"DENİZCİLİK SEKTÖRÜ OLASI İSTANBUL DEPREMİNE HAZIR MI" ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ...

"DENİZCİLİK SEKTÖRÜ OLASI İSTANBUL DEPREMİNE HAZIR MI" ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ...

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde ‘Denizcilik Sektörü Olası İstanbul Depremine Hazır mı?’ başlıklı çalıştay düzenlendi.

adscode

İstanbul Teknik Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi Suay Umut Konferans Salonu’nda düzenlenen Çalıştay’da Olası İstanbul Depremi’nin denizcilik sektörüne etkileri ve sonrasına izlenebilecek yol haritaları konuşuldu.



İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak bir açılış konuşması gerçekleştirdi.



Bayrak yaptığı konuşmada:

"Deprem bizim bir gerçeğimiz. Geçmişte de yaşandığı gibi günümüzde de maalesef devam edecek. Deprem ile yaşamayı bilerek hayatımıza devam etmek zorundayız. Denizciliğin ne kadar daha önemli olduğunu yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde bir kez daha görmüş olduk. Deprem bölgesine en kolay sağlanan ulaşım, denizyolu oldu.15-20'ye yakın sefer ile deprem bölgesine yardım gönderildi. İstanbul için bir telaş söz konusu. İstanbul'da yaşanabilecek bir depremde; bizim neler yapmamız gerektiğini konuşmamız gerekiyor. Böyle bir çalıştayın olması bizleri son derece mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.



İstanbul Teknik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan ise; "Deprem öncesinde en az zarar görmek üzere denizcilik sektörü neler yapabilir? başlıklı bir çalıştay düzenliyoruz. Burada konuşulan konuların sektörümüze ve ülkemize katkılar sunacağı temennisi ile emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Çalıştayın birinci oturumunun konukları şu şekilde: İ.Ü Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nden Dr. Hikmet İskender, Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu, Ada Tersanesi Başkanı Adil Erkoç, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir.



İstanbulda yaşanabilecek bir deprem senaryosunda neler yapılabilir? sorusuna yanıt arayan birinci oturumundaki anelistler; İstanbul’un olası depremi ve Marmara’da mevcut durumu, İstanbul Depremi ve Afet Yönetimini, Tuzla tersanelerinin depreme dayanıklı hâle getirilmesi için gerekli yatırımları, Tersanelerde depreme hazırlık ve deprem sonrası için tersane imkanlarını başlıklarıyla yapılan çalışmalarını katılımcılara aktardı. 



‘Denizcilik Sektörü Olası İstanbul Depremine Hazır mı?’ konulu çalıştayın ikinci oturumunun moderatörlüğünü Salih Zeki Çakır yaptı. Oturumun başında bir konuşma gerçekleştiren Çakır, yaptığı konuşmada:



"Böylesi önemli bir konuda çok değerli konuşmacıları bir araya getirdikleri için İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ne teşekkürlerimi iletiyorum. Panelde değerli görüşlerini bizimle paylaşanlara saygılarımı sunuyorum. Deprem konusu, bizler için her dâim güncel kalmaya devam edecek. Bu konuda bilgilendirici seminerlerin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Zararın neresinden dönülürse o bizim için çok daha kıymetli. Depremin öncesi ve sonrasında yapılacaklar konusunu denizcilik sektörü nezdinde değerlendireceğiz. Bu oturumda; denizciliğimizin tüm kollarından nasıl istifade edeceğimizi sizlere aktaracağız." ifadelerini kullandı.

İkinci oturumun panelistleri ise şu şekilde: 

Ataköy Marina Eski Başkanı Sedat Altunay, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aydın Mert, TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, MEKE Denizcilik’ten Kerem Kemerli.

Panelistler; Marinalar olası depreme hazır mı?, Limanlar depreme hazır mı?,  Depreme dayanıklı limanlar, Olası Marmara depreminde denize ulaşacak atıklar ve petrol kirlenmesi için planlamalar başlıklı konularda yapılan çalışmalar ve izlenmesi gereken yol haritası konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Çalıştay; soru ve cevaplar kısmıyla sona erdi.



TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABER