15. SANAYİ KONGRESİ DÜZENLENDİ

15. SANAYİ KONGRESİ DÜZENLENDİ

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Başka Türlü Mümkün: Dönüşümü Birlikte Tasarlamak" konulu 15. Sanayi Kongresi gerçekleştirildi.

adscode

Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan ve bu yıl 15. gerçekleştirilen Sanayi Kongresi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay,Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin ve iş dünyasının birçok önemli isimlerini bir araya getirdi.

Kongrenin açılış konuşmasını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.

COVID-19 pandemisinin birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini dile getiren Bahçıvan:

"
COVID-19 pandemisi için, pek çok olumsuzluğu dile getirmek elbette mümkün. İnsanlık tarihi boyunca buna benzer zorluklara çözüm yolları geliştirdi. Umut, bilim ve işbirliği; zorluklarla mücadeledeki en önemli olgular. Pandemi sürecinde bir kez daha gördük ki, bilimin bize sağladığı imkanları kullandığımız sürece her şey yoluna girecek. Bizi asıl bekleyen korkunç senaryo, iklim değişikliği ve bize getireceği yıkıcı etkileri. Geleceğe umutla bakmaya devam etmek için bilimin sesine kulak vermeli ve bilimin sesine eşlik etmeliyiz. Bu nedenle mottomuzu bu şekilde belirledik."



"SANAYİDEKİ DÖNÜŞÜMÜN ŞART OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

"Bilimsel verilere göre yeryüzü sıcaklıkları 1.1 derece artış göstermiş durumda. İklim değişikliğinin nedeni insan faaliyetleridir. Bu faaliyetler kapsamında; sanayi üretiminin payı maalesef ki önemli bir yer tutuyor. Sanayi dönüşümünün şart  olduğunu görüyoruz.

İstanbul Sanayi Odası olarak, sorumlu üretim yaklaşımı bilincini benimsiyoruz. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bağlamında düşünürsek; bu dönüşüm sanayinin temel taşlarını farklı boyutlarda etkileyecek. İsanbul Sanayi Odası olarak sanayimize yönelik tehditlerle mücadele için kendimizi sorumlu hissettik ve çalışmalarımızı planladık. 2021 yılını; sürdürülebilirlik yılı olarak belirledik."

Muhtelif faaliyetler ve eğitimlerin önemine vurgu yapan Bahçıvan: 

"Küresel zorlukları ele alarak herkes için daha adil bir yaşamı rehber edindik. Sürdürülebilirlik alanında kayda değer çalışmalar yürüten sanayicilerimiz ile belirli periyotlarda bir araya geliyoruz. Ülkemiz sanayisine rehberlik etmesini arzu ettiğimiz birçok çalışmaya imza attık.


Eğitim programları, farkındalık çalışmaları, muhtelif organizasyonlarla bunları başaracağız. Bu dönüşüm çok uzun bir yol. Bu gelişmeler ışığında, harekete geçmek için çok zamanımız kalmadı. Sürdürülebilirlik konusunda daha sağlam adımlar atmayı hedefliyoruz."

Dijitalleşmeyi iş süreçlerine uyarlamanın çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Bahçıvan:

"Bu dönüşümün amacı, gezegenimizdeki varlığımızı sürdürmek. Dijitalleşme konusu, bu süreçte çok önemli bir yer tutuyor. Geleceğe dair olan umudumuzu korumak istiyoruz. Bu denli köklü dönüşümün, büyük bir işbirliği ile mümkün olacağını düşünüyoruz. BAŞKA TÜRLÜ MÜMKÜN!ifadelerine yer verdi.

Ardından, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep BODUR OKYAY bir konuşma gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir üretim ve tüketimin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini ifade eden Okyay: 

"Pandemiden çok daha büyük küresel krizler doğabilir. Bugüne kadar gözardı edilen, daha önemli bir konu var. Kapsayıcı büyüme. Dünya düzeninde bir eşitsizlik söz konusu. Herkes için fırsatlar yaratmak, şimdi çok daha kritik bir hâle geldi. Kapsayıcı büyümenin önemine vurgu yapmak istiyorum. Değişen şartlara uyum sağlayan, ekosistemi koruyan daha fazla şirkete ihtiyaç var. Ekonominin bir amacı olduğu fikrini içselleştirmeliyiz."



"SİSTEMİN KENDİNİ GÖRMESİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR"

"Yenileyici adil bir zihniyeti benimsemeye ihtiyacımız var. Sistemin kendini görmesini sağlamamız gerekiyor. Toplumlar, kendini yeni şartlara uyum sağlamaya ihtiyaç duyar. İşbirliği yapmak, birlikte öğrenmek misyonlarımız olmalı. Herkes için değer yaratan kurumlar olmalı. Lojistik sektöründeki değişim, hammadde fiyatlarındaki artış, karbon salınımı gibi konular gündemimize yerleşti. Peki, sürdürülebilirlik kavramında kararlı mıyız? İstanbul Sanayi Odası Sürdürülebilirlik platformuyla verimlilik ve üretkenliği amaçlıyoruz."

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, BİR REKABET MESELESİDİR"

"Sürdürülebilirlik bir rekabet meselesidir. İstikrar ve verimlilik. Bunun için değişmeli, evrilmeli ve güçlenmeliyiz. Fırsat penceresi daralıyor. Hızlı davranan kazanırken, arkada kalan eleniyor. Bu rekabette varım diyen şirketler, ellerini güçlendiriyor. Sürdürülebilirlik, proaktif yaklaşımı kapsayan bir sistem. İhracatı artırmaya odaklanırken, diğer ayakları düşünmek gerekiyor. Konuya tamamen bütünsel bir yaklaşımla bakılması gerekiyor. Bunun en temel unsurlarından biri de beşeri sermayemizdir. Sanayiciler ve iş insanları olarak eşitsizlik sistemini geride bırakmalı ve herkes için refahı gözetmeliyiz."

"EGO SİSTEMLERİ YERİNE, EKOSİSTEMLERE YATIRIM YAPMALIYIZ"

"İçinden geçtiğimiz tüm şartlara rağmen, sorunlara değil çözümlere odaklanmalıyız. Gençlerin, bizlerden sürdürülebilirlik adına ciddi beklentileri var. Gençlere kulak vermeliyiz. Bugünü çözümlerken, yarını inşa etmeliyiz. Toplumdaki dönüşümü ateşleyecek hareketlere imza atmalıyız. Bugün aldığımız kararların, yarınlarımızın üzerinde hayati bir öneme sahip olduğu çok açık. Ego sistemleri yerine, ekosistemlere yatırım yaparsak, başka türlüsünün mümkün olduğunu hep birlikte görebiliriz." açıklamalarına verdi.

Sanayi Kongresi'nin ilk panelinde; 'SANAYİDE DÖNÜŞÜM: RİSKLERİ YÖNETMEK, FIRSATLARI YAKALAMAK' başlığı ele alındı.


TV Program Yapımcısı Ilgaz Gürsoy'un moderatörlüğünü üstlendiği panelin konukları; Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Avrupa Komisyonu Sektör Başkanı Dr. Michael A. Rupp, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin oldu.

İkinci panel online olarak yapıldı.

Sürdürülebilirlik, İklim Krizi, Yeni Ekonomik Düzen isimli panelde; BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey D. Sachs, bir sunum gerçekleştirdi.

Sonrasında, 'SERBEST KÜRSÜ ÇALIŞTAYLARI' isimli panel yapıldı.

Berfu Güven'in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Arçelik Sektörel İlişkiler Koordinatörü Canan Ergün Tavukçu konuşma yaptı.

'DİJİTALLEŞMEYE NEREDEN BAŞLAMALI?' başlığındaki panelde; Hande Berktan moderatörlük yaptı. Konuşmacı ise; Mentoro Platformu Kurucu Ortağı S.Şahin Tulga oldu.

'İŞ DÜNYASI YENİ NESİL İŞ HAYATINA HAZIR MI?' başlıklı panelde; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Murat Şeker bir konuşma yaptı.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS UYGULAMALARI NELERDİR?' isimli panelde; Bloomberg HT'den Gökhan Şen moderatörlük yaparken, TSKB Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yönetim Koordinatörü Ayşe Nazlıca açıklamalarıyla destek verdi.

Bir sonraki oturumda; 'ADİL VE KAPSAYICI BİR DÖNÜŞÜM YARATMAK' konusu masaya yatırıldı.

Aslı Şafak'ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin konukları; Sabancı Holding İK ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur, Progressio Vakfı Kurucusu Marcello Palazzi, Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı Baş Antrenörü ve UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucusu Giovanni Guidetti, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Girişimci Doç. Dr. Itır Erhart oldu.

Son olarak YENİ NESLİN ÇAĞRISI isimli Kongre Bildirgesi yayınlandı.

Kaynak: TURKDENİZ.COM