DENİZCİLİKTE VERİMLİLİK VE İNSAN FAKTÖRÜ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ...

DENİZCİLİKTE VERİMLİLİK VE İNSAN FAKTÖRÜ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ...

DENİZCİLİK PSİKOLOJİSİ DERNEĞİ’NİN DÜZENLEYECEĞİ ÇALIŞTAY, 12 NİSAN 2023 ÇARŞAMBA GÜNÜ KOZYATAĞI KÜLTÜR MERKEZİ'NDE GERÇEKLEŞTİ.

adscode

Denizcilik Psikolojisi Derneği’nin kuruluş amaçlarından biri olan; psikoloji alanında var olan bilgi birikiminden yararlanarak denizcilik sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uygulamalar gerçekleştirmek, maliyetleri düşürmek ve riskleri azaltarak daha huzurlu bir gemi ortamı sağlamak hedefi doğrultusunda düzenlenecek çalıştay, 12 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşti.



Denizcilikte Verimlilik ve İnsan Faktörü Çalıştayı'na sektörden birçok isim katılım sağladı.



Açılış konuşmalarını Denizcilik Psikolojisi Derneği Başkanı Çiğdem Ulukol yaptı.



Oras Denizcilik'in ana sponsorları arasında yer aldığı çalıştayın ilk oturumunda; "P&I Perspektifinden Mürettebat Hasarları" başlıklı sunumuyla Türk P&I Sigorta'da Hasar Müdürü Av. Elif Kaçar panelist olarak yer aldı. Kaçar, denizcilik sektöründe oluşan kazaların oluşma nedenlerinde insan faktörünün çok yüksek olduğunu aktardı. Kazaların görünen sebeplerin dışında gerçekleşebildiğini ve gerekli raporların detaylıca incelenmesini gerektiğini ifade etti. Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nde (MLS) insan faktörünün önemine değindi. 



'Gemi Kazaları Öncesi ve Sonrasında Psikolojik Faktörler' başlığı ile Travma Uzmanı Uzm. Psk. Batuhan Saç, katılımcılara denizcilik sektöründeki kazaların psikolojik perspektifini aktardı. Saç, denizcilik mesleğinin aile tarihini çok daha yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Denizcilik sektöründe çalışan insanların yaşama alanı ve iş alanı sekmelerini iyi yönetmesi gerektiğini, aksi takdirde mesleki sürecin büyük bir yıpranmaya yol açacağını söyledi. Kaza sürecinde bilincin, ruh sağlığı ile denk olmadığı yerlerde ortaya çıktığını belirtti. Süreğen travmatik strese mağruz kalan denizcilerin hayatlarında kalıcı hasarlara yol açacağını örneklerle açıkladı.



İK Direktörü Cemil Karadavut, ‘Denizcilikte Personel Kaynaklı Problemler’ başlığı ile ilgili bir sunum yaptı. Karadavut, denizcilik sektöründeki gemi insanlarının evrildiği noktaları değindi. Gemi insanları arz edilen ülkeleri şu şekilde sıraladı: Filipinler, Rusya, Endonezya, Çin, Hindistan. Dünya çapında gemi insanı sayısının "1.892.720" kişi olduğunu söyledi. Türkiye'de gemi insanlarına olan talebin arttığını aktardı. Bu talebin artış hızının da sektör olarak göreceğimizi belirtti. 

Uzm. Psk. Duygu İrem Çam, ‘İşe Alım Süreçlerinde Psikolojik Değerlendirme’ konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Çam, İnsan düzeyiyle mesleki kaliteyi daha iyi yerlere getirmemiz gerektiğini ifade etti. İşe alım sürecinde yapılan aşamaları aktardı. Denizcilik sektöründe "doğru işe doğru eleman" kavramının önemine vurgu yaptı. İşe alım sürecinde yapılan testlerin son derece önemli olduğunu belirtti. Denizcilik sektöründe "psikolojik bir değerlendirme" olması gerektiğinin altını çizdi. 



Çalıştayın son oturumu Panel oturumu şeklinde gerçekleşti. Bu oturumun panelistleri ise sırasıyla; Av Nuri Koray Kurun, Av. Çağlar Coşkunsu, Av. Çiğdem Ulukol, Baş Müh. Feramuz Aşkın, Kpt. Ömer Asmalı, Kpt. Ufuk Teker oldu.  



Panelistler, tüm oturumlarda yapılan söyleşilerin konularının çatısı altında katılımcıların sorularına yanıtlar verdi. Panelistler, sektörde verimlilik faktöründe "insanın" yerini ve önemini değerlendirdi. Denizcilik sektöründeki eksikliği düşünülen konular dinleyicilere aktarıldı. Denizcilik politikasının gerekliliğine değinildi. 

Soru-Cevap oturumunun ardından çalıştay sona erdi.

TÜRK DENİZ MEDYA KURULUŞU ÖZEL HABERİ