“YORULAN TEDARİK ZİNCİRLERİ ADIM ATILMAZSA ÇÖKECEK"

“YORULAN TEDARİK ZİNCİRLERİ ADIM ATILMAZSA ÇÖKECEK"

Küresel kara, hava ve deniz taşımacılığı sektörlerini temsil eden en büyük dernek ve sendikalar, taşımacılık sektörü çalışanlarının yaşadığı insani krizi sonlandırmaları için güçlü bir çağrı yaptı.

adscode

Küresel kara, hava ve deniz taşımacılığı sektörlerini temsil eden en büyük dernek ve sendikalar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir araya gelen hükümet liderlerine pandemi başından bu yana neredeyse 2 yıldır çok daha zor koşullar altında çalışmakta olan taşımacılık sektörü çalışanlarının yaşadığı insani krizi sonlandırmaları için güçlü bir çağrı yaparak “Küresel tedarik zincirleri çökmenin eşiğinde” uyarısı yaptı.

New York’ta gerçekleşen BM Genel Kurulu sırasında 65 milyon taşımacılık sektörü işçisini ve 3,5 milyon taşımacılık sektörü şirketini temsil eden dört sektör kuruluşu - Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği (IRU), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Uluslararası Denizcilik Örgütü (ICS), Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) - liderlere açık bir mektup yazarak “sektör liderlerinin pandeminin başından bu yana yaptığı uyarıların hükümetler tarafından dikkate alınmadığını, kararlı ve koordine bir adım atamayan hükümetlerin suçu birbirlerinin üzerine atmaya bir son vermeleri gerektiğini” dile getirdi.

Sektörde çalışan açığı daha da büyüyecek

Pandeminin pik yaptığı dönemlerde 400 bin gemi mürettebatı gemilerinden ayrılamamış, bazıları sözleşmelerinde yer alandan 18 ay daha uzun süreyle çalışmak zorunda kalmıştı. Havacılık ve kara taşımacılığında da seyahat kısıtlamaları, sınır kontrolleri ve aşı konusunda dünya genelinde yaşanan tutarsızlık sektör çalışanlarını zor durumda bırakmış, kamyon şöförleri sınırlarda bazen haftalarca beklemek zorunda kalmıştı. Her yıl küresel ekonominin 20 trilyon dolarlık ticaretini taşıyan ve pandemi boyunca ekonomilerin açık kalmasını sağlayan 65 milyon çalışanı temsil eden 4 kuruluş, kara, hava ve deniz taşımacılığının tamamında çalışan açığı olduğunu, pandemide milyonlarca insanın gerekli aşı ve tedavilere ulaşamaması nedeniyle çalışan açığının daha da büyüyeceğini öngörüyor.

Gıda, elektronik, yakıt ve medikal ekipmanda darboğazlar daha da büyüyebilir

“Tedarik zincirleri üzerindeki baskılar yaklaşan Noel sezonuyla tekrar artmadan sektör çalışanlarının yaşadığı insani krizi sonlandırın.” Noel alışverişerinin tedarik zincirlerini daha da sıkıştırarak gıda, elektronik, yakıt ve medikal ekipman gibi temel ihtiyaçlara hizmet eden mal ticaretinde yaşanan darboğazların daha da büyümesinden endişe ediliyor. Taşımacılık sektörü liderleri, ulaştırma bakanlıklarının pandemi boyunca sağlık bakanlıklarıyla çok iyi bir koordinasyon içinde çalışamadığına dikkat çekerek özellikle seyahat kısıtlamaları konusunda taşımacılık sektörü çalışanlarına karşı tutumun çalışanlar için durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Mektupta “Eğer hükümet liderleri değişim için harekete geçmezse insani kriz ve tedarik zinciri krizi süresiz şekilde bizimle olmaya devam edecek ve daha büyük sorunlara yol açacak” uyarısı da yapılıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi