DÜNYA'NIN EN BÜYÜK BUĞDAY İTHALATÇISI MISIR, FİYATLARI ARTTIRACAĞINI AÇIKLADI

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK BUĞDAY İTHALATÇISI MISIR, FİYATLARI ARTTIRACAĞINI AÇIKLADI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, ülkenin sübvansiyonlu ekmeğinin fiyatını artırma zamanının geldiğini söyledi.

adscode

Sisi, herhangi bir potansiyel artışın miktarını belirtmedi, ancak dünyanın en büyük buğday ithalatçısında gıda destek sisteminde yapılacak herhangi bir değişiklik oldukça hassas olacak.

Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 2011 ayaklanmasında atılan imza sloganındaki ilk kelimesi ekmek olmuştu.

Ekmek şu anda, makarna ve pirinç gibi ürünleri de içeren ve milyarlarca dolara mal olan geniş bir sübvansiyon programı kapsamında günde beş somun tahsis edilen 60 milyondan fazla Mısırlıya somun başına 0,05 Mısır sterlini (0,0032 $) satılıyor.

Sisi, bir gıda üretim tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, "5 kuruşluk somunun fiyatının artmasının zamanı geldi" dedi. "Bazıları bunu başbakana, tedarik bakanına bırak (fiyatı yükselt) diyebilir; ama hayır, bunu ülkemin ve halkımın önünde yapacağım." şeklinde konuştu.

"Bir sigara fiyatına 20 somun satmak inanılmaz."

Sübvansiyon programında, 1977'de ölümcül ekmek ayaklanmalarına neden olan önceki değişiklik girişimleri, eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı kredi anlaşmasının bir parçası olarak kabul edildi.

Sisi hükümeti de 2016'da 12 milyar dolar ve geçen yıl bir yıllık 5,2 milyar dolarlık kredi veren IMF'ye başvurdu, ancak gıda sübvansiyonlarının yalnızca en çok ihtiyaç duyanlara ulaşması gerektiğini belirtti.

Kredi programı ayrıca daha yüksek yakıt ve elektrik fiyatları gerektiriyordu.

Sisi, "Onu 65 ya da 60 kuruşa kadar önemli ölçüde daha pahalı hale getirdiğimizi söylemiyorum, ancak (fiyatı artırmak) gerekli" dedi.

İnsanlar bu sayıya dokunulmaz derken 20-30 yıl boyunca hiçbir şey bu kadar durağan kalmıyor” dedi.

DESTEK PROGRAMI

Bakan Ali Moselhy, yerel El-Watan gazetesine verdiği demeçte, Bakanlığın ekmek fiyatını artırma çalışmalarına derhal başlayacağını ve bulgularını Sisi'nin açıklamalarının ardından en kısa sürede kabineye sunacağını söyledi.

Çiftçi sendikasının başkanı Hüseyin Ebu Saddam, ise şunları söyledi:

"Karar doğru ve çok uygun bir zamanda geliyor. Başkanın her zaman ekmek fiyatlarına dokunmaktan korktuğu eski uygulama ve gelenekleri bitirmemize yardımcı oluyor."

Geçen yıl ülke, sübvansiyonlu somun ekmeğinin boyutunu 20 gram küçülterek, fırıncıların standart 100 kg'lık un çuvalı ile daha fazla sabit fiyatlı ekmek yapmasına olanak sağladı.

Sisi, "Umarım bu kötü karşılanmaz, sanki fiyatlarda büyük bir sıçrama yapmayı planlıyormuşuz gibi... sadece dengeyi sağlamaktan bahsediyoruz." dedi.

2021/22 bütçesinde Mısır, tedarik mallarını sübvanse etmek ve çiftçileri desteklemek için 87,8 milyar Mısır sterlini (5,6 milyar $) tahsis etti.

Bu miktarın 44,8 milyar lirası ekmek sübvansiyonu için ayrıldı.

Hükümet, bütçeye göre, 2021/2022 mali yılında ton başına buğday fiyatı varsayımını, önceki yılki ton başına 193,90 dolardan 255,00 dolar olarak belirledi.

Mısır, buğdayı en son Pazartesi günü 293,74$/ton c&f'den satın aldı.

Küresel olarak buğday fiyatları, koronavirüs pandemisi sırasında arz endişeleri nedeniyle yükseldi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM