ARTIRILMIŞ VE SANAL GERÇEKLİK: DENİZCİLİK UYGULAMALARI

ARTIRILMIŞ VE SANAL GERÇEKLİK: DENİZCİLİK UYGULAMALARI

Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar hayatımızın büyük bir parçası haline geldi.

Birçok iş ve işlemler sanal dünyada gerçekleştirilmektedir Öyleki araştırmak istediğimiz, konuştuğumuz, ekranda baktığımız kısaca ilgi alanlarımız ile ilgili bilgiler toplanmakta, işlenmekte ve bir kısmı karşımıza çıkmakta... Zaman ve mekân kavramı olmadan sanal ortamlarda yeni dünyalar oluşturuluyor. Dijital teknolojilerin gelişmesiyle bağlantılı olarak, sanal ve artırılmış gerçeklik (VR ve AR) yazılım ürünlerinin tasarlanması ve üretilmesi eğitiminin en etkili araçlarından birisi...  VR ve AR, ekranları kullanma şeklimizi değiştiren, yeni ve heyecan verici etkileşimli deneyimler yaşatabilen iki teknolojidir. AR ve VR teknolojileri, denizcilik sektörü de dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerde uygulama alanını hızla genişletmekte. Sanal teknolojiler denizcilik operasyonlarında eğitim, navigasyon, bakım ve güvenlik için yenilikçi çözümler sunuyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu alanda çalışmalar artıyor. Örneğin okul sanayi işbirliği çerçevesinde İTÜ MTAL’de yerli ve milli sanal ve artırılmış ürün çalışmaları tartışılıyor, değerlendiriliyor ve üretiliyor.

https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2022/04/29/gemicilikte-sanal-egitimin-yeni-adi-argep360 

AR ve VR, denizcilik eğitiminde kullanılarak daha verimli ve etkili eğitim imkânı sağlıyor. Bu tür simülatörler, gemide seyir halindeyken eğitim şartlarını gemi kaptanları için gerçeklik şartlarını sunarak beceri ve yeteneklerin oluşumu sürecine yönelik psikolojik ve didaktik katkı sağlayabiliyor. Gelişmiş güvenlik uygulamalarına ve denizcilik endüstrisinin zorluklarına karşı daha iyi hazırlanmış senaryolar hazırlayabiliyor. Bu teknolojiler aynı zamanda geleneksel eğitim yöntemleriyle ilgili maliyetleri azaltma ve gerçek dünyadaki iş başında eğitim ihtiyacını en aza indirme, böylece denizcilik eğitiminin genel kalitesini artırma ve denizde güvenliği artırma potansiyeli sunuyor. AR, VR teknolojilerinin okul sanayi işbirliği ile öğretmen ve öğrenciler tarafından geliştirilmesi dışa bağımlılığı azaltabiliyor.  Gençlerin denizcilik, bilişim, elektrik-elektronik, sağlık, enerji, savunma, inşaat, coğrafi bilgi sistemleri, tarım, cihaz kurulumu, tamir, dekor, turizm, alışveriş, lojistik, pazarlama, sanat, müzeler, oyun, sinema, emlak vs. alanlarında katma değeri yüksek ürünler geliştirmelerine fırsat veriyor. Bu teknolojilerin yaygınlaştırılması, özel sektörün okullara ürün siparişi vermesi, birlikte ürün geliştirme ile mümkün olacaktır. Her alanda sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynaklarının oluşturulması için sektör ile birlikte hareket etmek önem arz ediyor. Sektörlerin okullara maddi, manevi, lojistik desteklerinin ilerleyen yıllarda kurum ve kuruluşlara geri dönüşü büyük olacaktır.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri, denizcilik eğitim ve öğretim programlarıyla giderek daha fazla bütünleştiriliyor. Bu teknolojiler, denizcilik profesyonellerinin eğitim ve öğretimini önemli ölçüde geliştirebilecek kapsamlı ve etkileşimli öğrenme deneyimleri sunuyor. Sanal gemi simülatörleri gerçekçi denizcilik senaryoları oluşturarak öğrencilerin güvenli ve kontrollü bir ortamda navigasyon, çarpışmadan kaçınma ve diğer temel denizcilik becerilerini geliştiriyor. Artırılmış gerçeklik ile fiziki olarak gemi görünümü üzerine haritalar, radar verileri ve şamandıralar gibi gerçek zamanlı navigasyon bilgileri sağlanabiliyor. Öğrencilerin yangın, gemiyi terk etme, düşme süreçleri gibi çeşitli acil durumlara sanal ortamlarda hazırlanmalarına fırsat veriyor. Arttırılmış gerçeklik yardımıyla bakım ekiplerine, makine dairesi ve gemi genelindeki donanımın servis ve onarımı için dijital katmanlar ve adım adım talimatlar sağlayabiliyor. Sanal ortamlarda liman işlemlerini canlandırılmasına katkı sağlıyor.