnesindeki tartışmalar, savaş ve yapılan uluslararası su yolu anlaşmaları büyük önem taşımaktadır. Dünyadaki Bazı Önemli Boğaz ve Kanalların Coğrafi Özellikleri ve Jeopolitik Önemi 883, uluslararası hukuk tarafından belirlenen önemli maddeleri içermektedir. Su yollarının geçişine ilişkin düzenlemeler Uluslararası Seyrüsefere Açık Boğazlar başlığı altında incelenmiştir.
Aralık 1982'de Jamaika'nın Montego Körfezi'nde imzaya açılan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, boğazlar konusunu da içeriyordu. Uluslararası boğaz geçiş rejiminin bir diğer en önemli kuralları 1958 Cenevre Karasuları ve Bitişik Alan Sözleşmesi'dir. Bu sözleşmeler incelendiğinde karşımıza dört tür geçiş çıkıyor. Serbest geçiş, "adhoc" (özel) geçiş, zararsız geçiş ve transit geçiş rejimleri uluslararası hukuk çerçevesinde olası geçiş rejimleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda gemilerin transit türlerine ve brüt tonajına bağlı olarak ödemeler ülkeler tarafından alınmaktadır. Ancak bu geçişler, Boğaz geçişi ve kanallar arasında ücret farklılıkları olduğu görülmektedir. Bu ücret farklılıklarının kanalların daha özel hale getirilmesinden ve geçişlerin zaman açısından ekonomik olması nedeniyle yüksek hizmet bedelleri ödenmesinden kaynaklandığı görülmüştür.
2.1.Gemi Geçiş Sistemlerinin Uluslararası Su Yollarına Katkısı ve Kullanım Nace Kodu
ULUSLARARASI NACE KODU ve KULLANIM HAKLARI 41317 ULAŞIM VE İLETİŞİM İLE İLGİLİ KAMU YÖNETİMİ HİZMETLERİ 461403 GEMİ, UÇAK ve DİĞER SINIFLANDIRILMAMIŞ TAŞIMA ARAÇLARININ ÜCRET VEYA sözleşmeli toptan satış araçlariyla toptan satışı Uluslararası su yolu yetkili kuruluşu ile gemi acenteleri arasındaki ödeme kontrolü, GGS sistemi ile tek çatı altında toplanarak hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilecektir.
2.2.Gemi Geçiş Sisteminin Yer Seçimi ve Planlama Raporu
Araştırma makalesinde patentli projenin uluslararası geçerliliği olan bir projedir. Ön araştırma sonucunda proje için en uygun uygulama alanları seçilmiştir. Projenin uluslararası su yolları üzerinden yapılan gemi geçişlerinin ödeme sistemlerinde içerik açısından bir ilk olması, geç ödemelerdeki büyük eksikliği ortadan kaldıracaktır. Bu proje ülke ekonomisine ve uluslararası su yollarından geçen gemilerin güvenliğine katkıda bulunacaktır. Proje için en uygun uygulama alanları seçilmiştir. Projenin uluslararası su yolları üzerinden yapılan gemi geçişlerinin ödeme sistemlerinde içerik açısından bir ilk olması, geç ödemelerdeki büyük eksikliği ortadan kaldıracaktır. Bu proje ülke ekonomisine ve uluslararası su yollarından geçen gemilerin güvenliğine katkıda bulunacaktır.
Öncelikle uluslararası su yolları üzerinden yapılan gemi geçişlerinin ödeme sistemlerindeki içerik açısından geç ödemelerdeki büyük eksikliği ortadan kaldıracaktır. Bu proje ülke ekonomisine ve uluslararası su yollarından geçen gemilerin güvenliğine katkı sağlayacaktır. Mevcut eksiklikler ve gereksinimler dikkate alınarak öngörülen patent alınmıştır. Asıl sorun, gemi geçişlerinde geç ödemeleri hızlandırarak bu eksikliklerin giderilmesidir.
Uluslararası gemi geçiş ödemelerinin tüm platformlara uyarlanması gözden geçirildi. Bankaların ödeme sistemlerine entegrasyonunun, uluslararası gemi geçişleri ile uğraşan kurumlarla müzakere edilerek çözümlenmesine karar verildi. Bu proje sayesinde tüm ödeme sistemlerindeki eksikliği gidermek için geliştirilmiştir. Proje kapsamındaki tüm eksikliklerin giderilebilecek düzeyde olduğu düşünülmektedir.
2.3.Gemi Geçiş Sistemi Proje ve İhtiyaç Analizi Raporunun Mantıksal Çerçevesi
Proje kapsamında belirlenen pilot bölge için keşif, Ar-Ge çalışması, bütçe, uygulama projesi ve işletme modeli olarak yap, sat/işlet modeli geliştirilmiştir.
0 Yorum