ULUSLARARASI SU YOLLARINDAN GEÇEN GEMİLERİN ÖDEME SİSTEMLERİNİN ÜLKE EKONOMİSİ VE GÜVENLİĞİNE ETKİSİ-II

ULUSLARARASI SU YOLLARINDAN GEÇEN GEMİLERİN ÖDEME SİSTEMLERİNİN ÜLKE EKONOMİSİ VE GÜVENLİĞİNE ETKİSİ-II

Dünyanın su yolları arasında yer alan İstanbul Boğazı, uluslararası taşımacılık için kullanılan sulara kıyasla çok dar ve zor geçitlere sahip kavisli bir yapıya sahiptir.

1.1.Gemi Geçiş Sistemi Projesi Projelendirilmiş Finansman Kaynakları (Üretim, İşletme)

Gemi Geçiş Sistemi (GGS) projesinin işletme maliyeti, uluslararası sulardan geçen gemilerin geçişi için kart okuyucu ödeme sistemi şartı olacak. Ödeme amaçlı kart okuyucu sistemi, uluslararası sulardan geçen tüm gemilere satılacak. Bu sayede gelir elde etmek mümkündür. Kart okuyucu sisteminin teknolojisinin, yazılımının, banka entegrasyonunun ve kart okuyucu sistemlerinin uluslararası sulara uygun olarak entegrasyonu ve uygulanması için gerekli maliyetin karşılanması sağlanacaktır.

1.2.Gemi Geçiş Sisteminin (GGS) Yaklaşık Maliyeti

Gemi Geçiş Projesinin Yaklaşık Uygulama Maliyeti                                     : 500.000 USD

Gemi Geçiş Projesinin Yıllık Yaklaşık Operasyonel Maliyeti / Gideri          :  400.000 USD

Gemi Geçişi Projesinin Yıllık Yaklaşık İşletme Maliyeti                               :  400.000 USD

Gemi Geçiş Kartı Ödeme Yönetiminin Yıllık Yaklaşık Geliri                        : 200,000,000 USD

Gemi Geçiş Sistemi Ödemelerinde ilk etapta kart okuyucu sisteminin gemilere satışından elde edilecek gelirdir. Uluslararası sulardaki gemi sayısı yaklaşık 200.000'dir Kart okuyucu sisteminin tüm gemilere entegrasyonu için gemi başına ortalama 10.000 USD olmak üzere ortalama 2.000.000.000 USD elde edilecektir.

1.3.Proje (İşletme) Öngörülen Finansman Kaynakları

Proje finansman kaynakları oluşturulurken farklı olasılıklar göz önünde bulundurulmuş;

 • Patent satışı ve ortak girişim finansmanı.

• Proje uygulamasındaki tüm gemilere ödeme sistemi entegrasyonu için kart okuyucu satışlarından kaynaklanan finansman.

1.4.Project Gemi Geçiş Sistemi Projesinin Kamu veya Özel Ortakları

Patenti Dr.Semih ARTÜN'e ait olan proje üzerinde çalışılmış, uygulanmış veya uygulanmaya başlanan projeleri bulunmaktadır.

Tasarım ve uygulamaya dayalı projeler;

• İstanbul Engelsiz Tatil Köyü Projesi.

• "Çeşmi Bülbül" Anıt Projesi, Beykoz'un Sembolü.

• Zübeyde Hanım Anaokulu Sosyal İçerme Konseptli "Zeka Küpü" Sınıfı.

1.5.Daha önce Gemi Geçiş Sistemi Projesi Ortakları Tarafından Uygulanan Benzer Ölçekli Operasyonel Projeler

Proje Ortakları Arasında Ulusal veya Uluslararası birikimli yenilikçi çağa uyumlu ekip, gemi geçiş sistemleri, tasarım, teknoloji, yazılım ve sosyal hizmetler açısından yeni projeler sunmaya çalışmaktadır.

1.6.Gemi Geçiş Sistemi Projesi Ortakları Arasında Ulusal veya Uluslararası  Birikimler

Projenin herhangi bir kamu kurumu ile ortaklığı bulunmamaktadır. Proje, patent sahibi Dr.Semih ARTÜN tarafından koordine edilmektedir. IMO Uluslararası Denizcilik Örgütü ile görüşmeler yapılmaktadır. IMO liderliğinde uluslararası bir proje olması hedeflenmektedir. URL 5

1.7.Gemi Geçiş Sistemi Projesi Taslak Programı

The project has a design and implementation period of 8 months.

Proje 8 aylık bir tasarım ve uygulama süresine sahiptir.

• Tasarım süreci

• Proje ön araştırma süreci

• Proje çizim süreci

• Proje sunum hazırlama süreci

• Proje prototip yapım süreci

1.8.Gemi Geçiş Sistemi Tanıtım Süreci

• Proje tanıtım hazırlık süreci

• Proje organizasyonu oluşturma süreci

• Proje tedarik süreci

• Proje başlatma süreci

• Uygulama Süreci

• 18 ay

EKLERİ

EK 1. Gemi Geçiş Sistemi Projesi Patent Belgeleri

GEMİ GEÇİŞ SİSTEMİ

Teknolojik Alan:

Buluş, boğazlardan ve kanallardan geçen gemileri kontrol etmek ve geçiş ücretlerini ödemek için kullanılabilecek bir gemi geçiş sistemi ile ilgilidir.

Son Teknoloji

Günümüzde boğaz kanalı vb. devletlerin kontrolü altındadır. Geçiş ücretleri, yerlerden geçen gemilerden toplanır. Bu gemilerden ücret almak mevcut sistem ile zaman kaybına neden olmaktadır. Bu geçişler için çeşitli sistemler kullanılmaktadır. Bugün, köprülerden, yollardan vb. Araçlardan yerlerden geçerken geçiş ücreti alınır. Bu uygulamalar çeşitli teknolojik sistemler ile hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu sistemlerin ana kaynağı RFID teknolojisi ve veritabanı yazılımıdır.

Günümüzde kullanılan RFID / AIS teknolojisi, kablosuz iletişim teknolojilerinde gelişimini sürdüren ve birçok sektörde uygulanabilen bir teknolojidir. Bu teknoloji temel olarak bir okuyucu, etiket ve bunlara bağlı antenlerden oluşur.

RFID, Radyo Frekansı Tanımlama olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, RFID'yi oluşturan bileşenler radyofrekans ile iletişim kurar. RFID; 3 temel bileşenden oluşur: okuyucu, etiket ve anten. Okuyucu; Nesnelerin üzerine yerleştirilen etiketler sayesinde, nesnenin bilgisini radyo dalgalarını kullanarak dijital kod şeklinde alan bileşenler vardır.

Etiketler, bilgi depolayan bileşenlerdir. Etiket ve okuyucu arasındaki iletişim antenler aracılığıyla gerçekleşir ve buna kaplin denir. Okuma aralığını genişletmek için ekstra antenler kullanılabilir. Radyofrekans aracılığıyla etiketten bilgi okunur veya yazılır.

Bu sayede nesnelerin üzerine yerleştirilen veya taşınabilir etiketler sayesinde birçok alanda bilgi depolama, kontrol ve takip işlemleri gerçekleştirilmektedir. RFID/AIS teknolojisi, diğer kablosuz teknolojilerle entegre çalışma fırsatı sağlayabilir. Gelişimine bakılırsa, gelecek için umut verici bir teknolojidir. RFID / AIS, özellikle tedarik zincirleri, sağlık, hayvancılık, eğitim, kütüphane, güvenlik vb. Birçok alanda uygulanabilen bir teknolojidir.

RFID/AIS sistemlerinde bağlama iki şekilde gerçekleştirilir. Elektromanyetik veya manyetik olabilirler. Hangi yöntemin kullanılacağı; Etiket maliyeti, boyut, okuma hızı ve mesafe gibi uygulama gereksinimlerine göre belirlenir. Manyetik kaplin genellikle kısa mesafeli RFID sistemlerinde erişim kontrol uygulamalarında kullanılır. Elektromanyetik kaplin, etiket ve okuyucu arasındaki veri iletişiminde kullanılan en yaygın bağlantı türüdür. Bu yöntemde okuyucunun yaydığı elektromanyetik dalgalar anten ile buluşur ve etiket içindeki devreleri harekete geçirir. Etiketteki kondansatör, okuyucudan gelen dalgalardaki enerjiyi alır, mikroçip bu enerjiyi kullanarak dalgaları okuyucuya geri gönderir ve okuyucu yeni dalgayı dijital veriye dönüştürerek okuma işlemi gerçekleşir.

Veri tabanının adından da anlaşılacağı üzere verilerin bulunduğu alan olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayarlarımızdaki programlar, web sitelerimiz ve bankalarımız gibi birçok alanda bahsedilmektedir. Muhasebe programları, üzerlerinde yapılan kayıtları bir veritabanında tutar. Kullanıcılar bu kayıtlara daha sonra erişmek istediklerinde, veritabanına kaydettikleri bilgilere erişirler. Bankalar, resmi kurum ve kuruluşlar veri tabanlarını kullanır. Yeni gelen T.C. hastanelerde görülüyor. Kimlik numarasıyla, kuyruk alma cihazları ayrıca devletin veritabanını ve T.R.'yi kullanır. Numaraya göre sıralanırlar. Veritabanları çeşitli türlerdedir. Bir bankada kullanılan veya resmi bir kurumda kullanılan veri tabanları, gelişmiş bir web sitesinde kullanılan bir veri tabanı ile basit sitelerde kullanılan veri tabanları birbirinden ayrılır. Yani kullanılan veri tabanı ihtiyaca ve güvenliğin önemine göre değişmektedir. Bir bankanın para akışı bilgilerini kaydettiği veritabanı, bir ofis tanıtım sitesinin veritabanıyla aynı değildir.

Veritabanları bir veritabanı programı tarafından okunur ve düzenlenir ve bu veritabanındaki bilgilerde değişiklikler yapılır. Ancak, kullanıcı programa hangi veriler ve hangi işlemin gerçekleştirileceğini bildirmelidir. Bu noktada kullanıcının veritabanı programı ile anlaşmasını sağlayan dile SQL denir. Kullanıcı tarafından her SQL komutuyla gerçekleştirilen herhangi bir işlem bir "Veritabanı Sorgusu" dur. SQL, iki basit sorgu komutuna ve gelişmiş sorgu komutlarına ayrılmıştır.

TR200908255 sayılı patent başvurusunda "Otomatik tanımlama sistemi için radyofrekans tabanlı konum algılama sistemi (OTS/AIS)" açıklanmıştır. Bu sistem ile AIS sisteminin güvenilirliği ve dolayısıyla kıyı ve seyir güvenliği, mevcut otomatik tanımlama sisteminin (AIS) aksine küresel konumlandırma sistemi (GPS) ile değil, radyo frekansı RF temelinde gemilerin konum bilgilerinin tespit edilmesiyle arttırılmaktadır.

Yukarıda açıklanan patent başvurusunda gemi takip sistemi açıklanmıştır. Açıklanan sistem ile sadece gemiler tanımlanmakta ve takip edilmektedir. Sistem, standart takip sistemleri ile aynı özellikleri içerir. Sonuç olarak yukarıda bahsettiğimiz dezavantajların üstesinden gelebilecek, zamandan tasarruf sağlayabilecek, güvenli ödemeler sağlayabilecek, farklı sistemlerle uyum içinde çalışabilen, kontrol edilebilen ve maliyeti düşük olan yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Buluşun Tanımı:

Bu buluş, yukarıda belirtilen dezavantajların üstesinden gelebilecek bir gemi transit sistemidir ve özelliği; Zaman kazandıran, güvenli ödeme sağlayan, farklı sistemlerle uyum içinde çalışabilen, kontrol edilebilen ve maliyeti düşük olan yeni bir teknolojidir. Buluşa konu olan ürün ile boğaz ve kanallardan geçen gemilerden otomatik ücret tahsilatı yapılmaktadır.

Buluşa konu olan ürün ile gemilerin kimlik bilgileri kablosuz haberleşme sistemi tarafından alınmaktadır. Elde edilen bilgiler ile gemilerden transit ücreti alınır. Geçiş ücreti alınan bilgiler dahilinde internet ağı üzerinden otomatik olarak tahsil edilir. Buluşa konu olan ürün ile güvenli bir ödeme işlemi yapılır. Buluşa konu olan ürün, sızıntıları anında tespit eder. Sahil güvenlik ekipleri tespit edilen kaçak geçiş yapan gemisine müdahale eder.

Buluşa konu olan ürün ile aynı zamanda gemilerin geçişi de kontrol altına alınmaktadır. Böylece boğazın veya kanalın güvenliği de sağlanır. Buluşa konu olan ürün farklı sistemlerle uyumludur. Buluşa konu üründe kameralar tarafından kaçaklar tespit edilir. RFID / AIS teknolojisi, buluşa konu üründe iletişim altyapısı olarak kullanılmaktadır. Buluşu oluşturan parçaların kolay sabitlenmesi sayesinde montajı kolaydır ve montaj süresinin kısa olması nedeniyle maliyetler düşüktür. Ek olarak, buluş sağlam bir yapıya sahiptir.

Şekillerin Açıklaması:

Buluş, beraberindeki çizimlere atıfta bulunularak açıklanacak, böylece buluşun özellikleri daha net bir şekilde anlaşılacak ve takdir edilecektir, ancak buluşun bu özel düzenlemelerle sınırlandırılması amaçlanmamıştır. Aksine, eklenen iddialarla tanımlandığı şekliyle buluşun kapsamına alınabilecek buluşun tüm alternatiflerini, modifikasyonlarını ve eşdeğerlerini kapsaması amaçlanmıştır. Gösterilen ayrıntıların yalnızca açıklama amaçlı olduğu ve hem yöntemlerin somutlaştırılmasının hem de buluşun sözleşmelerinin ve kavramsal özelliklerinin en yararlı ve açıklamasını sağlamak amacıyla sunulduğu anlaşılmalıdır. Bu çizimlerde;

Şekil 1, sistemin şematik görünümüdür.

Buluşun anlaşılmasına yardımcı olacak rakamlar ekteki resimde belirtildiği gibi numaralandırılmıştır ve aşağıda isimleriyle birlikte verilmiştir.

Referanslarln Açıklanması:

1.Elektronik etiket sistemi

2. Elektronik etiket okuma sistemi

3.Anten sistemi

4.Sunucu

5.Kamera kontrol sistemi

6.Kameralar

7.İnternet ağı

BULUŞUN TANIMI:

              Buluş, bir tanimll kimliği içeren elektronik etiket sistemi (1), elektronik etiket sistemi

(1)    üzerinde bulunan tanımlı kimliği okuyabilen elektronik etiket okuma sistemi (2),

         sistemler arası gönderilen ve alınan sinyallerin etkin bir biçimde iletilmesini sağlayan anten sistemi t3), bütün sistemin akışının sağlandığl, bilgilerin ve görüntülerin toplandığı sunucu (4), geçiş yolu görüntülerini kaydedebilen en az 3 adet kamera (6), kameraları (6) kontrol eden kamera kontrol sistemi (5) ve ücretlerin tahsil edilmesini sağlayan sunucuya (4) bağlı olan internet ağindan (7) meydana gelmektedir. (Şekil-1).

Buluş konusu ürün kaçak gesişleri tespit edebilen kameralara (6) sahip olmaktadr. Buluş konusu üründe gemi tonaj bilgilerini, ödeme bilgileri ve kimlik bilgilerini içeren elektronik etiket sistemi (l) bulunmaktadır (Şekil- l). Buluş konusu ürün elektronik etiket sistemi (l) üzerinde bulunan bilgileri okuyarak ücretin tahsil edilmesini sağlayan

          elektronik etiket okuma sisteminden (2) oluşmaktadu. Buluş konusu ürün elektronik etiket sistemi (l) ve elektronik etiket okuma sistemi (2) arasındaki haberleşmeyi sağlayan RFID/AIS teknolojiye sahip olmaktadr (Şekil-1).

Buluşun Detaylı Açıklanması:

Buluşu oluşturan parçalar temel olarak; elektronik etiket sistemi (l), elektronik etiket okuma sistemi (2), anten sistemi (3), sunucu (4), kamera kontrol sistemi (5), kamera (b) ve internet ağı (7) olmaktadır (Şekil- l).

         Buluş konusu üründe bulunan sunucuya (4) kamera kontrol sistemi (5), elektronik etiket okuma sistemi (2) ve internet ağı (7) ilişkili olinaktadir. Kamera kontrol sistemine (5) kameralar (6) bağlı olmaktadir (Şekil- l). Kaçak geçişlerde kamera kontrol sistemi (5) sunucuya (4) uyarı ve ilgili göriintüleri göndermektedir. Sunucuya (4) bağlı olan elektronik etiket okuma sistemi (2), gemi üzerinde bulunan elektronik etiket sisteminde

           l) kayıtlı bulunan bilgileri okumaktadr (Şekil- l). Bu okuma fiziksel olarak anten sistemi (3) ile sağlanmaktadr. Haberleşme alt yapısı RFID/AIS teknolojisi olmaktadr. Sunucuya (4) bağlı olan internet ağı (7) ile anlık olarak ücret tahsilatı yapilmaktadir (Şekil-1).

          Buluşun çalışması şu şekildedir; gemi geçiş yapmak için sistemin kapsama alanına girmektedir. Gemi üzerinde elektronik etiket sistemi (l) bulunmaktadır. Elektronik etiket okuma sistemi (2), anten sistemi (3) yardımıyla RFID/AIS teknoloji alt yapısını kullanarak elektronik etiket sistemini (1) okumaktadr (Şekil- l). Elektronik etiket sistemi (l) üzerinde bulunan bilgiler dahilinde geminin kimliği tespit edilmektedir. Elde

            edilen bilgiler sunucuya (4) ulaşmaktadr. Sunucuda (4) gelen bilgiler dahilinde internet ağı (7) üzerinden ücret tahsilatini yapmaktadr. Üzerinde elektronik etiket sistemi (l) olmayan bir gemi gesiş yapmak istediğinde kameralar (6) tarafindan tespit edilerek kamera kontrol merkezine (5) iletilmektedir. Kamera kontrol merkezi (5) de sunucuya (4) sinyal göndermektedir (Şekil- l).

 

İSTEMLER

l- Buluş,

-      bir tanımlı kimliği içeren elektronik etiket sistemi (1),

                  -      elektronik etiket sistemi (1) üzerinde bulunan tanimli kimliği okuyabilen elektronik etiket okuma sistemi (2),

-          sistemler arası gönderilen ve alınan sinyallerin etkin bir biçimde iletilmesini sağlayan anten sistemi (3),

bütün sistemin aklşlnin sağlandiğı, bilgilerin ve görüntülerin toplandiğı sunucu

                            (4),

-          geçiş yolu görüntülerini kaydedebilen en az 3 adet kamera (6),

kameraları (6) kontrol eden kamera kontrol sistemini (5) içeren gemi geçiş sistemi ile ilgili olup, özelliği;

-          elektronik etiket sistemi (1) ve elektronik etiket okuma sistemi (2) arasındaki

                             haberleşmenin sağlandiğı RFID teknolojisi tarafindan ücretlerin tahsil edildiği sunucuya (4) bağlı olan internet ağini (7) içermesidir.

2-    İstem l’de bahsedilen gemi geçiş sistemi olup, özelliği; gemi tonaj bilgilerini, ödeme bilgileri ve kimlik bilgilerini içeren elektronik RFID etiket sistemine (1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.

3-    İstem l ’de bahsedilen gemi geçiş sistemi olup, özelliği; elektronik etiket sistemi (l) üzerinde bulunan bilgileri okuyarak ücretin tahsil edilmesini sağlayan elektronik RFID etiket okuma sistemine (2) sahip olması ile karakterize edilmesidir.

SONUÇ

 

Uluslararası su yolları üzerindeki boğazlar ve kanallar, deniz taşımacılığında, özellikle yolcu ve yük taşımacılığında, ayrıca askeri açıdan önemli alanlar oluşturmaktadır. Gemilerde taşınan yük miktarı nedeniyle diğer ulaşım araçlarına ve yollara göre tercih edilmesinin en önemli nedenidir.

 Ekonomik boyutuyla dünya siyasetinde ve ülke stratejisinde, dünyayı ilgilendiren kararların alınmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle doğal geçitleri olan boğazlar ve ulaşımda mesafeyi azaltmak için açılan kanallar yüzyıllardır önemli bir strateji olmuştur. Denizler, boğazlar ve kanallar, dünyaya hakim olmak isteyen büyük güçlerin izlediği stratejilerde her zaman önemini korumuştur.

Boğazlar ve kanallar sadece bulundukları ülkeler için değil, dünyadaki diğer ülkeler için de jeopolitik, stratejik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu nedenle gemilerin geçişinde ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür.  Uluslararası sulardan geçen gemilerin ödeme sistemlerinde uluslararası güvenlik sağlanacak ve gemilerin kayıtları sisteme eklenecek. Kaçak geçişlerin olmadığı bilinmesine rağmen, ödeme için gemilere kurulacak ödeme okuyucu sistemleri, güvenliğinin resmi ölçekte sağlanmasına büyük katkı sağlayacaktır.

 

Ödeme sistemlerinde ülkelerin hesaplarına aktarılan ödemelerin, gemilerin geçişinden sonra belirli bir süre içerisinde hesaplara aktarıldığı tespit edilmiştir. Gemi Geçiş Sistemi'nde bu ödemeler, gemilere okuma cihazları tarafından takılan ödeme cihazı okuyucuları tarafından uluslararası sulara girişleri sırasında tespit edilecek ve tahsilat anında banka entegrasyonunda kayıtlı ödeme bakiyesinden tahsis edilecektir. Bu sayede geç ödemeler yerine hızlı ve güvenli sistem sayesinde ülke ekonomisinde büyük bir zayıflığın önüne geçilecektir. Aynı zamanda,  gemi şirketi ile yetkili acente arasındaki ödemeler resmi olarak takip edilecektir. Banka entegrasyonu ile güvenli hızlı ödeme sağlanacaktır.

 

Bu durum, ülkelerin stratejik planlarında ekonomik olarak güçlü olmalarının ve Gemi Geçiş Sistemi tüm uluslararası gemilere uygulanan hızlı ödeme sistemi olarak kabul edilmesinin önemini vurgulamıştır. Her geminin Nace Kodu ve özellikleri, Gemi Bileti Ödeme Sistemi (GGS) platformuna entegre edilecek. Açılan panelde, her kargo şirketi için çevrimiçi bir şirket profili oluşturulabilir. Bu sayede tüm gemilerin bilgileri tek bir platformda toplanacak. Budurum güvenli gemi geçişleri için önemli veriler olacaktır.

Buluş patenti tarafıma tescil edilen Gemi Geçiş Sistemi (GGS), ödemelerde banka entegrasyonu ile hızlı tahsilat yapabilen bir proje olacak. Bu proje, kart okuyucu sistemlerin uluslararası gemilere satışından elde edilecek gelirle altyapısını güçlendirecektir. Tüm gemilerin geçiş ücretlerini tek bir ödeme platformunda kontrol etmek mümkün olacak. Yatırım maliyeti, hızlı ödeme cihazının satışı ile karşılanacaktır. İlgili kurum IMO veya başka bir yetkili kuruluş, tüm uluslararası gemilere entegre edilmesi için ortak karar ile duyuru yapabilir. Ya da benzersiz koşullar altında İstanbul Boğazı hattında su yolu olan ülkeler ve daha sonra yatırımla inşa edilmiş bir su yolu kanalına sahip güçlü ülkelerin hükümetleri, transit geçişte hızlı ödeme sistemini kullanan gemilere ayrıcalık tanımaya teşvik edilebilir.

Böylece tüm gemilere yapılan ödemeler için kart okuyucu sistemi satın alınabiliyor ve gişede indirim alabiliyor. Bu doğrultuda tüm gemilerin kart okuyucu sistemine geçişi teşvik edilecektir. Hızlı ödeme sistemi entegrasyonu sayesinde güvenli gemi geçişleri sağlanacak. Ülkelerin Gemi Geçiş Sistemi'ni (GGS) kabul etmeleri halinde gerekli altyapı oluşturularak Gemi Geçiş Sistemi Kart okuyucu yazılımı, teknolojisi, kamera ve ödeme entegrasyonu sağlanmakta, kendi ülkeleri içerisinde taşımacılıkta ödemeler için kullanılabilmektedir.

Uluslararası gemilerden ücret tahsilatı dışında, kendi ülkemizdeki gemilerinden su yolu hatlarının kullanımı için bir ücret tarifesi belirleyebilir. Şehir içi ulaşım, balıkçı tekneleri, özel tur gemileri, deniz taksileri, feribot taşımacılığı ve tekne, yat ve benzeri deniz yollarını kullanan gemilerden ülkelerin kendileri tarafından belirlenen tarifeler doğrultusunda ödeme alarak gelir elde etmek mümkündür. Araştırma sonucunda Gemi Geçiş Sistemi (GGS), sürdürülebilir yeni nesil bir su yolu ödeme sistemi olduğunu göstermektedir.